Megkezdődött a Moveast
Dátum: 2007. szeptember 30., vasárnap, 19:13
Koltai Lajos az Este című filmjének bemutatójával megkezdődött a Moveast Nemzetközi Filmfesztivál Pécsett vasárnap.

A Pécsi Filmünnep hagyományait folytató, szeptember 30. és október 7. között zajló seregszemlén 14 országból több mint 100 film várja a nézőket a baranyai megyeszékhelyen.

A hivatalos programban tavalyi elsőfilmes rendezők 37 nagyjátékfilmje verseng az Arany Benjámin-díjért, a Filmkritikusok és Filmújságírók Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI), s mások mellett a szponzorok elismeréseiért.

Magyarország Bogdán Árpád Boldog új élet, Nemes Gyula Egyetleneim, továbbá Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium című filmjét nevezte a fesztiválra.

A nyolcnapos program az Apolló és az Uránia moziban zajlik, az alkotásokat négytagú, ismert filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri értékeli. A grémium tagja Zsigmond Vilmos magyar származású Oscar-díjas rendező-operatőr is.

A fesztiválon Koltai Lajos legújabb alkotásán kívül bemutatják Török Ferenc Overnight, valamint Szomjas György A nap utcai fiúk című filmjét is. Ezen kívül a Művészetek Házában DVD-lemezekről projektorok segítségével levetítik a résztvevő országok tavalyi "filmtermését".

A magyar premiereket közönségtalálkozók követik. A filmkép magyar mesterei elnevezésű sorozat keretében Koltai Lajossal, Zsigmond Vilmossal, Ragályi Elemérrel és Grunwalsky Ferenccel beszélgethetnek az érdeklődők.

A szervezők a gyermekekről és a családokról sem feledkeztek meg. Ők a fesztivál ideje alatt a Jókai téren óriáskivetítőn láthatnak nagy sikerű rajzfilmsorozatokat, egész estés rajzfilmeket, animációs filmeket.

A 70 millió forint összköltségvetésű fesztivál emellett lehetőséget biztosít rendezők, forgatókönyvírók, producerek és dokumentumfilmesek találkozójára, szakmai eszmecseréjére, továbbá helyi és külföldi zenekarok, előadóművészek bemutatkozására is.

A vasárnapi megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Zsigmond Vilmos azt mondta: a filmes szakma számára különösen fontos a rendezők új nemzedékének felkarolása. Méhes Márton, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program művészeti igazgatója pedig arról szólt, hogy az filmfesztivál szerves része az EKF rendezvényeinek.

Pécsett 2004-ben huszonkét éven át tartó csendet törtek meg azzal, hogy megrendezték az egykori Pécsi Filmszemle hagyományait felelevenítő Fesztivál 35 - Pécsi Filmünnepet, megidézve az 1965-től 1982-ig tartó időszakot, amikor a magyar filmalkotás nagy alakjai évente egyszer a Dunántúl legnagyobb városába utaztak, hogy munkáikkal ott versengjenek.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ