Gyerekszem Filmfesztivál
Dátum: 2007. november 7., szerda, 14:21
November 16–18. között a Millenáris – Jövő Háza területén rendezik meg a Filmkészítő Gyerekek Magyarországi Filmfesztiválját, azaz a Gyerekszem Filmfesztivált.

A Filmkészítő Gyerekek Magyarországi Filmfesztiválján ezúttal a legfiatalabbak kaphatnak esélyt arra, hogy megmutassák mozgóképes munkáikat egymásnak és a nagyközönségnek.

A Gyerekszem Filmfesztivált azzal a céllal hívták életre a szervezői, hogy feltérképezzék az országban működő különböző gyerek-filmkészítő műhelyeket, filmtáborokat, és az egyénileg ez iránt érdeklődő gyerekeket is bátorítsák a filmkészítésre. Azt tapasztalták ugyanis, hogy szinte minden gyereknek van a film nyelvén is kifejezhető mondanivalója, melynek meglepő könnyedséggel és kreativitással tudnak hangot és „képet” adni. A szervezők reményei szerint a rendezvény az elkészült filmek nyilvános bemutatásával és értékelésével hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekek ne csak a televízióból és moziból megismert vizuális kapaszkodók segítségével videózgassanak.

A Filmfesztivál nyár végi pályázati felhívására 189 alkotás érkezett. A jelentkezők a 6–12 évesek „Kicsi a bors, de erős” kategóriájába 43, a 13–19 éveseknek meghirdetett „Ifjú titánok” kategóriába 121, a Gyerekszem–Öregszem kategóriába pedig – melyre azok az alkotók nevezhettek, akik már elmúltak 19 évesek, de a beküldött filmjüket korábban készítették – 25 kisfilmmel pályáztak.

A november 16–18. között megrendezésre kerülő fesztiválon műfajok szerint 46 rövid-, 24 dokumentum-, 44 animációs filmet és 75 egyéb alkotást bírál majd el a szakmai zsűri, melynek tagjai: Enyedi Ildikó filmrendező (a zsűri elnöke), Kocsis Ágnes filmrendező, Jordán Helén pedagógus, Nagy Dénes filmrendező, Gerevich András költő, forgatókönyvíró. A bemutatásra kerülő munkákat általános-, közép- és főiskolásokból álló diákzsűri is értékeli.

A Filmfesztivál pénteken délelőtt minikonferenciával indul, különböző gyerek- és diákfilmes műhelyek vezetőinek kötetlen hangulatú előadásaival és tapasztalatcseréjével.

A 18.00 órakor kezdődő nyitórendezvényen vetítésre kerülnek Kern András és Janisch Attila gimnazistaként készített filmjei, és tesztelhetőek lesznek a két házigazda, Kozi és Döme süteményei és tejbegríze is.

A három napos eseménysorozaton a versenyfilmek mellett megtekinthetőek lesznek a Videogizmo internetes honlap pályázatára érkezett munkák, valamint a Busho Filmfesztivál, az egyszervolt.hu gyerekportál és a Diákfilmszemle válogatott alkotásai. A hétvégi programok között szerepel gyurma-animációs filmkészítés és digitális képépítés de lesz maszk- és sminkpróba, jelmezfotózás, kaszkadőr bemutató, valamint filmes harci és pirotechnikai látványosság is.

A nyitó-, és a zárórendezvényen a Félóra és a Kettő kettő zenekar, valamint VJ Exlex, DJ Sobek és VJ Redlight biztosítja majd a jó hangulatot.

A Fesztivál ingyenes, de a www.gyerekszemfilmfesztival.hu honlapon érdemes előre regisztrálni, mert a vasárnap 18.00-kor kezdődő zárórendezvényen a regisztrált vendégek között ajándékokat sorsolunk ki! A honlapról a beküldött filmek listája és a részletes program is letölthető.

A fesztivál után a díjnyertes filmek láthatóak lesznek a budapestfilm.hu, az egyszervolt.hu és a videogizmo.hu weboldalain, ahol a közönség is szavazhat az általa legjobbnak ítélt filmekre. A három nyertes filmet a Budapest film egy hónapig vetíti filmszínházaiban kísérőfilmként.

A Gyerekszem Filmfesztivál
megrendezésének ötletét egy három éve működő filmkészítő szakkör adta, ahol már az első szakköri év végére kilenc kisfilm született. Ezek a néhány perces filmek hitelesen beszélnek a gyerekek érzéseiről, gondolatairól, sorsáról.
A ma is létező filmkészítő szakkör olyan kreatív és terápiás jellegű foglalkozásra ad lehetőséget, melynek során a gyerekek saját élményeik alapján rövidfilm terveket írnak, majd nemcsak hogy leforgatják a körülbelül két-három perces filmetűdöket, de a forgatások során egymás filmjeiben elvégzik a stábokban szokásos feladatokat is. Így a gyerekek az alkotási folyamat közben egyaránt gyakorolhatják az írásbeli, szóbeli, és képi önkifejezést.

Grosch Nándor, a fesztivál főszervezője
szerint a mai filmkészítőknek nem kis felelősségük és feladatuk, hogy minden eszközzel segítsék az utánuk következő filmes generáció szárnybontogatását. Grosch úgy véli, hogy a fesztivál hatással lehet a filmkészítés kultúrájának kialakulására is. Az ügyes kivitelezésű, leleményes és értékes anyagok követendő szakmai példát, tanulságokat és élvezetes filmes perceket adhatnak mind a filmkészítéssel kacérkodó gyerekeknek, mind a fesztivál látogatóinak.


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Aforizmák
„ ...amilyen gyakran csak lehetséges, a fiatal lányokkal tartok, akik keveset beszélnek a művészetről, de annál csinosabbak."
Felix Mendelssohn
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ