A Moveast díjazottjai
Dátum: 2007. október 6., szombat, 20:03
Két bosnyák filmrendező távozhatott összesen három díjjal a pécsi Moveast Nemzetközi Filmfesztivál Uránia mozijából szombat este, az egy hétig tartó rendezvény záróestjén.
A nemzetközi zsűri elismerését, az Arany Benjamin-díjat és az 5-5 ezer eurós pénzjutalmat megosztva kapta Nafaka című alkotásáért a bosnyák Jasmin Duraković, illetve Jóvátétel (Z odzysku) elnevezésű nagyjátékfilmjéért a lengyel Sławomir Fabicki.

A Nafaka tisztelgés a balkáni háborúban életben maradt szarajevóiak előtt, mert bár a főszereplők a bosnyák főváros egyik kerületében élik át a legsötétebb borzalmakat, mégis rendíthetetlenül hisznek egy szebb jövőben. A Jóvátétel pedig a pitiáner bűnözők és az illegális boxmeccsek világába kalauzolja a nézőt, ahol nehéz jobb lehetőségekről ábrándozni.

A díjakat Krzysztof Zanussi, a nemzetközi zsűri tagja adta át, a pénzjutalmat tartalmazó bankkártyákat pedig Sipos József, az Unicredit Bank kommunikációs igazgatója. Zanussi elmondta: „37 egész estés filmet láttunk az elmúlt napokban. Ez bármilyen zsűrinek túl sok lenne. A lengyel filmrendező a fiatal elsőfilmes rendezőknek címezte találó megjegyzését: „nem az első filmet elkészíteni a legnehezebb, hanem a másodikat”.

Márpedig épp erre a feladatra vállalkozott Sławomir Fabicki. A lengyel direktor azért nem tudott részt venni a díjátadón, mert épp második filmjét forgatja. Nevében az Arany Benjamint a Lengyel Intézet film-koordinátora, Takács Malgorzata vette át, tolmácsolva Fabicki köszönetét.

Egyedi látványvilágáért a nemzetközi zsűri - amelynek tagja Zsigmond Vilmos, a magyar származású Oscar-díjas operatőr is - külön kiemelte Bogdán Árpád Boldog új élet című filmjét, amely egy állami gondozott fiú megpróbáltatásairól szól, miután elhagyta az intézetet. A díjat Bogdán Árpád vette át, aki az Uránia vetítővászna előtt boldogan lobogtava az oklevelet köszönte meg az elismerést.

Az Országos Diákzsűri és a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége - amely első alkalommal ad át elismerést Magyarországon - egyaránt Jasmila ®banić Szerelmem, Szarajevó (Grbavica) című filmjét tartotta a legjobbnak. A történet egy édesanyáról szól, aki a háború utáni években egyedül neveli lányát és rákényszerül, hogy egy éjszakai bárban vállaljon munkát.

A fesztivál igazgatója, Szekeres Dénes a díjátadón kiemelte: idén 350 külföldi és hazai filmest látott vendégül a Moveast Nemzetközi Filmfesztivál, amelyre az előző évekhez képest sokkal több egyetemista ellátogatott, a balkáni térség filmművészetét bemutató kurzuson például közel ezer hallgató vett részt.

„Nagyon fontos számunkra, hogy a fesztivál Pécsett kapott helyet“ - mondta Mészáros András, az Európa Kulturális Fővárosa program főigazgatója, aki reményét fejezte ki, hogy a következő években is élénk érdeklődés kíséri majd a Moveast-et.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ