Megkezdődött a Szarajevói Filmfesztivál
Dátum: 2007. agusztus 18., szombat, 10:36
Szarajevóban megkezdődött a délkelet-európai régió legnagyobb filmfesztiválja, 15 ország és Koszovó több mint 170 alkotását mutatják be augusztus 25-ig nyugat-európai és amerikai sztárok részvételével.

Az Oslobodenje című szarajevói lap balkáni Cannes-nak titulálta az eseményt, amely Srdan Vuletic bosnyák rendező, forgatókönyvíró filmjének, a Tesko ce biti fin (Nehéz finomnak lenni) című alkotásnak a vetítésével vette kezdetét péntek este.

A Srce Sarajeva (Szarajevó szíve) elnevezésű fődíjért 10 játékfilm versenyez, köztük Bollók Csaba: Iszka utazása című munkája. A zsűri elnöke Jeremy Irons brit sztárszínész. A lapok külön kiemelik, hogy a fesztivál vendége Tarr Béla, az élő magyar klasszikus filmkészítő, akinek A londoni férfi című, legújabb alkotását láthatják a szemle nézői csakúgy, mint Cristian Mungiu román rendező Négy hónap, három hét és két nap című filmjét, amely idén elnyerte Cannes-ban az Aranypálmát.

Ott van a fesztiválon többek között Michael Moore, a „fenegyerek" amerikai dokumentarista, Fatih Akin törökországi születésű német rendező, a 2004-es berlini fesztivál Aranymedve-díjasa, Juliette Binoche francia díva és Steve Buscemi amerikai színész.

A rövidfilmek versenyében részt vesz Szirmai Márton Szalontüdő című hétperces alkotása, a zsűriben pedig Kenyeres Bálint, akinek a Before Down című filmje 2005-ben elnyerte a fődíjat Szarajevóban.

Varga Ágota Szemünk fénye, V. Nagy Attila Ember és Iván Attila A szép Tisza és más című munkája versenyez a dokumentum kategóriában.

A szarajevói fesztivál fiatal tehetségek egyetemén, a Talent Campuson öt ifjú magyar filmkészítő vesz részt.

Az egyik bosnyák lap megjegyezte, hogy Cannes-i kétségtelenül a legfontosabb filmfesztivál a világon, a Szarajevói Filmfesztivál pedig a legnagyobb kulturális esemény a továbbra sem definiált régióban.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„Akkor vagyunk a legnevetségesebbek, amikor a legkomolyabban vesszük magunkat."
Jack Lemmon
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ