Sundance Filmfesztivál
Dátum: 2008. január 16., szerda, 13:28
Több mint 50 elsőfilmes mutatkozik be idén a 27. alkalommal jelentkező a Sundance Filmfesztiválon az utahi Park Cityben.

A rendezők 121 filmet vettek fel a február 17-én kezdődő 11 napos programba, ezek túlnyomó többsége elsőként a filmszemlén mutatkozik be Amerikában. Itt debütál Barry Levinson What Just Happened? című Hollywoodban játszódó független komédiája is, amelyben Robert De Niro, Bruce Willis, Sean Penn, John Turturro és Robin Wright Penn látható együtt a filmvásznon.

A független filmek legnagyobb seregszemléjének története a népszerű téli üdülőhelyen, a Utah állambeli Park Cityben indult. Robert Redford filmszínész, rendező és producer az általa alapított Sundance üdülőtelepen hívta össze 1981-ben barátait, kollégáit, hogy megvitassák, miként lehetne az amerikai film művészi értékét emelni. Az eredmény a Sundance alapítvány és intézet létrehozása lett, s 1985-től az intézet támogatásával és keretében rendeznek minden év januárjában filmfesztiválokat.

A Sundance Filmintézetet a nagy stúdióktól független fiatal filmkészítők támogatására alapították. Redford tisztában volt azzal, milyen nehéz a hollywoodi főáramlattól független filmet készíteni, illetve a már kész alkotásokat megismertetni a világgal. Az intézet sokféle művészeti tevékenységnek ad otthont, szervezésében képzési programokat indítanak, fesztiválokat rendeznek a világ több pontján, a kaliforniai egyetemen létrehozták a Sundance gyűjteményt a független filmek megőrzésére. Az intézet tízmillió dollárt (azaz 1,7 milliárd forintot) meghaladó éves költségvetésének egyharmadát maga teremti elő, kétharmadát támogatóktól kapja, tevékenységét 25 tagú tanács irányítja.

A Sundance Filmfesztiválokat minden év januárjában rendezik a nemzetközi filmipar új hangjainak támogatására. A nemzetközi zsűri az elismeréseket négy kategóriában - Európa, Egyesült Államok, Latin-Amerika és Japán - ítéli oda a legjobb forgatókönyvnek, 2005 óta különdíjjal tüntetik ki a legjobb külföldi dokumentumfilmet is. A győztes filmek 10 ezer dolláros (1,7 millió forintot kitevő) pénzjutalomban részesülnek, de ennél sokkal fontosabb a rájuk irányuló figyelem.

Az áttörés 1989-ben következett be, ekkor vetítették Steven Soderbergh Szex, hazugság, videó című művét, amely a kritikai elismerés mellett jelentős anyagi hasznot is hozott. A filmre felfigyelt Hollywood is, azóta egyre több sztár látogat ide. A Sundance Filmfesztiválon olyan tehetségek indultak el a siker útján, mint Brad Pitt, Liv Tyler és Quentin Tarantino. Robert Redford 2002-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, amellyel többek között a Sundance keretében kifejtett rendezői, produceri, valamint „tehetségkutatói" munkásságát is elismerték.

Az alapítvány és az intézet támogatásával külföldön is tartanak műhelygyakorlatokat, Magyarországon például 1997 óta. A közép- és kelet-európai forgatókönyvírói stúdium egyik fő szorgalmazója Gazdag Gyula filmrendező volt, aki maga is tanított a Sundance Institute munkatársaként. Az amerikai földrészen komoly erkölcsi elismerésnek örvendenek a Sundance-műhelyekben megmérettetett forgatókönyvek, amelyek legjobbjaiból filmek is készülnek.

Redfordnak már saját tévécsatornája is van, a Sundance Channel, az interneten működik a Sundance Online Festival, amelynek révén a szervezet saját honlapjáról elindulva lehet filmeket megtekinteni.

2006-ban első ízben meghívást kapott egy, a Magyar Filmunió által benevezett alkotás is: Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje. A számos nemzetközi díjat elnyert alkotást a Sundance Fesztivál zsűrije is különdíjban részesítette.

Az amerikai versenyprodukciókról kategóriánként öt-öt tagú zsűri, míg a nemzetközi produkciókról kategóriánként 3-3 tagú testület dönt a párhuzamosan futó World Cinema-versenyben. A tavalyi fesztiválra a családi értékek és a háborúellenesség hangsúlya volt a jellemző. A zsűri a Padre nuestro (Apánk) és a Manda bala (Küldj egy golyót) című filmeknek ítélte oda a fődíjakat. A Padre nuestro, egy apját kereső illegális bevándorló mexikói tinédzser története, Christopher Zalla amerikai rendező produkciója a legjobb dráma díját kapta, Jason Kohn Manda bala című dokumentumfilmje pedig a brazil bűnözésről és korrupcióról szól. Különdíjat kapott a dokumentumfilmek mezőnyében a No End in Sight, amely az amerikai kormány hibáit tárja fel az iraki háborúval kapcsolatban.

A 2007. évi World Cinema-díjat az Adama Meshuga'at (Édes sár) című izraeli film kapta. A World Cinema legjobb dokumentumfilmje a dán Vores lykkes fjender (A boldogság ellenségei) lett, amely egy afgán politikusnő életét mutatta be. A legjobb rendezés díját Sean Fine és Andrea Nix Fine vehette át az ugandai gyermekkatonákról készített War Dance című dokumentumfilmért, illetve Jeffrey Blitz a Rocket Science című iskolai drámájáért. A közönségdíjat a John Cusack főszereplésével készült Grace is Gone (Grace elment) című háborús tragédia kapta.

(MTI-Panoráma - Bognár Anna, Sajtóadatbank)

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„A céltábla nem lőhet vissza."
Molnár Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ