Román film nyerte az Európai Filmakadémia fődíját
Dátum: 2007. december 2., vasárnap, 11:06
A 4 hónap, 3 hét és 2 nap című román film nyerte szombaton éjszaka az Európai Filmakadémia fődíját, a legjobb európai filmnek járó díjat. A rendező, Christian Mungiu egyben a legjobb európai rendezőnek járó díjat is megkapta.
A film egy fiatal nő történetét mutatja be, aki Romániában a Ceausescu-diktatúra idején tiltott abortuszra kényszerül. A film a május végi Cannes-i Filmfesztiválon már ugyancsak fődíjat, Arany Pálmát nyert, s harcba száll a jövő évi Oscar-díjért is.

Tizenöt kategóriában osztották ki szombaton Berlinben az Európai Filmakadémia idei díjait, amelyeket az európai filmipar Oscar-díjának tekintenek. A világhírű francia filmrendező, a 76 éves Jean-Luc Godard életműdíjat kapott, de nem jelent meg a több órás, éjszakába nyúló ünnepségen. A 77 éves német operatőrt, Michael Ballhaust szintén életműdíjjal tüntették ki.

Az Európai Filmdíjak ez évi, immár 20. díjátadó gálaestjét a Treptow Arenában rendezték. Az ünnepi műsor két házigazdája Emmanuelle Beart francia színésznő és Jan Josef Liefers német színész volt. Az ünnepség nyitányaként Wim Wenders rendező, az Európai Filmakadémia elnöke köszöntötte a mintegy 1400 meghívott vendéget, köztük a filmvilág néhány kiemelkedő személyiségét, mindenekelőtt Jeanne Moreau francia, valamint Liv Ullmann norvég színésznőt.

A legjobb európai forgatókönyvért járó díjat a török származású német rendezőnek, Fatih Akinnak ítélték A másik oldalon című, Németországban és Törökországban játszódó, hat ember tragikus sorsát, illetve egymás közötti kapcsolatait bemutató filmjének saját maga által írt forgatókönyvéért. A közönség díját az olasz Giuseppe Tornatore kapta Az ismeretlen című filmért, míg a legjobb rövidfilmért járó díjjal a spanyol Eduardo Chapero-Jackson „Alumbramiento" című filmjét jutalmazták.

A legjobb európai színésznőnek járó filmdíjat a brit Helen Mirren kapta a Stephen Frears által rendezett A királynő című film főszerepéért, míg a legjobb férfialakítás díját az izraeli Sasson Gabai kapta, a The Band's Visit című film főszerepéért. II. Erzsébet angol királynő alakjának megformálásáért Helen Mirren korábban már „valódi" Oscar-díjat és Arany Pálmát is kapott.

A legjobb európai operatőrnek járó díjat a német Frank Griebe kapta a „Parfüm: egy gyilkos története" című film operatőri munkájáért

A díjakat ismert európai filmcsillagok és rendezők adták át.

Az Európai Filmakadémia díjára idén 42 játékfilmet neveztek. A benevezett alkotások közül az akadémia 1800 tagja választotta ki a 15 kategória jelöltjeit.

A magyar Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotása is versenyzett az idei Európai Filmdíjra jelölt játékfilmek között, de nem került be a végső, hatos körbe.

Az Európai Filmakadémiát 1988-ban alapították, s első elnöke Ingmar Bergman legendás svéd filmrendező volt. Az akadémiai tagok szavazatai alapján kiosztott Európai Filmdíj az eltelt két évtized alatt a kontinens legrangosabb elismerései közé emelkedett.

A szombat esti díjátadó ünnepséget 61 ország televíziós csatornái rögzítették, s néhány napos „késéssel" sugározzák. Magyarországon december 8-án az egyik mozicsatorna vetíti.

(MTI-Panoráma-Pietsch Lajos, Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Ne aggódj, ma nem jön el a világvége. Ausztráliában már holnap van. "
Charles Schultz
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ