EU Shorts fesztivál a Szinbádban
Dátum: 2007. október 15., hétfő, 17:28
Első ízben rendezik meg az EU Shorts európai rövidfilmes fesztivált Budapesten, az eseményt november 8. és 12. között tartják a Szindbád moziban. A rendezvényen az elmúlt néhány év legjobb európai alkotásaiból mutatnak be válogatást.

A többek között Németországból, Franciaországból, Csehországból, Észtországból, Norvégiából érkező 40 rövidfilmet öt tematikus blokkba rendezik: egy magyar, két animációs, továbbá két fikciós összeállításba.

A magyar filmek közül Dési András György és Móray Gábor A 639. baba című alkotása 2006-ban Amszterdamban, a fantasztikus filmek fesztiválján a legjobb rövidfilm díját nyerte el, de nagydíjat kapott Brüsszelben, míg a 2005-ös BuSho – Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon első helyezett lett. A film hőse boldogan él kis világában: szereti a díványát, az aranyhalát, a tévéjét, még főzni is szeret. Betartja a szabályokat, bármilyen furcsának tűnjenek is azok első pillantásra. Csupán egyszer hibázik egy kicsit és máris minden megváltozik: egy nő érkezik hozzá.

Az EU Shorts műsorára tűzi Nemes Jeles László Türelem című filmjét is. A 13 perces alkotásban, amely az idei Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmje lett, egy irodista nő precíz munkafolyamata látható, egy arc rezzenései, és egy férfi, aki várja a nőt az ablakon túl.

Simonyi Balázs és Tóth Barnabás munkája, az Egy szavazat Edit néniről szól, akinek a választása sorsfordítóvá válik: éppen a szavazófülkében, az ikszelés után szenderül jobb létre, örökül hagyva a szavazóbizottság tagjainak annak eldöntését, hogy a végletekig kiélezett helyzetben melyik pártot juttatta mandátumhoz.

Az érdeklődők a külföldi rövidfilmek közül láthatják egyebek mellett John Williams alkotását, a Hibernation-t, amelyben két, állatjelmezbe bújt kisfiú kísérletezik, hogy életet leheljen egy méhecskébe.

Guillaume Martinez francia rendező Gratte-papier című, nyolc perces fikciója a párizsi metrón játszódik egy átlagos napon: egy fiú nyugodtan olvas, leül mellé egy lány. Nincs bennük semmi közös, sosem találkoztak még. Mégis megismerkednek, nem is akárhogyan.

A spanyol Borja Cobeaga rövidfilmje, az Éramos pocos Joaquint mutatja be, aki fia ötletén felbuzdulva elhatározza, kihozza anyósát az öregek otthonából, s az idős asszony majd főz, mos, takarít rájuk. A férfi számításába azonban hiba csúszik.

A fesztivál teljes kínálatát a rendezvény honlapján találják:

http://www.eushorts.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ Aki viccnek tartja az életet, gondoljon a poénjára."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ