A Moveast díjazottjai
Dátum: 2007. október 6., szombat, 20:03
Két bosnyák filmrendező távozhatott összesen három díjjal a pécsi Moveast Nemzetközi Filmfesztivál Uránia mozijából szombat este, az egy hétig tartó rendezvény záróestjén.
A nemzetközi zsűri elismerését, az Arany Benjamin-díjat és az 5-5 ezer eurós pénzjutalmat megosztva kapta Nafaka című alkotásáért a bosnyák Jasmin Duraković, illetve Jóvátétel (Z odzysku) elnevezésű nagyjátékfilmjéért a lengyel Sławomir Fabicki.

A Nafaka tisztelgés a balkáni háborúban életben maradt szarajevóiak előtt, mert bár a főszereplők a bosnyák főváros egyik kerületében élik át a legsötétebb borzalmakat, mégis rendíthetetlenül hisznek egy szebb jövőben. A Jóvátétel pedig a pitiáner bűnözők és az illegális boxmeccsek világába kalauzolja a nézőt, ahol nehéz jobb lehetőségekről ábrándozni.

A díjakat Krzysztof Zanussi, a nemzetközi zsűri tagja adta át, a pénzjutalmat tartalmazó bankkártyákat pedig Sipos József, az Unicredit Bank kommunikációs igazgatója. Zanussi elmondta: „37 egész estés filmet láttunk az elmúlt napokban. Ez bármilyen zsűrinek túl sok lenne. A lengyel filmrendező a fiatal elsőfilmes rendezőknek címezte találó megjegyzését: „nem az első filmet elkészíteni a legnehezebb, hanem a másodikat”.

Márpedig épp erre a feladatra vállalkozott Sławomir Fabicki. A lengyel direktor azért nem tudott részt venni a díjátadón, mert épp második filmjét forgatja. Nevében az Arany Benjamint a Lengyel Intézet film-koordinátora, Takács Malgorzata vette át, tolmácsolva Fabicki köszönetét.

Egyedi látványvilágáért a nemzetközi zsűri - amelynek tagja Zsigmond Vilmos, a magyar származású Oscar-díjas operatőr is - külön kiemelte Bogdán Árpád Boldog új élet című filmjét, amely egy állami gondozott fiú megpróbáltatásairól szól, miután elhagyta az intézetet. A díjat Bogdán Árpád vette át, aki az Uránia vetítővászna előtt boldogan lobogtava az oklevelet köszönte meg az elismerést.

Az Országos Diákzsűri és a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége - amely első alkalommal ad át elismerést Magyarországon - egyaránt Jasmila ®banić Szerelmem, Szarajevó (Grbavica) című filmjét tartotta a legjobbnak. A történet egy édesanyáról szól, aki a háború utáni években egyedül neveli lányát és rákényszerül, hogy egy éjszakai bárban vállaljon munkát.

A fesztivál igazgatója, Szekeres Dénes a díjátadón kiemelte: idén 350 külföldi és hazai filmest látott vendégül a Moveast Nemzetközi Filmfesztivál, amelyre az előző évekhez képest sokkal több egyetemista ellátogatott, a balkáni térség filmművészetét bemutató kurzuson például közel ezer hallgató vett részt.

„Nagyon fontos számunkra, hogy a fesztivál Pécsett kapott helyet“ - mondta Mészáros András, az Európa Kulturális Fővárosa program főigazgatója, aki reményét fejezte ki, hogy a következő években is élénk érdeklődés kíséri majd a Moveast-et.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Az, hogy egy tojásra azt mondom, hogy büdös, nem jelenti azt, hogy jobbat tudok helyette tojni."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ