Oscar-lázban ég Hollywood
Dátum: 2008. január 22., kedd, 21:06
Egy mexikói határon játszódó kalandfilm és egy múlt század elejei olajdráma szerezte meg kedden a legtöbb, nyolc-nyolc jelölést az idei Oscar-díjakra.

A Coen testvérek Nem vénnek való vidék című filmje ismét szerencsét hozott Javier Bardemnek, aki a minap a thriller epizódszerepéért már az Arany Glóbuszt is megkapta. Emellett a rendezői kategória, a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb operatőr, és néhány további technikai kategória Oscarjáért is versenybe szállhat a produkció.

Paul Thomas Anderson a Vérző olajjal szintén elsöprő sikert arathat, ha a legjobb film díja mellett a legjobb rendezés és a legjobb adaptált forgatókönyv szobrocskáját mégis ő nyeri.

A legjobb film címének akadémiai szavazataiért a Vágy és vezeklés, a Juno és a Michael Clayton küzd még.

Daniel Day-Lewis már több babérkoszorút kapott Anderson húszas években játszódó drámájában nyújtott remek alakításáért (köztük a legjobb drámai színész Arany Glóbuszát). A színészek közül most a Michael Claytonban szereplő George Clooney, a démoni borbéllyá változott Johnny Depp, Tommy Lee Jones és Viggo Mortensen szoríthatják sarokba.

Cate Blanchett idén nemcsak az Elizabeth: Az aranykor című történelmi film főszerepéért kaphat Oscart, hanem az I'm not There (Ott sem vagyok) című Bob Dylan-dráma epizódalakításáért is, amivel egyébként már kiérdemelt egy Glóbuszt is. Epizód Oscarja egyébként már van a 39 éves ausztrál színésznőnek, három éve vehette át az Aviátor egyik mellékszerepéért. Blanchettet Shekhar Kapur készülő I. Erzsébet-trilógiájának 1999-ben bemutatott első részéért is jelölték már Oscar-díjra, de a főszereplőknek járó aranyszobor még nem került a kezébe.

Vetélytársnői a legjobb színésznők kategóriájában: az Alzheimer-dráma hősnője, Julie Christie (Egyre távolabb), Olivier Dahan Piaf-filmjének csillaga, Marion Cotillard, Laura Linney a The Savages című drámából, és Ellen Page a Junóból.

Casey Affleck epizód Oscar-díjas lehet a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford képtelenül hosszú című westernért, amelyben ő játssza Fordot. A kategória jelölésein a már említett Javier Bardemen kívül Hal Holbrookkal (Út a vadonba), Philip Seymour Hoffmannal (Charlie Wilson háborúja) és Tim Wilkinsonnal (Michael Clayton) osztozik.

A női epizódalakítások közül az akadémikusok Blanchett mellett Ruby Dee (Amerikai gengszter), Saoirse Ronan (Vágy és vezeklés), Amy Ryan (Hideg nyomon) és Tilda Swinton (Michael Clayton) munkáját találták esélyesnek a díjra.

Három produkció képviseli a legjobb animációs filmek kategóriáját: a L'ecsó című patkányszakácsos vígjáték, a Persepolis, amelyhez fogható ritkán került még ebbe a mezőnybe, hiszen egy sötét tónusú tragédiáról van szó, és a Vigyázz, kész, szörf című pingvines családi mozi.

A külföldi játékfilmek ötösébe az osztrákok produkciója, A hamisítók című náci pénzhamisítós dráma, Andrzej Wajda Katyn című történelmi filmje, Nyikita Mihalkov 12 című, Tizenkét dühös ember-parafrázisa, a Beaufort című izraeli és a Mongol című kazah film került be.

Az Oscar-díjak nevezettjeinek névsora egy kategória kivételével az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) szakmai ágazatainak (tehát színészek, írók, rendezők, stb.) döntése nyomán születik. A legjobb film-kategóriában azonban az akadémia 5800 tagot számláló teljes testülete juttatja be az öt jelöltet, és az Oscar- jelöltlista kategóriánkénti győzteseiről is minden akadémikus szavaz.

A szervezők az Arany Glóbusz-gálát már elúsztató hollywoodi írósztrájk ellenére töretlen lendülettel hangoztatják, hogy az AMPAS díjainak 80. átadására a megszokott csillogó külsőségek közepette kerül majd sor, s azt a hatalmas nézőtábornak az ABC közvetíti majd élőben a hollywoodi Kodak Theatre-ből. A műsor házigazdája pedig Jon Stewart lesz, akárcsak két évvel ezelőtt.

Gil Cates, az Oscar-show producere azonban minden kincstári optimizmusa ellenére sem néz könnyű hónap elébe, nyilatkozataiból már kiderült, hogy azért egy alternatív műsor terve is készül már végszükség esetére.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben.
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ