39. Magyar Filmszemle
Dátum: 2007. december 6., csütörtök, 21:16
A 39. Magyar Filmszemle január 29 – február 5-ig tart, a vetítéseknek a Millenáris Teátrum, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem Mozi adnak otthont. A nyitó- és záróünnepségre a Millenáris Teátrumban kerül sor. A nyitóünnepség keretében kiosztják az Életmű-díjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet. A szemletanács tagjai a producerekkel történő egyeztetés alapján úgy döntöttek, hogy a nyitófilm kérdését újra napirendre tűzik.

A november 20-i határidőig 30 játékfilm, 188 nem fikciós (tudományos ismeretterjesztő, szociográfiai, néprajzi és antropológiai, történelmi dokumentum, portré, riport- és interjú, valamint egyéb dokumentum) film és 136 kísérleti-kisjátékfilm nevezett a versenyprogramba, emellett 12 játékfilm nevezése futott be a bemutató (versenyen kívüli) szekcióba.

A magas nevezési számra való tekintettel idén is minden kategóriában előzsűri tesz javaslatot a versenyprogram kialakítására – a szemlén azonban minden nevezett alkotás vetítésre kerül.

A játékfilmes előzsűri tagjai: Gödrös Frigyes, Klöpfler Tibor, Fésős András, Vincze Teréz, Veressné dr. Kozma Ilona.

A nem fikciós filmes előzsűri tagjai: Muhi Klára, Pintér Judit, Lakatos Róbert, Kékesi Attila, Kabdebó György, Sós Mária.

A kísérleti és kisjátékfilmes előzsűri tagjai: Czabán György, Hartyándi Jenő, Varga Balázs.

Kialakult a játékfilmes zsűri összetétele is, a végleges névsor:

Maia Morgenstern, Klaus Eder (FIPRESCI főtitkár), Goda Krisztina, Kende János és Márta István.

Az előző szemlétől eltérően nem lesz kettős fődíj, a 39. Filmszemle legfőbb elismerése az Arany Orsó-díj. A szemletanács a zsánerfilmek részére egy új díjat alapított, amely a záróünnepségen a fődíjat megelőzően kerül átadásra, és szintén a nemzetközi zsűri ítéli oda az arra érdemes alkotásnak.

Újdonság, hogy a szemle ideje alatt a szekciók versenyprogramjából válogatást mutatnak be öt magyar településen, Esztergomban, Szécsényben, Nyírbátorban, Algyőn és Pápán.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ ...aki meghallgatja a IX. szimfóniát, és utána nekiül, hogy tapétaminát rajzoljon, az vagy szélhámos, vagy degenerált."
Loos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ