Makk Károly a VOXCar-díj életműdíjasa
Dátum: 2007. július 6., péntek, 8:22
Makk Károly filmrendező a VoxCar idei életműdíjasa; a 14 kategóriában meghirdetett verseny ez évi elismeréseit július 15-én osztják ki Budapesten – tájékoztattak a szervezők.

A VOXCar életműdíját olyan magyar, vagy magyar származású filmes kaphatja meg, aki hosszantartóan magas színvonalú munkásságával nem csak a hazai, hanem a nemzetközi kritika elismerését is kivívta, „öregbítve nem csak a saját, hanem a magyar filmművészet hírnevét is" - áll a közleményben.

A legjobb magyar film jelöltjei között van a Friss levegő, a Lora, az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója, a Szabadság, szerelem, és a Taxidermia. A kritikusok külön kategóriában ismerik el a legjobb magyar filmvígjátékot vagy szatírát.

A gálán a legnézettebb magyar film is díjat kap; az elismerés annak az elmúlt 12 hónapban bemutatott magyar alkotásnak jár, amelyre legtöbben váltottak jegyet.

A legjobb film díját a legjobbnak ítélt külföldi alkotás magyarországi forgalmazója veheti át.

A rendezvényen a legjobb női főszereplő, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb női mellékszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb operatőr, a legjobb magyar DVD és a legjobb szinkron kategóriában is győztest hirdetnek. Versenyeznek a magyar betétdalok is, a további jelöltek pedig az év hazai kedvence kategóriában indulnak.

A legjobb női főszereplő jelöltjei között van Földi Teri, Gyöngyössy Katalin, Hegyi Izabella, Kovács Kata és Nyakó Júlia. A legjobb férfi főszereplő díjáért Bács Ferenc, Haumann Péter, Keres Emil, Lovasi András és Nagy Péter versenyez.

A szervezők közlése szerint a VOXCar díjkiosztó gála az egyetlen olyan hazai filmes rendezvény, ahol a magyar szinkronszakma résztvevőit is jutalmazzák. A legjobb szinkron kategóriában nemcsak a hangjukat kölcsönző színészek, hanem a dramaturg és a szinkronrendező munkáját is díjjal ismerik el.

A VOXCar-díjat a VOX mozimagazin hívta életre 2001-ben azért, hogy a magyar filmművészet szereplőinek tevékenysége előtt kifejezhesse tiszteletét. Az életműdíjat tavaly Kállai Ferenc színművész vehette át.

Az elismeréseket minden évben a magazin kritikusaiból álló, független bizottság ítéli oda.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Amikor fiatalabb voltam, mindenre emlékeztem, akár megtörtént, akár nem."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ