MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2007. szeptember 12., szerda, 12:03
A MOVEAST fesztivál szervezői 2007-től kezdve egyedülálló módon a régió valamennyi, a fesztivált megelőző évben készült friss nagyjátékfilmjét exkluzív kiállítású katalógusban rendszerezik, s a filmtermésnek legalább 80-90 százalékát meg is tekinthetik az érdeklődők.

Az idén 14 ország (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Ausztria, Magyarország) több mint száz filmje vesz részt a mustrán.

Ez nagy jelentőséggel bír a szélesebb nemzetközi szakma számára – legyen szó kritikusokról, producerekről, alkotókról, forgalmazókról -, hiszen egyazon rendezvényen tekinthetik meg azokat a filmeket, amelyeket egyébként hosszas utánajárások árán ismerhetnének csak meg.


A versenyprogram

37 film – Uránia Mozi, Apolló Mozi

A versenyprogramban a régió 2006-os elsőfilmes rendezőinek alkotásai vesznek részt.

A celluloid szalagra készült nagyjátékfilmet 35mm-es, angol és magyar feliratos kópiákon mutatják be.

A magyar versenyfilmek:         

Boldog új élet (rendezte: Bogdán Árpád),
Egyetleneim (Nemes Gyula)
Az élet vendége – Csoma legendárium (Szemző Tibor)

A legjobbnak ítélt versenyfilm rendezője az Arany Benjámin Fődíjat, s az ezzel együtt járó 10.000 eurós csekket veheti majd át. A fődíjat ötfős, ismert filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri ítéli oda, melynek tagja többek között Zsigmond Vilmos, a magyar származású Oscar-díjas rendező-operatőr.

Az elmúlt évek magas szakmai színvonalának köszönhető az elismerés, hogy a magyar film történetében első alkalommal ad át a Filmkritikusok és Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége FIPRESCI-díjat Magyarországon rendezett nemzetközi filmfesztiválon. A FIPRESCI a világ szinte összes fontosabb filmfesztiváljára küld nemzetközi zsűrit és adja át a nemzetközi filmkritikusok díját.

Információs program
51 film, Művészetek Háza (Bauer Marcell terem)

Az információs programban a régió országainak 2006. évi filmtermését levetítik, angol feliratos DVD-ről, projektorral, eredeti nyelven.

Kiemelt információs program

14 film – Művészetek Háza (Fülep Lajos terem), Uránia Mozi

A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a budapesti Lengyel Intézet a MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál szervezésében is közreműködő munkatársai az információs programból állították össze azt a 14 filmből álló szubjektív válogatást, mely a kiemelt információs program keretében eredeti nyelven, angol és magyar felirattal kerül a közönség elé.

Filmpremierek bemutatók

Uránia mozi

A rendezvény nyitófilmje Koltai Lajos legújabb alkotása, az Este lesz. Bemutatják Török Ferenc Overnight, valamint Szomjas György A nap utcai fiúk című filmjét is. A vetítéseket közönségtalálkozók követik. 

Közönségtalálkozók

Művészetek Háza (Bauer Marcell terem)


A filmkép magyar mesterei elnevezésű sorozat keretében Koltai Lajossal, Zsigmond Vilmossal, Ragályi Elemérrel és Grünwalsky Ferenccel beszélgethetnek az érdeklődők.


Rajzfilmek

Jókai tér

A szervezők a gyermekekről és a családokról sem feledkeztek meg. A szabadtéri helyszínen a fesztivál ideje alatt óriáskivetítőn vetítenek folyamatosan nagysikerű rajzfilmsorozatokat, egész estés rajzfilmeket, animációs filmeket.

A fesztivál részletes programja olvasható
a
www.moveast.hu, valamint a http://www.moveast.eu oldalon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ