Kezdődik a Filmszemle
Dátum: 2008. január 29., kedd, 7:58
A 39. Magyar Filmszemle, a magyar film éves seregszemléje ma kezdődik meg Budapesten. Az ünnepélyes megnyitón adják át az ez évi kitüntetéseket, majd filmrészleteket vetítenek a mustrán látható alkotásokból.

A Magyar Mozgókép Mestere művészeti díjat az idén Gyulai Líviusz animációsfilm-készítőnek és Kósa Ferenc rendezőnek ítélték. Az életműdíjat Schubert Éva színművész, Hildebrand István operatőr és B. Müller Magda fotográfus veheti át.

Az ez évi versenyprogramban 103 alkotás - 18 játékfilm, 33 dokumentumfilm, 3 kreatív dokumentum játékfilm, 36 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 13 tudományos és ismeretterjesztő film - indul.

A filmszemle legfőbb elismerése - most először - az Arany Orsódíj, a legjobbnak ítélt közönségfilm pedig a nemzetközi zsűri döntése alapján Moziverzum díjat kap. A külföldi kritikusok az általuk legjobbnak tartott film alkotóját az idén is Gene Moskowitz-díjjal jutalmazzák.

A február 5-ig tartó seregszemlének a Millenáris Teátrum, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi ad otthont.

A magyar film ez évi seregszemléjét Várkonyi Zoltán emlékének szentelik. A kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező, színigazgató tiszteletére fotókiállítás nyílik a Millenárison.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Az igazak álma! Az igazaknak nem volna szabad aludniuk."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ