Ma kezdődik a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2007. május 16., szerda, 7:42
Nosztalgiázás helyett a hagyomány és a modernitás ötvözésének jegyében ünnepli évfordulóját a ma este megnyíló 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelyre hollywoodi sztárok fémjelezte szuperprodukciók és igazi művészfilmek vegyesen kaptak meghívást.

A hivatalos versenyprogramban - amelybe 95 ország 1615 alkotásából válogatták be a szervezők a fődíjért versengő 22 alkotást - mutatják be május 23-án a rendező és a film alkotóinak részvételével Tarr Béla A londoni férfi című filmjét. Magyar rendező munkája legutóbb 19 évvel ezelőtt mutatkozhatott be az Arany Pálmáért folyó nemzetközi filmversenyen Cannes-ban.

A berlini, velencei és torontói mellett a világ legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja a tavalyi zsűrielnök, a kínai Vong Kar-vaj (Wong Kar Wai) európai költségvetésből készült első amerikai filmjével, a My Blueberry Nights-szal nyitja meg kapuit a főszerepben Norah Jonesszal. Az amerikai dzsesszénekesnőnek ez az első filmszerepe.

A szerda esti megnyitó ünnepség háziasszonya Diane Kruger német színésznő lesz.

A francia filmfesztivál egykori amerikai felfedezettje, Quentin Tarantino - aki 13 éve a Pulp Fictionnel elnyerte az Arany Pálmát - rendezőként és operatőrként a Death Proof (Halálbiztos) című horrofilmjével érkezik Cannes-ba. A 192 perces dupla produkciót - amelynek Planet Terror (Terror bolygó) című első részét Robert Rodriguez rendezte - az Egyesült Államokban egyben mutatják be, míg másutt általában külön választva, egyenként vetítik majd a mozik. A cannes-i megmérettetésre csak a Tarantino-rész kapott meghívást.

Korábbi fődíjasok közül meghívást kapott még a szerb Emir Kusturica (Zavet/Promise Me This), az amerikai Gus Van Sant (Paranoid Park) és a szintén amerikai Joel és Ethan Coen (No Country for Old Men).

Tizenegy rendező alkotása viszont először versenyezhet az Arany Pálmáért. A szervezők nem titkolt szándéka szerint ők fémjelezik a filmművészet jövőjét: Tarr Béla mellett többek között a román Cristian Mungiu (4 Luni, 3 Saptmamini si 2 Zile/Négy hónap, három hét és két nap), az orosz Andrej Zvjagincev (Izgnanyije/The Banishment) és a török származású német Fatih Akin (Auf der anderen Seite/The Edge of Heaven).

Francia részről három olyan rendező kapott meghívást, akik először versenyezhetnek Cannes-ban: Catherine Breillat (Une vieille maitresse/ Egy régi szerető) kosztümös filmje, Christophe Honoré Les Chansons d,amour (A szerelmi dalok) című zenés filmje és az amerikai Julian Schnabel A búvárharang és a pillangó című alkotása Johnny Deppel a főszerepben, amely Jean-Dominique Bauby önéletrajzi művéből készült.

A cannes-i fesztivál - amely kezdetekben az olasz filmeket tette népszerűvé, később a francia Új Hullámot, majd a hetvenes-nyolcvanas években a kelet-európai filmművészetet fedezte fel a világ számára -, az elmúlt években a zsánerfilmek felé nyitott, idén pedig igazi különlegességnek ígérkezik Marjane Satrapi az iráni iszlám forradalomról szóló önéletrajzi képregénye alapján készült Persepolis című animációs filmje.

A műfaji újdonságok mellett azonban Hollywood sem marad ki az idei mustrából. Versenyen kívül kerül bemutatásra május 21-én Michael Winterbottom Mighty Heart (Erős szív) című filmje, melynek vetítésére Cannes-ba várják a hollywoodi álompárt, Angelina Jolie-t és Brad Pittet is. A "legszenzációsabb" pillanat azonban május 24-én várható, amikor is Steven Soderbergh Ocean's Thirteen (A játszma folytatódik) című alkotásának világpremierjére kerül sor Catherine Zeta-Jones, George Clooney, Matt Damon, Brad Pitt, Don Cheadle, Al Pacino és Andy Garcia részvételével.

A 60. Cannes-i Filmfesztiválhoz kapcsolódó Filmvásáron az elmúlt évek pozitív tapasztalatai alapján a Magyar Filmunó negyedik alkalommal nyitja meg és működteti a fesztivál teljes időtartama alatt a Magyar Pavilont. Idén 35 ország népszerűsíti filmművészetét nemzeti pavilonban a "fesztiválok fesztiválján". A Filmvásáron a magyar filmek forgalmazási jogával rendelkező hazai és nemzetközi ügynökségek összesen tíz magyar filmet vetítenek a potenciális vásárlóknak.

A cannes-i filmfesztivál május 16-án kezdődik, az Arany Pálmát május 27-én adják át. A nemzetközi zsűri elnöke Stephen Frears brit rendező.

(MTI-Panoráma - Venczel Katalin, Párizs)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„Aki keveset gondolkodik, sokat téved."
Leonardo Da Vinci
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ