Az Animáció Világnapja
Dátum: 2007. október 24., szerda, 12:25
Október 28.-a az Animáció Világnapja, melynek megünneplését az ASIFA (International Animated Film Association) kezdeményezte 2002-ben. Erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, a Grévin Múzeumban 1892-ben.

Az ASIFA magyarországi szervezete a Manifeszt/ASIFA Hungary és a Mozinet Magazin szervezésében Budapest négy helyszínén délelőtt 10 órától este 11-ig az animációé a filmvászon. Az ingyenesen látogatható vetítéseken többek között magyar, észt, francia, lengyel,  kínai, koreai és olasz animációs rövid- illletve egészestés filmek kerülnek terítékre a  Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi Art és az Odeon Lloyd moziban illetve a Novus Művészeti Iskolában. 

Az ASIFA Hungary többek között a humor és a szatíra olasz mesterét, Bruno Bozzettot köszönti életművének bemutatásával. Rövidfilmes összeállítások mellett első alkalommal lesz látható Magyarországon a rendező 1965-ben készült West and Soda című 90 perces westernparódia rajzfilmje. Nem hiányozhatnak a programunkból a magyar animáció kiemelkedő alkotóinak rövidfilmjei sem, így bemutatásra kerülnek Macskássy Gyula, Kovásznai Görgy és Varga Csaba remekművei.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a vetítések mellett számos más program is látható lesz: rajzfilmiskola, képregénykiállítás és -vásár, képregényiskola hozza össze az érdeklődőket a Magyar Képregény Akadémia tagjaival. Minden órában beszélgetések és új képregénykötetek ismertetése egészíti ki a programot, de bemutatásra kerülnek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem interaktív animációi is.

A városligeti Novus Művészeti Iskolában  (XIV. Olof Palme sétány 3) a vetítéseket kiegészítve az iskola diákjai mutatják be a különféle animációs technikákat az érdeklődőnek.

Távolabbi helyszín a debreceni MODEM, ahol a program egy része szintén látható lesz. Hogy a fiesta teljes legyen, a nagyváradi Malomban (együttműködve a Metrion egyesülettel) már 26-án elkezdődik a program, lesz zene és animációs party is, 28-án pedig a budapest-városligeti Novus Művészeti Iskola zárja VJ partyval Az Animáció Világnapját.

A részletes program a
www.manifeszt.hu portálon olvasható.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ