14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2007. március 30., péntek, 8:22
Április 12-én, csütörtök este az Uránia Nemzeti Filmszínházban veszi kezdetét a 14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A nyitófilm Nick Cassavetes Alpha Dog című krimije, mely az FBI történetének legkeresettebb legfiatalabb bűnözõje, Jesse James Hollywood életét meséli el.
A tizenegy napos fesztivál alatt az Uránia, a Toldi, az Örökmozgó és a
Vörösmarty mozikban 27 ország 64 filmje debütál a magyar közönség elõtt. Az ínyencségektõl a közönségsikerekig széles a skála, megtalálható rajta Sofia Coppola Marie Antoinette-je éppúgy, mint az Oscar-díjas dél-afrikai Tsotsi, vagy a legismertebb brit zenei fesztivál a Glastonbury koncertdokumentuma, mely többek között Björk, James Brown, Nick Cave és David Bowie fellépését örökítette meg. A fesztivál keretében kerül sor Török Ferenc német koprodukcióban készült, Overnight című brókerkalandjának világpremierjére is, melyre a nagyközönséget is szeretettel várják.

A fesztivál helyszínein április 5. és 11-e között 20% kedvezménnyel lehet elõvételben jegyeket vásárolni.


                   
14. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
                                 2007. április 12-22.

Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi, Vörösmarty, Örökmozgó Filmmúzeum


                             
Titanic, mert nagyszabású

Magyarország legelsõ, és Budapest egyetlen nemzetközi filmfesztiválja a legnagyobb filmtermést bemutató filmes rendezvényünk. Idén, a
tizennegyedik Titanic 27 ország 64 filmjét hozza a közönség elé. És mert elsõ alkalommal a gondosan válogatott alkotások mellett ingyenesen nevezni is lehetett a fesztivál honlapján, a felhívásra ténylegesen a világ minden tájáról jelentkeztek. Így alakult, hogy a felhozatal a fesztivál nevéhez hűen titáni: amerikai, angol, argentin, ausztrál, belga, dán, dél-afrikai, dél-koreai, finn, francia, holland, ír, japán, kanadai, kurd, lengyel, magyar, mexikói, norvég, svéd, vietnámi filmek mellett még chilei, taiwani és uruguayi művek is szerepelnek a programban.

                            
  Titanic, mert egyedi.

A filmek a fesztivál egyedi profiljában szekcióba rendezõdnek, a fesztivál
utasai személyre szabott úti célt választhatnak.

A zenés témájú alkotások mindig telt házzal futottak a fesztiválon, ezért
idén elõször külön Zene mindegykinek szekció is lesz!

Julien Temple Glastonbury (GLASTONBURY) című dokumentumfilmjét Nagy Britannia legismertebb zenei fesztiváljának harmincadik évfordulója
alkalmából forgatta olyan elõadók közreműködésével, mint Björk, James
Brown, Nick Cave és David Bowie. Az Air Guitar Nation - Léggitár (AIR GUITAR NATION, rendezte: Alexandra Lipsitz) a világ elsõ gitáros-imitátor versenyén kalauzol végig, míg a Basszus ezt én forgattam! (AWESOME: I FUCKIN'SHOT THAT, rendezõ: Nathanial
Hörnblowér) a Beastie Boys legendás 2004-es Madison Square Garden-beli koncertjét mutatja be, melyet a rajongók rögzítettek ötven digitális
kamerával.

A Brit szigetek többek között olyan látnivalókkal szolgál, mint az elsõ
filmes Paul Andrew Williams Londonból Brightonba (LONDON TO BRIGHTON) című thrillere, melyet a Guardian kegyetlen kritikusa, Peter Bradshaw 2006 legjobb brit filmjének titulált. A film versenyben van a fesztivál fõdíjáért. A Halott ember kártyái (DEAD MAN'S CARDS, rendezte: James Marquand) Liverpool-i sötét gengszterfilm, középpontjában pókerjáték western módra.

Egyik kihívója a Francia zátonyok-nál tûnik fel, a szintén versenyzõ
Flandria (FLANDRES) Bruno Dumont új filmje, olyan kiváló mûvek
társaságában, mint Xavier Beauvois krimije, A kis hadnagy (LE PETIT
LIEUTENANT).

Az erõsebb idegzetű utasoknak a Bűn mélységei-ben a helyük: A dán Andres Morgenthaler animációs filmje, a Hercegnõ (PRINCESS) kiérdemli a botrányos jelzõt. Versenyben pedig a holland Kell egy dobos (EX DRUMMER, rendezte: Koen Mortier), melyben van rock és fekete humor.

Akik a Koreai félsziget-re látogatnak Kim Jee-woon jóvoltából Keserédes
élet-be (A BITTERSWEET LIFE) kóstolhatnak bele, hogy alvilági leszámolást kövessenek. A szekció delegáltja a versenybe A gazdatest (GWOEMUL, rendezte: Joon-ho Bong), melyben egy lenyűgözõ módon filmvászonra vitt, légszennyezés szülte tengeri szörny támad a nagyvárosra, avagy Dél-Korea kicsit megfricskázza Amerikát.

A Világkörüli út többek között Dél-Afrikát jelenti, jókedvet és
Nyúlpörkölt-et (BUNNY CHOW, r.: John Barker), majd számos országot érintve a szekció versenyzõjéhez Argentinába ér Esteban Sapir szűkszavú, ám annál szemet gyönyörködtetõbb fekete-fehér tündérmeséjéhez, az Antenná-hoz, a média totalitárius uralmáról . (L'ANTENA r.: Esteban Sapir).

Tajtékos napok-on láthatjuk Gavin Hood rendezését, a 2006-ban a legjobb külföldi film járó Oscar-díját elnyerõ, megrázó dél-afrikai alkotást a Tsotsi-t (TSOTSI), valamint a több nemzetközi seregszemlén is díjakat
szerzõ RA CHOI-t (RA CHOI), melyben az ausztrál Michael Frank vietnámi utcagyerekek küzdelmét mutatja be Sydney utcáin.

Amerika felfedezése  is vonzó úticél, annál is inkább, mert olyan
versenyzõvel találkozhatunk közben, mint a  Csuklónyiszálók (WRISTCUTTERS: A LOVE STORY, rendezte: Goran Dukic), mely a cím sugallatával szemben nem horrorfilm, hanem vígjáték a purgatóriumi két világ között ragadt öngyilkosokról. A szekció legnépszerűbb darabjának a Sundance fesztivál nagy és közönségdíjas filmje, a Quinceanera (QUINCEANERA, rendezte: Richard Glatzer, Wash Westmoreland) ígérkezik. A furcsa cím annak az ünnepségnek a neve, melyben a 15 éves kort elérõ mexikói lányok részesülnek. A fõhõsnõ épp a szertartás elõtt tudja meg, hogy teherbe esett.

Végül a Filmdokk-ba érve újra bebizonyosodik, hogy a minõségi
dokumentumfilmek éppen olyan mértékben szórakoztatnak, mint amennyire ismeretterjesztõk. Többek között láthatjuk Kirby Dick, a hollywoodi stúdiórendszer diktatórikus, beszûkült, korhatár besoroló szervezetérõl készített leleplezõ filmjét a Besorolás alatt-at (THIS FILM IS NOT YET RATED). Az egy kurd gerilla feljegyzései (CARNETS D'UN COMBATTANT KURDE, rendezte: Stefano Savona) a gerilla harcosok civilek számára ismeretlen világát, gondolatait hozza közelebb.

A fesztivál fõdíja, a Hullámtörõk-díj idén 10 000 euró jutalommal jár
együtt, melyért összesen nyolc film indul, és amelyrõl háromtagú
nemzetközi zsûri dönt. A fõdíj mellett ismét a közönség is szavazhat
kedvencre, és elsõ alkalommal a Diákzsûri is képviselteti magát a
fesztiválon.

              
Titanic azért is, mert tele van meglepetéssel.

Meglepetés a plakát, melyet a világhírű szerb képregény rajzoló, grafikus Aleksandar Zograf készített. Meglepetés, hogy a fesztivál világpremiernek ad otthont: Török Ferenc Overnight (OVERNIGHT) című német koprodukcióban készült brókerkalandját a világon elõször a magyar nézõk, Magyarországon pedig elsõként a Titanic
közönsége láthatja. Meglepetés, hogy szélesvásznon is elénk kerül Sofia Coppola Oscar-díjra jelölt, Franciaországban nagy port kavart új filmje, a Marie Antoinette (MARIE ANTOINETTE). És továbbra is meglepetés a hazánkba érkezõ tizenkét vendég alkotó neve.

A Titanic szó azt is jelenti: fontos, valamint azt is: emberfeletti
nehézség. Hogy e fontos fesztivál legjobb filmjeire minden nehézség nélkül lehessen jegyet szerezni, a vetítések négy helyszínén (Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi, Örökmozgó, és idén elõször a Vörösmarty mozi!) április 5. és 11. között húsz százalékos kedvezménnyel lehet a jegyekre szert tenni.

A fesztivállal kapcsolatos legfrissebb hírek és információk a Titanic
honlapján találhatók:

www.titanicfilmfest.hu
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Aforizmák
„A vereség tudomásulvétele a győzelem kezdete."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ