Elismerések Szarajevóban
Dátum: 2007. agusztus 27., hétfő, 12:55
Három magyar elismeréssel ért véget szombat este a 13. Szarajevói Filmfesztivál. Jeremy Irons, a játékfilm zsűri elnöke a díjátadón hosszasan méltatta az Iszka utazása címszereplőjét, Varga Máriát.

„Ez a 12 éves kislány olyan alakítást nyújtott a filmben, amit a világon minden színésznek látni kellene” – mondotta a világhírű brit színész a szombat esti díjátadón a bosnyák nemzeti színházban.

Az Iszka utazása kelet-európai premierjét nagyon sikeresnek értékelte a film rendezője Bollók Csaba, mint mondotta „a szarajevói filmfesztivál rendkívül ambiciózus, a meghívott filmek bemutatásának méltó körülményeket biztosít.” A fesztiválpalotába vezető vörös bársonyszőnyeggel borított lépcsőn Bollók Csaba rendezőt, Csere Ágnes a film producere, és a film vágásáért Arany Olló-díjjal elismert Czakó Judit kísérte az Iszka utazása szarajevói premierjére augusztus 22-én.

A nemzetközi filmfesztiválokon nagy sikerrel szereplő magyar alkotást október végén mutatja be a HungaroTop a hazai filmszínházakban.

Szirmai Márton Szalontüdő című filmjét elismerő oklevéllel jutalmazta a szarajevói rövidfilm zsűri, melynek elnöke Kenyeres Bálint filmrendező volt.

A hétperces alkotást a magyar filmkritikusok januárban a legjobb kisfilm díjával tüntettek ki, a külföldi közönség Brüsszelben és Drezdában láthatta többek között, nemrég a dél-olaszországi Lucaniában a legjobb rendező és a legjobb témaválasztás díját is elnyerte.

Kocsis Ágnes és Andrea Roberti Pál Adrienn munkacímen futó filmterve a CineLink Magicbox Multimedia díját nyerte el. A készülő filmet a szerzőpáros, valamint Pusztai Ferenc producer mutatta be a szakmabelieknek. Az elismerésekkel elhalmozott Friss levegő-t jegyző csapat nagy sikerként könyveli el, hogy készülő alkotásukat már az előkészítés fázisában is díjazza a nemzetközi filmszakma.

A bosnyák fővárosban augusztus 17-25. között rendezték meg Dél-Kelet-Európa nagyszabású mozgókép ünnepét. Hét magyar filmet mutattak be a különböző versenyprogramokba és a Talent Campusra is érkeztek magyar alkotók. A 13. Szarajevói Filmfesztiválra számos világhírű filmes látogatott el idén, a díszvendégek között volt Fatih Akin, Juliette Binoche, Sam Garbarski, Michael Moore, Cristian Mungiu, Alexander Payne, Tarr Béla és Jasmila ®banić.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„A jó modor azt jelenti, hogy eltitkoljuk, milyen sokat tartunk magunkról, és milyen keveset a többiekről."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ