Startra készen az animációs filmek
Dátum: 2007. november 27., kedd, 16:41
Két nap múlva, csütörtökön indul az 5. Anilogue, Budapest legnagyobb nemzetközi animációs filmmustrája. A fesztivál 14 külföldi rajzfilmest lát vendégül, köztük a 4 igazán neves zsűritagot is.

Itt lesz a zsűriben kelet és nyugat két igazi nagyágyúja, Bill Plympton az Egyesült Államokból és Yamamura Koji Japánból. A New York-i Bill nemcsak válogatást hoz filmjeiből. Egy előadás során azt is bemutatja, miként kell szerinte rajzfilmet csinálni. A japán Yamamura Koji nem a szokásos japán animék világába vezet. Artisztikus stílusa közel áll az európai gondolkodásmódhoz.

Mindkét zsűritag filmjeit nagy előzetes érdeklődés övezi, de az előzetes helyfoglalások alapján ugyanez mondható el a nagyjátékfilmekről is. Ugyanúgy érdeklődnek a magyar Egon és Dönci, mint a japán Tekkonkikreet vagy Plympton nagyfilmj, az Égnek áll után. Sőt! Bár a Macskafogó 2. bemutatójáig még három hetet kell várni, az Anilogue-on egy alkotói bemutatót már tartanak a szervezők némi ízelítő vetítéssel. A jegyek elővételben kedvezményesen kaphatók a Toldi és az Uránia mozik pénztáraiban szerda délutánig. Lehetőség van bérletre is, amely 4 megvásárolt jegy mellé ad kettőt ajándékba.

Idén az Anilogue részben Portugáliára irányítja figyelmét: Luis da Matta Almeida: portugál rendező-producer a zsűri negyedik tagja, egy válogatás mellett hoz egy saját nagyjátékfilmet a fesztiválra: De Profundis címmel egy festményanimációt láthatunk tőle. A negyedik zsűritag Riho Unt észt bábfilmrendező, aki az épp 50 éves Nukufilm (nuku = báb) stúdió legjobb válogatását hozza el. A stúdió 50. évfordulójára izgalmas bábanimációs kiállítást rendez az Urániában, amit a fesztivál alatt bárki megnézhet. A Having Soul (Lelke van) címen futó kiállításnak már sok animációs rendezvény helyet adott a világban, ezúttal Magyarországra érkeznek a Nukufilm legizgalmasabb és leghíresebb darabjainak fotói.

Bár a fesztivál igazi nemzetközi színekben zajlik, hiszen Kanadától Dél Koreáig rengeteg ország képviselteti magát, a verseny maga az európai animáció jegyében fut. 26 rövid animációs filmet válogatott a több, mint 500 nevezésből versenybe az előzsűri. A rengeteg nevezésből pedig három magyar film is bekerült a legjobb 26-ba, ami egyedülálló a fesztivál eddigi történetében.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Az az ember, aki csakis önmagát szereti, semmit sem gyűlöl annyira, mint egyedül maradni önmagával."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ