A mozi ünnepe
Dátum: 2007. június 19., kedd, 14:10
Az idén is lesz, immár negyedszerre Moziünnep, amikor Magyarország 86 mozija tárt kapukkal várja mindazokat, akik szerint filmek nélkül egyszerűen elképzelhetetlen az élet. Négy nap alatt több, mint 200 filmet láthatnak az érdeklődők, több, mint 289 vászonra vetítve, az ország egész területén, rendkívül alacsony jegyáron. A tavalyi év sikerén felbuzdulva, idén is a nyár végén, augusztus 30., csütörtök és szeptember 2., vasárnap között ünnepelhetjük majd A Mozit.
Nemcsak a vízparton töltött idő, vagy az utazás miatt elmulasztott nagy filmeket pótolhatja majd be a néző, de számos premier előtti bemutatóban és különleges meglepetésben is része lesz. Olyan filmek kerülnek vissza a vászonra, mint a Fedőneve: Pipő című családi mozi, a Suskind nagysikerű regényéből készült Parfüm, az akciódús Taxi 4 vagy a számos díjat nyert Bábel és a Királynő.

Idén hét premier film kerül a Moziünneppel egy időben a mozikba: Az Igen, akarom? egy francia romantikus vígjáték Alain Chabat és Charlotte Gainsbourg-ral a főszerepben. A szintén francia vígjátékban, a Zűrös párosban Christian Clavier és Daniel Auteuil Párizsból Londonba utaznak, hogy egy felettébb veszélyes akció végére járjanak. Majd 28 héttel később egy halálos vírus szedi áldozatait Londonban. A Hajlakk-ban Nicole Blonsky, John Travolta, Christopher Walken és Michelle Pfeiffer ropják, hisz dúl a rock and roll és a tupírláz a hatvanas évek eleji Amerikában.

Jarman egyik leghíresebb filmje, a Caravaggio a reneszánsz művész kalandos életéről szól, aki halálos ágyán gondolatban végigjárja kalandos élete különböző állomásait. A Kisfiam című lélektani dráma a San Sebastian-i Filmfesztivál Fődíjával és a Legjobb Női Főszereplő Díjával (Marie Kremer) büszkélkedhet. A Láthatatlan-ban Nicket félholtra verik a srácok, aki eztán szellemként bolyong, és versenyeznie kell az idővel: ha a nyomozók időben megtalálnák a halál szélén lévő testét az erdőben, még visszatérhet az élők világába.

Premier előtt lesz majd látható Terry Gilliam új filmje, a Tideland, a Waitress című romantikus vígjáték és a Tini nindzsa teknőcök. Bohumil Hrabal keserédes regénye, az Őfelsége pincére voltam Jiri Menzel rendezésében kerül a mozikba. A Moziünnep alatt három magyar film is bemutatkozik: Kamondi Zoltán új filmje, a Dolina, Tarr Bélától A londoni férfi, valamint Tóth Tamás filmje, a Farkas.

A hagyományoknak megfelelően a vetítéseken túl idén is közönségtalálkozók, „Felkonf”-ok és sztár-jegyszedők és számos egyéb meglepetés színesíti majd a programot.

A Moziünnep látogatottsága az elmúlt években folyamatos növekedést mutatott. 2006-ban a rendezvénysorozat négy napja alatt 421.306 mozijegy kelt el, 40%-kal több mint az azt megelőző évben.  Ez több mint háromszorosa egy szokásos, teljes heti látogatottságnak.

További részletek a Moziünnep filmjeiről és meglepetéseiről júliusban a www.moziunnep.hu oldalon találhatóak.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„A vereség tudomásulvétele a győzelem kezdete."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ