Gyerekszem Filmfesztivál
Dátum: 2007. november 7., szerda, 14:21
November 16–18. között a Millenáris – Jövő Háza területén rendezik meg a Filmkészítő Gyerekek Magyarországi Filmfesztiválját, azaz a Gyerekszem Filmfesztivált.

A Filmkészítő Gyerekek Magyarországi Filmfesztiválján ezúttal a legfiatalabbak kaphatnak esélyt arra, hogy megmutassák mozgóképes munkáikat egymásnak és a nagyközönségnek.

A Gyerekszem Filmfesztivált azzal a céllal hívták életre a szervezői, hogy feltérképezzék az országban működő különböző gyerek-filmkészítő műhelyeket, filmtáborokat, és az egyénileg ez iránt érdeklődő gyerekeket is bátorítsák a filmkészítésre. Azt tapasztalták ugyanis, hogy szinte minden gyereknek van a film nyelvén is kifejezhető mondanivalója, melynek meglepő könnyedséggel és kreativitással tudnak hangot és „képet” adni. A szervezők reményei szerint a rendezvény az elkészült filmek nyilvános bemutatásával és értékelésével hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekek ne csak a televízióból és moziból megismert vizuális kapaszkodók segítségével videózgassanak.

A Filmfesztivál nyár végi pályázati felhívására 189 alkotás érkezett. A jelentkezők a 6–12 évesek „Kicsi a bors, de erős” kategóriájába 43, a 13–19 éveseknek meghirdetett „Ifjú titánok” kategóriába 121, a Gyerekszem–Öregszem kategóriába pedig – melyre azok az alkotók nevezhettek, akik már elmúltak 19 évesek, de a beküldött filmjüket korábban készítették – 25 kisfilmmel pályáztak.

A november 16–18. között megrendezésre kerülő fesztiválon műfajok szerint 46 rövid-, 24 dokumentum-, 44 animációs filmet és 75 egyéb alkotást bírál majd el a szakmai zsűri, melynek tagjai: Enyedi Ildikó filmrendező (a zsűri elnöke), Kocsis Ágnes filmrendező, Jordán Helén pedagógus, Nagy Dénes filmrendező, Gerevich András költő, forgatókönyvíró. A bemutatásra kerülő munkákat általános-, közép- és főiskolásokból álló diákzsűri is értékeli.

A Filmfesztivál pénteken délelőtt minikonferenciával indul, különböző gyerek- és diákfilmes műhelyek vezetőinek kötetlen hangulatú előadásaival és tapasztalatcseréjével.

A 18.00 órakor kezdődő nyitórendezvényen vetítésre kerülnek Kern András és Janisch Attila gimnazistaként készített filmjei, és tesztelhetőek lesznek a két házigazda, Kozi és Döme süteményei és tejbegríze is.

A három napos eseménysorozaton a versenyfilmek mellett megtekinthetőek lesznek a Videogizmo internetes honlap pályázatára érkezett munkák, valamint a Busho Filmfesztivál, az egyszervolt.hu gyerekportál és a Diákfilmszemle válogatott alkotásai. A hétvégi programok között szerepel gyurma-animációs filmkészítés és digitális képépítés de lesz maszk- és sminkpróba, jelmezfotózás, kaszkadőr bemutató, valamint filmes harci és pirotechnikai látványosság is.

A nyitó-, és a zárórendezvényen a Félóra és a Kettő kettő zenekar, valamint VJ Exlex, DJ Sobek és VJ Redlight biztosítja majd a jó hangulatot.

A Fesztivál ingyenes, de a www.gyerekszemfilmfesztival.hu honlapon érdemes előre regisztrálni, mert a vasárnap 18.00-kor kezdődő zárórendezvényen a regisztrált vendégek között ajándékokat sorsolunk ki! A honlapról a beküldött filmek listája és a részletes program is letölthető.

A fesztivál után a díjnyertes filmek láthatóak lesznek a budapestfilm.hu, az egyszervolt.hu és a videogizmo.hu weboldalain, ahol a közönség is szavazhat az általa legjobbnak ítélt filmekre. A három nyertes filmet a Budapest film egy hónapig vetíti filmszínházaiban kísérőfilmként.

A Gyerekszem Filmfesztivál
megrendezésének ötletét egy három éve működő filmkészítő szakkör adta, ahol már az első szakköri év végére kilenc kisfilm született. Ezek a néhány perces filmek hitelesen beszélnek a gyerekek érzéseiről, gondolatairól, sorsáról.
A ma is létező filmkészítő szakkör olyan kreatív és terápiás jellegű foglalkozásra ad lehetőséget, melynek során a gyerekek saját élményeik alapján rövidfilm terveket írnak, majd nemcsak hogy leforgatják a körülbelül két-három perces filmetűdöket, de a forgatások során egymás filmjeiben elvégzik a stábokban szokásos feladatokat is. Így a gyerekek az alkotási folyamat közben egyaránt gyakorolhatják az írásbeli, szóbeli, és képi önkifejezést.

Grosch Nándor, a fesztivál főszervezője
szerint a mai filmkészítőknek nem kis felelősségük és feladatuk, hogy minden eszközzel segítsék az utánuk következő filmes generáció szárnybontogatását. Grosch úgy véli, hogy a fesztivál hatással lehet a filmkészítés kultúrájának kialakulására is. Az ügyes kivitelezésű, leleményes és értékes anyagok követendő szakmai példát, tanulságokat és élvezetes filmes perceket adhatnak mind a filmkészítéssel kacérkodó gyerekeknek, mind a fesztivál látogatóinak.


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ ...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..."
Reymont
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ