Izlandi-német alkotás a fődíjas Karlovy Varyban
Dátum: 2007. július 8., vasárnap, 13:10
A Myrin című, Baltasar Kormákur rendezte izlandi-német alkotás kapta szombat este Karlovy Varyban a 42. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt.
 A versenyfilmek kategóriájának győztese a rangos fődíjjal együtt egy 20 ezer dolláros pénzjutalmat is átvehetett. A Myrin egy érdekes detektívtörténet, amely arról szól, hogyan lehet elbánni a zsarolókkal.

Kelet-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmszemléjének záró estjén Danny DeVito amerikai színész és rendező életműdíjat kapott. A népszerű színész személyesen vette át a Kristályglóbuszt, amellyel a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulását ismerték el. A nyitóesten Bretislav Pojar cseh rajzfilmrendező vette át ezt a rangos elismerést.

A nemzetközi zsűri elnöki tisztségét az idén Peter Bart, a befolyásos Variety filmmagazin főszerkesztője töltötte be.

A Nyugattól Keletre elnevezésű szekcióban, amelynek az idén első ízben volt versenyjellege, az Armin című Ognjen Svilicic rendezte horvát-német-bosnyák koprodukcióban készült alkotás vitte el a pálmát.

A legjobb rendezőnek kijáró díjat Bard Breien norvég alkotó a Kunsten a tenke negatívt (A negatív gondolkodás tanfolyama) című filmjéért kapta. A film a fogyatékkal élő emberek problémáiról szól.

A legjobb női szerepért Elvíra Mínguez spanyol színésznő kapott díjat. A Pudor (Szégyenlősség) egy olyan családról szól, amelynek tagjai nem igen értik meg egymást.

A legjobb férfi szereplő díját az idén Szergej Puszkepalis, a Prosztyje Vescsi (Egyszerű dolgok) című filmben nyújtott alakításáért kapta. A film, amely a zsűritől külön elismerést is kapott, egy orvosról, illetve annak családi problémáiról szól.

A nézők díját a Vratné láhve (Betétes üvegek) című Zdenek Sverák, cseh rendező sajátos humorú alkotása kapta. A film forgatókönyvéért, amely egy tanító sorsáról szól, Zdenek Sverák külön elismerést kapott a nemzetközi zsűritől.

A kilenc napos fesztiválon a magyar filmművészetet a versenyfilmek kategóriájában Kamondi Zoltán Dolina című alkotása képviselte. A Nyugattól Keletre elnevezésű szekcióban pedig Bogdán Árpád Boldog új élet című filmjét mutatták be.

A szemlén több mint 200 játékfilmet, s mintegy négy tucat rövidfilmet láthattak az érdeklődők. Az idén új nézőrekord született, miután a filmvetítésekre több mint 140 ezren váltottak belépőjegyet.

A fesztivál költségvetése mintegy 120 millió koronára rúgott. A szemle legnagyobb sztárvendége az Oscar-díjat és Arany Glóbusz-díjas Renée Zellweger amerikai színésznő volt, aki Miss Potter című alkotását mutatta be nemzetközi premier keretében Karlovy Varyban.

A záró esten megjelent Václav Havel volt cseh államfő és Mirek Topolánek miniszterelnök is.

(MTI-Panoráma - Kokes János)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ Mondd csak meg, ki csodál, s én megmondom, ki vagy."
Sainte-Beuve
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ