Locarnói fődíj Fliegauf Benedeknek
Dátum: 2007. agusztus 12., vasárnap, 12:44
Arany Leopárd díjat nyert Fliegauf Benedek TEJÚT című legújabb filmjével a locarnói filmfesztiválon. A rendező személyesen vette át a rangos elismerést a 60. születésnapját ünneplő A-kategóriás nemzetközi filmszemle záró ünnepségén augusztus 11-én este Locarnóban.
Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő locarnói fesztivál „Napjaink Filmművészei” szekciójának zsűrije Tejút című filmjéért Fliegauf Benedeknek ítélte a fődíjat, az Arany Leopárdot. A rangos elismerést a rendező személyesen vette át a fesztivál záró ünnepségén augusztus 11-én este Locarnóban.

A Dealer és a Rengeteg című filmekkel ismertté valt fiatal magyar rendező legújabb filmjének világpremierje a locarnói fesztivál „Napjaink Filmművészei” (Filmmakers of the Present) elnevezésű versenyprogramjában volt, az innovatív filmalkotásokra koncentráló válogatásban 19 munka versenyzett.

A Tejút az első „ambient film”, a forgatókönyvet és látványtervezést is jegyző rendező egyben a film zeneszerzője. Fliegauf Benedek célja egy olyan pszichedelikus film elkészítése volt, amely az ambient zenei stílushoz hasonlóan teret enged a befogadó figyelem különböző szintjeinek, nem erőltet semmilyen konkrét olvasatot. Az ilyen típusú befogadás egy fajta metafizikai élményt eredményez, ami szervesen illeszkedik Fliegauf – a Rengetegből és Dealerből – ismert hipnotikus-transzcendens világába.

A film a Muhi András vezette Inforg Stúdióban készült, koproducerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Durst György és Sőth Sándor.

A rendező sikersorozata 2003-ban indult, amikor Rengeteg című első játékfilmjével Berlinben elnyerte a Wolfgang Staudte-díjat. Következő filmjére, a Dealer-re valóságos díjeső zuhant a külföldi filmszemléken: 2004-ben Wiesbadenben, Mar del Platán, Leccében, 2005-ben Pulán, Palicson, Khanty-Mansiyskban, 2006-ban Batumiban, Rouenben, illetve 2007-ben Islantillán ismerték el fontos díjakkal.

A locarnói filmfesztivált – éppúgy, ahogy a Cannes-i filmszemlét – idén rendezték meg 60. alkalommal.

Az elmúlt hat évtizedben három magyar filmalkotó nyerte el a fesztivál nagydíját, az Arany Leopárdot: 1969-ben Simó Sándor Szemüvegesek című filmjéért három másik mozgóképpel megosztva, 1974-ben Szabó István a Tűzoltó utca 25. című alkotásáért, és 1983-ban Erdőss Pál Adj király katonát! című filmjéért.

Bővebb információ a
www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Aforizmák
„ A pesszimista azt hiszi, hogy minden nő könnyelmű, az optimista reméli."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ