Startra készen az animációs filmek
Dátum: 2007. november 27., kedd, 16:41
Két nap múlva, csütörtökön indul az 5. Anilogue, Budapest legnagyobb nemzetközi animációs filmmustrája. A fesztivál 14 külföldi rajzfilmest lát vendégül, köztük a 4 igazán neves zsűritagot is.

Itt lesz a zsűriben kelet és nyugat két igazi nagyágyúja, Bill Plympton az Egyesült Államokból és Yamamura Koji Japánból. A New York-i Bill nemcsak válogatást hoz filmjeiből. Egy előadás során azt is bemutatja, miként kell szerinte rajzfilmet csinálni. A japán Yamamura Koji nem a szokásos japán animék világába vezet. Artisztikus stílusa közel áll az európai gondolkodásmódhoz.

Mindkét zsűritag filmjeit nagy előzetes érdeklődés övezi, de az előzetes helyfoglalások alapján ugyanez mondható el a nagyjátékfilmekről is. Ugyanúgy érdeklődnek a magyar Egon és Dönci, mint a japán Tekkonkikreet vagy Plympton nagyfilmj, az Égnek áll után. Sőt! Bár a Macskafogó 2. bemutatójáig még három hetet kell várni, az Anilogue-on egy alkotói bemutatót már tartanak a szervezők némi ízelítő vetítéssel. A jegyek elővételben kedvezményesen kaphatók a Toldi és az Uránia mozik pénztáraiban szerda délutánig. Lehetőség van bérletre is, amely 4 megvásárolt jegy mellé ad kettőt ajándékba.

Idén az Anilogue részben Portugáliára irányítja figyelmét: Luis da Matta Almeida: portugál rendező-producer a zsűri negyedik tagja, egy válogatás mellett hoz egy saját nagyjátékfilmet a fesztiválra: De Profundis címmel egy festményanimációt láthatunk tőle. A negyedik zsűritag Riho Unt észt bábfilmrendező, aki az épp 50 éves Nukufilm (nuku = báb) stúdió legjobb válogatását hozza el. A stúdió 50. évfordulójára izgalmas bábanimációs kiállítást rendez az Urániában, amit a fesztivál alatt bárki megnézhet. A Having Soul (Lelke van) címen futó kiállításnak már sok animációs rendezvény helyet adott a világban, ezúttal Magyarországra érkeznek a Nukufilm legizgalmasabb és leghíresebb darabjainak fotói.

Bár a fesztivál igazi nemzetközi színekben zajlik, hiszen Kanadától Dél Koreáig rengeteg ország képviselteti magát, a verseny maga az európai animáció jegyében fut. 26 rövid animációs filmet válogatott a több, mint 500 nevezésből versenybe az előzsűri. A rengeteg nevezésből pedig három magyar film is bekerült a legjobb 26-ba, ami egyedülálló a fesztivál eddigi történetében.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Az igazság létezik. Csak a hazugságot találják ki."
Braque
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ