Megkezdődött a fiatal filmesek találkozója Miskolcon
Dátum: 2007. szeptember 17., hétfő, 8:27
Csaknem száz filmet láthat a közönség a CineFest – Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválján, amely vasárnap kezdődött meg Miskolcon.

Az immár negyedszer meghirdetett eseményre 359 nevezés érkezett a világ szinte minden tájáról, a végleges versenyprogramba 93 film került be - mondta a megnyitón Bíró Tibor, az egyhetes fesztivál igazgatója.

Magyarországról 97 nevezés érkezett, az Egyesült Államokból 65, Németországból 47 fiatal filmes küldte be munkáját, de érkeztek alkotások Azerbajdzsánból, a Fülöp-szigetekről és Bolíviából is.

A megnyitón Káli Sándor, Miskolc polgármestere azt mondta: ez a fesztivál azért fontos, mert fiatal szemmel születtek alkotások, a fiatal filmesek ugyanazt a dolgot másképp látják, mint az 50-60 éves korosztály.

Az eddigi fesztiválokhoz hasonlóan az idén sem volt műfaji megkötés. Nagyjátékfilmek, kísérleti és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és animációs alkotások egyaránt versenyeznek. A jelentkezőknek két kritériumnak kellett megfelelniük: csak olyan alkotással lehetett versenybe szállni, amelyet 2005. január 1-je után forgattak és rendezője a film készítésekor nem töltötte be a 35. életévét.

Ezúttal „Roma-kép - Romák a kamera mögött és előtt" címmel külön versenyprogramot is indítottak.

Az 1,6 millió forintos összdíjazású fesztivál szervezői arra törekedtek, hogy a nemzetközi zsűri is főként a fiatal filmes generációt képviselje.

A CineFest tavalyi fődíjasa, a norvég Guro Ekornholmen is tagja az idei zsűrinek, amelynek elnöke a dán Jens Rykaer. A fesztiválon az idén is lesz diákzsűri és kritikusi zsűri is.

A megnyitó után - versenyen kívül - levetítették az Oscar-díjas rendező, Kevin Macdonald filmjét, amely nagyapjáról, a Miskolcon született Oscar-díjas rendezőről, forgatókönyvíróról, Pressburger Imréről szól.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Nagy szerelem híján unalmas az élet."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ