Készülődik a Riviera
Dátum: 2007. május 14., hétfő, 11:29
A sztárok még nem érkeztek meg, de a két nap múlva kezdődő 60. cannes-i filmfesztiválra a francia tengerparti kisváros Fesztiválpalotája és luxusszállodái már felkészültek.

A vörös szőnyeget még nem terítették le a helyiek által csak Bunkernek becézett kongresszusi központ külső lépcsőjére, de a betonmonstrumban a tíz vetítőterem és a 2400 férőhelyes nagyterem mellé - ahol a versenyprogramot mutatják be - már felállították azt a negyven vetítővásznat, amelyeken a filmpiacra érkező producerek és forgalmazók kínálják majd a világ idei filmtermését.

Az Olimpiai Játékok mellett a világ legjelentősebb médiaeseményének számító nemzetközi filmfesztiválra 300 tévétársaságtól, 200 hírügynökségtől és 150 rádiótól 4800 újságírót és 300 fotóst várnak, akik számára külön vágószobákat és közvetítő helyiségeket biztosítanak a fesztiválszervezők.

A tengerparti luxusszállodákba idén tizenötször több szobafoglalás érkezett, mint amennyi helyet kínáltak: május 16. és 27. között 200 ezren szállják meg a dél-franciaországi kisvárost.

A „Bunker" melletti 1926-ban épült hófehér Hotel Majestic város a városban. Az egyébként háromszáz főt foglalkoztató hétemeletes luxusszálloda a fesztivál napjaiban megduplázott személyzettel működik. A 305 szobában a 12 nap alatt összesen nyolcezer vendég fordul meg, többségük a fesztivál meghívottja. Az éjszakánként 7000 euróba kerülő tengerre néző lakosztály idei díszvendége a hollywoodi álompár, Angelina Jolie és Brad Pitt lesz, akiket Michael Winterbottom Mighty Heart című filmjének versenyen kívüli bemutatójára május 21-én várnak Cannes-ba.

Béatrice Gagnaire, a fesztivál "szállásfelelőse" szerint már 2008-ra is teltház van az összes cannes-i szállodában.

A Majestic vendégei két tonna homárt, 800 kg langusztát, 350 kg libamájat és 50 kg kaviárt, na meg természetesen 8500 üveg bort és 15 ezer üveg pezsgőt fogyasztanak el a fesztivál ideje alatt. A luxusszálloda teljes éves forgalmának 12 százalékát bonyolítja le a 12 nap alatt.

A féltékenység elkerülésére a fesztivál megközelítőleg ugyanannyi vendéget küld és eseményt szervez mindegyik luxusszállodában. A Hotel Martinezben ülésezik a zsűri, a Hotel Carltonban lesz a megnyitó utáni fogadás, a Hotel Majesticben pedig a zárófogadás és a fesztivál 60. évfordulójára rendezendő ünnepség. Mindegyikre hétszáz vendéget hívott meg Gilles Jacob, a fesztivál elnöke, s lapértesülések szerint a sztárvilágot kedvelő Nicolas Sarkozy személyében a francia államfő is hivatalos az Arany Pálma, a fődíj kiosztására.

Bruno Oger, a Villa des Lys nevű étterem konyhafőnöke szerint az ilyen fogadások egyszerre jelentenek felelősséget és szerencsét az azzal megbízott szakácsnak. Ráadásul a visszajáró sztárok nem is a főasztalnál, hanem a konyhában - a szakáccsal diskurálva - szeretnek csipegetni.

A Majesticben ötven szobaasszony öltözteti az esti 7 órai "vörös szőnyeges" bevonulás előtt a sztárokat, akiknek igényeiről és rigolyáiról minden részletet számítógépes adattárban őriz a hotel. De a szobaasszonyok a felelősek azért is, hogy helyén legyen a háromezer fogas és mindennap friss virág legyen a háromszáz vázában is.

A hotel szinte láthatatlan biztonsági főnöke egy afrikai olajkútról érkezett Cannes-ba. Szerinte nem annyira a menetrendet általában betartó sztárokkal, hanem a tömegben, gyalogosan közlekedni kívánó politikusokkal van több gondja.

(MTI-Panoráma - Venczel Katalin, Párizs)

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ