Slow Film Fesztivál Egerben
Dátum: 2007. július 22., vasárnap, 10:42
„Lassulj le Egerben" mottóval független filmeket bemutató Slow Film Fesztivál kezdődött szombaton a Hevesi megyeszékhelyen.

A rendezők felhívására több mint 250 pályamű érkezett, érkeztek filmek Európa valamennyi országából, az Egyesült Államokból, Izraelből, Iránból, Brazíliából és Ausztráliából - közölte Kiss Lajos főszervező.

A vetítések egy héten keresztül, július 27-ig folyamatosan zajlanak az egri Uránia Filmszínházban, illetve a város különböző pontjain felállítandó vetítőhelyeken - tette hozzá.

A fesztiváligazgató elmondta, hogy a Slow Film ötlete a - gyorséttermi étkezéssel szemben a hagyományos ételeket és a lassú evést népszerűsítő - Slow Food világmozgalom mintájára fogant.

Eszerint nem technikai vagy költségvetési szempontok tükrében határozzák meg egy-egy filmalkotás értékét. A legfőbb kritérium az emberközpontúság - hangsúlyozta Kiss Lajos.

A szakemberekből álló zsűri négy kategóriában értékeli a műveket. Külön díjazzák a félóránál rövidebb, illetve hosszabb dokumentum és játékfilmeket.

A fesztiválon levetítik az idei Magyar Filmszemle legsikeresebb, elsősorban az '56-os forradalomhoz kapcsolódó alkotásait is - mondta Kiss Lajos.

Király Attila, a fesztivál szakmai vezetője korábban elmondta: céljaik között az is szerepel, hogy a filmek értékesítésének egyfajta új szemléletét terjesszék el a magyar filmszakmában.

Közlése szerint Európában már működik egyfajta filmtőzsde, ahol az alkotók a nagy televíziós társaságoknak bemutathatják filmterveiket.

Ezeket a prezentációs technikákat is meg kívánják ismertetni a fesztivál résztvevőivel a hazai filmipar fellendítése érdekében - mutatott rá a szakmai vezető.

A fesztivált színes, egyéb művészeti ágakat felvonultató kulturális program kíséri városszerte.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Harmincig hevít a nő; aztán a bor; aztán a kemence sem."
Móra Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ