Megkezdődött a fiatal filmesek találkozója Miskolcon
Dátum: 2007. szeptember 17., hétfő, 8:27
Csaknem száz filmet láthat a közönség a CineFest – Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválján, amely vasárnap kezdődött meg Miskolcon.

Az immár negyedszer meghirdetett eseményre 359 nevezés érkezett a világ szinte minden tájáról, a végleges versenyprogramba 93 film került be - mondta a megnyitón Bíró Tibor, az egyhetes fesztivál igazgatója.

Magyarországról 97 nevezés érkezett, az Egyesült Államokból 65, Németországból 47 fiatal filmes küldte be munkáját, de érkeztek alkotások Azerbajdzsánból, a Fülöp-szigetekről és Bolíviából is.

A megnyitón Káli Sándor, Miskolc polgármestere azt mondta: ez a fesztivál azért fontos, mert fiatal szemmel születtek alkotások, a fiatal filmesek ugyanazt a dolgot másképp látják, mint az 50-60 éves korosztály.

Az eddigi fesztiválokhoz hasonlóan az idén sem volt műfaji megkötés. Nagyjátékfilmek, kísérleti és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és animációs alkotások egyaránt versenyeznek. A jelentkezőknek két kritériumnak kellett megfelelniük: csak olyan alkotással lehetett versenybe szállni, amelyet 2005. január 1-je után forgattak és rendezője a film készítésekor nem töltötte be a 35. életévét.

Ezúttal „Roma-kép - Romák a kamera mögött és előtt" címmel külön versenyprogramot is indítottak.

Az 1,6 millió forintos összdíjazású fesztivál szervezői arra törekedtek, hogy a nemzetközi zsűri is főként a fiatal filmes generációt képviselje.

A CineFest tavalyi fődíjasa, a norvég Guro Ekornholmen is tagja az idei zsűrinek, amelynek elnöke a dán Jens Rykaer. A fesztiválon az idén is lesz diákzsűri és kritikusi zsűri is.

A megnyitó után - versenyen kívül - levetítették az Oscar-díjas rendező, Kevin Macdonald filmjét, amely nagyapjáról, a Miskolcon született Oscar-díjas rendezőről, forgatókönyvíróról, Pressburger Imréről szól.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Ha már Ádám evett a tudás fájáról, evett volna eleget."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ