Scorsese és A tégla diadala az Oscar-gálán
Dátum: 2007. február 26., hétfő, 7:36
Martin Scorsese és A tégla című film diadalát hozta hétfőre virradóra a Oscar-díj 79. gálaestje a hollywoodi Kodak színházban.

Az Ellen Degeneres amerikai színésznő által vezetett több mint 4 órás gálán a legnagyobb ovációt Martin Scorsese kapta, aki öt eredménytelen jelölés után végre megkapta a legjobb rendezés díját A tégláért. Az ő alkotása lett a legjobb film is és ugyancsak Oscart ért Thelma Schoonmaker vágó és William Monaham forgatókönyvíró adaptációs munkája.

Az Idi Amin Dada egykori ugandai diktátort megszemélyesítő Forest Whitaker kapta meg a legjobb férfi főszerep, Helen Mirren II. Erzsébet megformálásáért (A királynő) a legjobb női főszerep Oscar-díját, A legjobb férfi mellékszereplőként a veterán Alan Arkint A család kicsi kincsében, a legjobb női mellékszereplőként Jennifer Hudsont a Dreamgirlsben nyújtott alakításáért jutalmazták.

Florian Henckel von Donnersmarck német filmrendező A mások élete című alkotása nyerte a legjobb külföldi film Oscar-díját. A legjobb dokumentumfilmért járó Oscart az Al Gore klímaváltozás elleni kampányáról szóló Kellemetlen igazság című film kapta, amelynek rendezője David Guggenheim volt. Ebben hangzik el a legjobb filmdalként kitüntetett I Need To Wake Up, Melissa Etheridge szerzeménye. A legjobb rövid dokumentumfilm Ruby Yang és Thomas Lennon The Blood of Yingzhou district-je (Jincsou járás vére) lett.

A legjobb eredeti forgatókönyvnek A család kicsi kincsét találta a Los Angelesi Filmakadémia. A legjobb filmzene díjazottja Gustavo Santaollala lett a Bábelért. Ő tavaly is elvitte ezt a díjat a Túl a barátságon zenéjével.

Aranyszoborral tüntették ki az egész estét betöltő animációs filmek között a Táncoló talpakat. A legjobb rövid animációs film kategóriában, amelyben M.Tóth Géza Maestro című alkotása is érdekelt volt, a kanadai Torill Kove nyert a The Danish Poettel (A dán költő). A legjobb kisjátékfilmnek járó Oscart az izraeli-palesztin konfliktust tárgyaló The West Bank Story kapta.

Nem sikerült újabb szobrot begyűjtenie a másik magyar jelöltnek, a Harmadik típusú találkozásokért már díjazott Zsigmond Vilmosnak sem: őt Guillermo Navarro, A faun labirintusa operatőre előzte meg.

Ennio Morriconének, több mint 400 film zeneszerzőjének az olasz westernek egykori sztárja, Clint Eastwood adta át az életmű-Oscart. Sheryll Lansing producer filmes és humanitárius tevékenységért kapott Jean Hersholt-díjat, amely szintén egy Oscar-szoborral jár.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Éppen elég vallás létezik ahhoz, hogy gyűlöljünk, de nem elég ahhoz, hogy szeressük egymást."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ