Megnyílt a 60. Cannes-i Filmfesztivál
Dátum: 2007. május 16., szerda, 21:26
A hivatalos versenyprogram első filmjeként a kínai Vong Kar-vaj (Wong Kar-Wai) My Blueberry Nights című alkotásának bemutatójával szerda este megnyílt a 60. Cannes-i Filmfesztivál.

A megnyitó háziasszonya, Diane Krüger német színésznő franciául, angolul és németül köszöntötte a filmfesztivál vendégeit, és bemutatta a zsűrit.

A nemzetközi zsűri elnöke Stephen Frears brit rendező, a zsűri tagjai: Maria de Medeiros portugál, Maggie Cheung hongkongi, Toni Collette ausztrál és Sarah Polley kanadai színésznők, Marco Bellochio olasz rendező, Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, Michel Piccoli francia színész-rendező és Abderrahmane Sissako mauritániai rendező.

A világ legnagyobb filmfesztiválját idén Shu Qui tajvani színésznő és Manoel de Oliveira portugál filmrendező közösen nyitotta meg.

A ceremónia előtt a cannes-i hagyományoknak megfelelően közel egy órán keresztül vonultak fel a világ filmművészetének hírességei a Fesztiválpalota 24 lépcsőfokára leterített vörös szőnyegen, többek között Gong Li, Juliette Binoche, Andie MacDowell színésznők, Luc Besson francia és David Lynch amerikai rendezők.

Lynch az Absurda című abszurd rövidfilmjével köszöntötte a 60. születésnapját ünneplő fesztivált, amelyet a megnyitó ünnepség 2400 vendégének le is vetítettek.

A tavalyi zsűrielnök, a kínai Vong Kar-vaj kilencedik filmjével negyedszer kapott meghívást a hivatalos versenyprogramba. A bemutatóra elkísérte a rendezőt filmje két főszereplője: Jude Law brit színész és Norah Jones amerikai dzsesszénekes, akinek ez az első filmszerepe. Vong európai költségvetésből az Egyesült Államokban forgatott első angol nyelvű filmjét a délelőtti sajtóvetítésen udvarias tapssal fogadta a szakmai közönség.

A szinte festői esztétikájú, melankolikus, lassú tempójú film tulajdonképpen a hatvanas évek Hongkongjában játszódó Szerelemre hangolva című, 2000-ben készült Vong Kar-vaj-alkotás amerikai változata: két ember, egy egymást egyszerre közelinek és idegennek érző férfi és nő története.

A My Blueberry Nights 21 filmmel - többek között Tarr Béla A londoni férfi című alkotásával - versenyez a május 27-én kiosztásra kerülő fődíjért, az Arany Pálmáért. A magyar rendező és nemzetközi koprodukcióban készült filmjének alkotói május 23-án vonulhatnak fel a cannes-i Fesztiválpalota vörös szőnyegén. Magyar rendező munkája legutóbb 19 évvel ezelőtt mutatkozhatott be az Arany Pálmáért folyó versenyen Cannes-ban.

A szervezők 95 ország 1615 alkotásából válogatták ki a fődíjért versengő 22 alkotást.

(MTI-Panoráma - Venczel Katalin, Párizs)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Az igazságokat gyakran kell ismételni, mert a tévedéseket is gyakran ismétlik."
Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ