Megnyílt a 60. Cannes-i Filmfesztivál
Dátum: 2007. május 16., szerda, 21:26
A hivatalos versenyprogram első filmjeként a kínai Vong Kar-vaj (Wong Kar-Wai) My Blueberry Nights című alkotásának bemutatójával szerda este megnyílt a 60. Cannes-i Filmfesztivál.

A megnyitó háziasszonya, Diane Krüger német színésznő franciául, angolul és németül köszöntötte a filmfesztivál vendégeit, és bemutatta a zsűrit.

A nemzetközi zsűri elnöke Stephen Frears brit rendező, a zsűri tagjai: Maria de Medeiros portugál, Maggie Cheung hongkongi, Toni Collette ausztrál és Sarah Polley kanadai színésznők, Marco Bellochio olasz rendező, Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, Michel Piccoli francia színész-rendező és Abderrahmane Sissako mauritániai rendező.

A világ legnagyobb filmfesztiválját idén Shu Qui tajvani színésznő és Manoel de Oliveira portugál filmrendező közösen nyitotta meg.

A ceremónia előtt a cannes-i hagyományoknak megfelelően közel egy órán keresztül vonultak fel a világ filmművészetének hírességei a Fesztiválpalota 24 lépcsőfokára leterített vörös szőnyegen, többek között Gong Li, Juliette Binoche, Andie MacDowell színésznők, Luc Besson francia és David Lynch amerikai rendezők.

Lynch az Absurda című abszurd rövidfilmjével köszöntötte a 60. születésnapját ünneplő fesztivált, amelyet a megnyitó ünnepség 2400 vendégének le is vetítettek.

A tavalyi zsűrielnök, a kínai Vong Kar-vaj kilencedik filmjével negyedszer kapott meghívást a hivatalos versenyprogramba. A bemutatóra elkísérte a rendezőt filmje két főszereplője: Jude Law brit színész és Norah Jones amerikai dzsesszénekes, akinek ez az első filmszerepe. Vong európai költségvetésből az Egyesült Államokban forgatott első angol nyelvű filmjét a délelőtti sajtóvetítésen udvarias tapssal fogadta a szakmai közönség.

A szinte festői esztétikájú, melankolikus, lassú tempójú film tulajdonképpen a hatvanas évek Hongkongjában játszódó Szerelemre hangolva című, 2000-ben készült Vong Kar-vaj-alkotás amerikai változata: két ember, egy egymást egyszerre közelinek és idegennek érző férfi és nő története.

A My Blueberry Nights 21 filmmel - többek között Tarr Béla A londoni férfi című alkotásával - versenyez a május 27-én kiosztásra kerülő fődíjért, az Arany Pálmáért. A magyar rendező és nemzetközi koprodukcióban készült filmjének alkotói május 23-án vonulhatnak fel a cannes-i Fesztiválpalota vörös szőnyegén. Magyar rendező munkája legutóbb 19 évvel ezelőtt mutatkozhatott be az Arany Pálmáért folyó versenyen Cannes-ban.

A szervezők 95 ország 1615 alkotásából válogatták ki a fődíjért versengő 22 alkotást.

(MTI-Panoráma - Venczel Katalin, Párizs)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„A halottak nemcsak azért halottak, mert megszűntek jelen lenni; akkor halottak, ha nem hatnak ránk."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ