Megkezdődött a Moveast
Dátum: 2007. szeptember 30., vasárnap, 19:13
Koltai Lajos az Este című filmjének bemutatójával megkezdődött a Moveast Nemzetközi Filmfesztivál Pécsett vasárnap.

A Pécsi Filmünnep hagyományait folytató, szeptember 30. és október 7. között zajló seregszemlén 14 országból több mint 100 film várja a nézőket a baranyai megyeszékhelyen.

A hivatalos programban tavalyi elsőfilmes rendezők 37 nagyjátékfilmje verseng az Arany Benjámin-díjért, a Filmkritikusok és Filmújságírók Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI), s mások mellett a szponzorok elismeréseiért.

Magyarország Bogdán Árpád Boldog új élet, Nemes Gyula Egyetleneim, továbbá Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium című filmjét nevezte a fesztiválra.

A nyolcnapos program az Apolló és az Uránia moziban zajlik, az alkotásokat négytagú, ismert filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri értékeli. A grémium tagja Zsigmond Vilmos magyar származású Oscar-díjas rendező-operatőr is.

A fesztiválon Koltai Lajos legújabb alkotásán kívül bemutatják Török Ferenc Overnight, valamint Szomjas György A nap utcai fiúk című filmjét is. Ezen kívül a Művészetek Házában DVD-lemezekről projektorok segítségével levetítik a résztvevő országok tavalyi "filmtermését".

A magyar premiereket közönségtalálkozók követik. A filmkép magyar mesterei elnevezésű sorozat keretében Koltai Lajossal, Zsigmond Vilmossal, Ragályi Elemérrel és Grunwalsky Ferenccel beszélgethetnek az érdeklődők.

A szervezők a gyermekekről és a családokról sem feledkeztek meg. Ők a fesztivál ideje alatt a Jókai téren óriáskivetítőn láthatnak nagy sikerű rajzfilmsorozatokat, egész estés rajzfilmeket, animációs filmeket.

A 70 millió forint összköltségvetésű fesztivál emellett lehetőséget biztosít rendezők, forgatókönyvírók, producerek és dokumentumfilmesek találkozójára, szakmai eszmecseréjére, továbbá helyi és külföldi zenekarok, előadóművészek bemutatkozására is.

A vasárnapi megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Zsigmond Vilmos azt mondta: a filmes szakma számára különösen fontos a rendezők új nemzedékének felkarolása. Méhes Márton, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program művészeti igazgatója pedig arról szólt, hogy az filmfesztivál szerves része az EKF rendezvényeinek.

Pécsett 2004-ben huszonkét éven át tartó csendet törtek meg azzal, hogy megrendezték az egykori Pécsi Filmszemle hagyományait felelevenítő Fesztivál 35 - Pécsi Filmünnepet, megidézve az 1965-től 1982-ig tartó időszakot, amikor a magyar filmalkotás nagy alakjai évente egyszer a Dunántúl legnagyobb városába utaztak, hogy munkáikkal ott versengjenek.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ A halál nemcsak az élet vége, hanem az élet orvossága is. Sehol sem lehet olyan jól kinyújtózkodni, mint egy koporsóban"
Tillier
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ