Spanyol Filmhét a Művész moziban
Dátum: 2007. április 27., péntek, 20:09
A Budapest Film és a Spanyol Nagykövetség jóvoltából idén május 3. és 8. között az Ibériai-félsziget filmművészetének legizgalmasabb alkotásai peregnek a Művész mozi gyöngyvásznán.

A Budapest Film és a Spanyol Nagykövetség jóvoltából idén kilenc mű kerül bemutatásra a közelmúlt spanyol filmterméséből. A filmek témaválasztásában ismét megnyilvánul az erős társadalmi érzékenység: a hősök között található börtönből frissen szabadult vagy drogproblémával küszködő éppúgy, mint a multinacionális nagyvállalat embertelen jelöltválogatását elszenvedő, emigráns vagy illegális bevándorló. Akad az idei merítésben történeti visszatekintés a Franco - érára, kosztümös életrajzi munka Goyáról, de akadnak horizontális utazások is, mint a határokat átszelő, Párizs - Lisszabon vonatútról szóló dráma, és műfaji kiruccanásként egy rajzfilm is.

Mit tehet a huszonéves Jorge, amikor börtönből frissen szabadult bátyja és annak fogvatartott barátnője, Paula fura kéréssel állnak elébe? Daniel Sanchez Arévalo első rendezése, a Sötétkékmajdnemfekete három Goya-díjat nyert keserédes melodráma, szellemes dialógusokkal és váratlan fordulatokkal.

Nincs egyszerű helyzetben Pilar sem, a negyvenes éveiben járó háromgyerekes anya, akinek egyik fia heroinfüggő lesz. Gerardo Herrero alkotása, a Heroin azt meséli el, hogyan száll szembe egy nem hétköznapi nő a hatalommal és a társadalommal, hogy megváltoztassa kortársai véleményét a kábítószerfüggőkről és a kábítószer-kereskedelemről.

A Szent Iván éji álom egészestés 3D animáció Shakespeare művéből, a klasszikus történet átiratát Ángel de la Cruz és Manolo Gómez álmodta vászonra. Elena, beteg apja kérésére Titánia tündérkirálynő keresésére indul, csakhogy csodaország sem a régi: királya, Oberon, a tivornyázó és pöffeteg kobold nagybani csodakereskedelemmel foglalkozik.

Hogyan választja ki egy multinacionális nagyvállalat az ideális topmenedzsert? Marcelo Piñeyro megmutatja A módszer című filmjében. Az idegőrlő és lélekölő játszma főszerepében Eduardo Noriega látható.

Mihez kezd magával a kubai lány, Olga, aki ösztöndíjjal érkezett Spanyolországba tanulni, ám idővel illegális bevándorlóvá vált. Van kiút számára? A társadalom peremére sodródó fiatal nők nehézségeit és a lehetőségeit taglalja Pedro Perez Rosado drámája, a Sós víz.

1975 tavasza. A vallásos kis faluban a tizennégy éves Fede nagypapája pezsgővel várja Franco halálhírét. Az Élet és szín beavatás-történet az első kalandok félelméről és mámoráról, tündérekről, mumusokról és titkokról.

Chema de la Peña és Gabriel Velázquez hősei a Déli expressz-en utaznak Párizsból Lisszabonba. Az úton hat különböző életfonal sodródik össze: van köztük rasszista párizsi sofőr, emigráns, mozgássérült és piti bűnöző is.

A Rossz időszak Madridban játszódó, politikai töltetű dráma Manuel Martín Cuenca rendezésében, melyben egy segélyszolgálat alkalmazottja, Ana olyan emigránsok sorsán próbál segíteni, akik saját hazájukban politikai döntések áldozatai lettek, és alig várják, hogy híreket kapjanak a családjukról.

Szerelem, rabság és a történelem szele. A Spanyol Filmhét alkalmából vetítésre kerül Milos Forman nagyszabású kosztümös filmje, a Goya kísértetei. A spanyol udvari festő életéről szóló dráma parádés szereposztásában Javier Bardem, Natalie Portman és Stellan Skarsgard látható.

A Spanyol Filmhét programja:

2007. 05. 03. 20.00 Sötétkékmajdnemfekete (zártkörű nyitóelőadás)

2007. 05. 04. 20.30 Heroin

2007. 05. 05. 16.00 Szent Iván éji álom, 20.30 Sötétkékmajdnemfekete

2007. 05. 06. 18.15 A módszer, 20.30 Sós víz 

2007. 05. 07.  19.00 Élet és szín, 21.00 Déli expressz

2007. 05. 08.  18.45 Rossz időszak, 21.00 Goya kísértetei (nyilvános záróelőadás)

A vetítések színhelye a budapesti Művész mozi.

(Bp., Teréz krt. 30., Telefon: 332-6726, Jegyrendelés: 459-5050)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ A férfi mindig egyidős a nővel, akit szeret."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ