Kedden kezdődik a Filmszemle
Dátum: 2008. január 27., vasárnap, 11:02
Kedden kezdődik a 39. Magyar Filmszemle, amelynek versenyprogramjában 103 alkotás – 18 játékfilm, 33 dokumentumfilm, 3 kreatív dokumentum játékfilm, 36 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 13 tudományos és ismeretterjesztő film – szerepel.

A filmszemle legfőbb elismerése - az idén először - az Arany Orsó díj, a legjobbnak ítélt közönségfilm pedig a nemzetközi zsűri döntése alapján a Moziverzum díjat kap. A külföldi kritikusok az általuk legjobbnak tartott film alkotóját az idén is Gene Moskowitz-díjjal jutalmazzák.

Az ünnepélyes megnyitó a Millenárison lesz, a rendezvény keretében adják át az életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet. Az idén Schubert Éva színművész, Hildebrand István operatőr és B. Müller Magda fotográfus munkásságát ismerik el életműdíjjal, míg a Magyar Mozgókép Mestere elismerést Gyulai Líviusz animációsfilm-készítő és Kósa Ferenc rendező veheti át.

A február 5-ig tartó seregszemlének a Millenáris, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi ad otthont.

A játékfilmes zsűri elnöke a német Klaus Eder, a kritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) főtitkára, míg a dokumentumfilmeket elbíráló gérmium munkáját Gulyás Gyula filmrendező vezeti. A kísérleti-kisjátékfilmes zsűri elnöke Kardos Sándor operatőr, filmrendező,

Az Országos Diákzsűri négy szekcióban értékel a filmes ünnepen, a fődíjasok elnyerik a Zöld Holló-szobrot. A film- és médiaszakos diákokból álló szervezet február 7-én és 8-án a Toldi moziban a BestOFF 99-08 fesztivál keretében az elmúlt évtized legkedveltebb díjnyertes filmjeit mutatja be, retrospektív vetítést tart Hajdu Szabolcs filmjeiből, továbbá magyar DVD-vásárt és filmplakát-aukciót rendez.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar film ez évi seregszemléjét Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező emlékének szenteli. Az alkotó tiszteletére kedden fotókiállítás nyílik a Millenáris Hajójában. A mustra végéig látogatható tárlat mellett az érdeklődők megnézhetik Várkonyi Zoltán Keserű igazság (1956) című filmjét, Merénylet (1959) című rendezését, valamint Emberrablás magyar módra (1972) című munkáját.

A filmvetítések mellett ezúttal is számos kísérőprogram nyújt kikapcsolódást: az említett helyszíneken szakmai tanácskozásokat és nyilvános értékeléseket tartanak, tárlatot rendeznek filmplakátokból, a KOGART Házban pedig a magyar film 100 évét mutatják be felnagyított filmkockák, fotók, korabeli filmplakátok, valamint filmgyártási eszközök, kellékek segítségével.

A szemle egyik kiemelt eseménye a február 1-én megrendezendő Filmírás Napja, amely a magyar filmgyártás egyik legproblémásabbnak tartott területét, a forgatókönyvírást helyezi fókuszba. Az esemény keretében mutatkozik be a közelmúltban alakult Magyar Forgatókönyvírók Egyesülete és a tavaly ősszel Pécsett debütált Central European Pitch Forum, Közép-Európa első forgatókönyvbörzéje.

A Magyar Filmművészek Szövetségének szervezésében a nézők január 22-től február 4-ig vidéki helyszíneken - Pápán, Algyőn, Nyírbátorban, Esztergomban és Szécsényben - is láthatnak válogatást a 39. Magyar Filmszemle versenyprogramjából.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Nem művészet megöregedni, de művészet azt elviselni."
Johann Wolfgang Von Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ