Ma kezdődik a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2007. május 16., szerda, 7:42
Nosztalgiázás helyett a hagyomány és a modernitás ötvözésének jegyében ünnepli évfordulóját a ma este megnyíló 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelyre hollywoodi sztárok fémjelezte szuperprodukciók és igazi művészfilmek vegyesen kaptak meghívást.

A hivatalos versenyprogramban - amelybe 95 ország 1615 alkotásából válogatták be a szervezők a fődíjért versengő 22 alkotást - mutatják be május 23-án a rendező és a film alkotóinak részvételével Tarr Béla A londoni férfi című filmjét. Magyar rendező munkája legutóbb 19 évvel ezelőtt mutatkozhatott be az Arany Pálmáért folyó nemzetközi filmversenyen Cannes-ban.

A berlini, velencei és torontói mellett a világ legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja a tavalyi zsűrielnök, a kínai Vong Kar-vaj (Wong Kar Wai) európai költségvetésből készült első amerikai filmjével, a My Blueberry Nights-szal nyitja meg kapuit a főszerepben Norah Jonesszal. Az amerikai dzsesszénekesnőnek ez az első filmszerepe.

A szerda esti megnyitó ünnepség háziasszonya Diane Kruger német színésznő lesz.

A francia filmfesztivál egykori amerikai felfedezettje, Quentin Tarantino - aki 13 éve a Pulp Fictionnel elnyerte az Arany Pálmát - rendezőként és operatőrként a Death Proof (Halálbiztos) című horrofilmjével érkezik Cannes-ba. A 192 perces dupla produkciót - amelynek Planet Terror (Terror bolygó) című első részét Robert Rodriguez rendezte - az Egyesült Államokban egyben mutatják be, míg másutt általában külön választva, egyenként vetítik majd a mozik. A cannes-i megmérettetésre csak a Tarantino-rész kapott meghívást.

Korábbi fődíjasok közül meghívást kapott még a szerb Emir Kusturica (Zavet/Promise Me This), az amerikai Gus Van Sant (Paranoid Park) és a szintén amerikai Joel és Ethan Coen (No Country for Old Men).

Tizenegy rendező alkotása viszont először versenyezhet az Arany Pálmáért. A szervezők nem titkolt szándéka szerint ők fémjelezik a filmművészet jövőjét: Tarr Béla mellett többek között a román Cristian Mungiu (4 Luni, 3 Saptmamini si 2 Zile/Négy hónap, három hét és két nap), az orosz Andrej Zvjagincev (Izgnanyije/The Banishment) és a török származású német Fatih Akin (Auf der anderen Seite/The Edge of Heaven).

Francia részről három olyan rendező kapott meghívást, akik először versenyezhetnek Cannes-ban: Catherine Breillat (Une vieille maitresse/ Egy régi szerető) kosztümös filmje, Christophe Honoré Les Chansons d,amour (A szerelmi dalok) című zenés filmje és az amerikai Julian Schnabel A búvárharang és a pillangó című alkotása Johnny Deppel a főszerepben, amely Jean-Dominique Bauby önéletrajzi művéből készült.

A cannes-i fesztivál - amely kezdetekben az olasz filmeket tette népszerűvé, később a francia Új Hullámot, majd a hetvenes-nyolcvanas években a kelet-európai filmművészetet fedezte fel a világ számára -, az elmúlt években a zsánerfilmek felé nyitott, idén pedig igazi különlegességnek ígérkezik Marjane Satrapi az iráni iszlám forradalomról szóló önéletrajzi képregénye alapján készült Persepolis című animációs filmje.

A műfaji újdonságok mellett azonban Hollywood sem marad ki az idei mustrából. Versenyen kívül kerül bemutatásra május 21-én Michael Winterbottom Mighty Heart (Erős szív) című filmje, melynek vetítésére Cannes-ba várják a hollywoodi álompárt, Angelina Jolie-t és Brad Pittet is. A "legszenzációsabb" pillanat azonban május 24-én várható, amikor is Steven Soderbergh Ocean's Thirteen (A játszma folytatódik) című alkotásának világpremierjére kerül sor Catherine Zeta-Jones, George Clooney, Matt Damon, Brad Pitt, Don Cheadle, Al Pacino és Andy Garcia részvételével.

A 60. Cannes-i Filmfesztiválhoz kapcsolódó Filmvásáron az elmúlt évek pozitív tapasztalatai alapján a Magyar Filmunó negyedik alkalommal nyitja meg és működteti a fesztivál teljes időtartama alatt a Magyar Pavilont. Idén 35 ország népszerűsíti filmművészetét nemzeti pavilonban a "fesztiválok fesztiválján". A Filmvásáron a magyar filmek forgalmazási jogával rendelkező hazai és nemzetközi ügynökségek összesen tíz magyar filmet vetítenek a potenciális vásárlóknak.

A cannes-i filmfesztivál május 16-án kezdődik, az Arany Pálmát május 27-én adják át. A nemzetközi zsűri elnöke Stephen Frears brit rendező.

(MTI-Panoráma - Venczel Katalin, Párizs)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ