A Berlinale krónikája
Dátum: 2008. február 4., hétfő, 17:10
Több mint 380 film és számos világhírű sztár – köztük a legnevesebb színészek és rendezők – szerepelnek az idei berlini filmfesztivál programjában.

A nemzetközi filmvilág egyik legrangosabb seregszemléjét, közismert nevén a Berlinalét február 7 és 17 között rendezik a német fővárosban, s azon mintegy 50 ország, köztük Magyarország vesz részt. A fesztivál fődíjáért, az Arany Medvéért a világ minden tájáról 21 film vetélkedik.

A Berlinale Cannes és Velence mellett a világ egyik legjelentősebb filmfesztiválja. A szervezők szerint ugyanakkor az évente eladott mintegy 200 ezer belépőjeggyel a legnagyobb közönséggel rendelkezik a fesztiválok sorában.

Az idei immár az 58. Berlinale. Az első filmfesztivált 1951-ben rendezték akkor még Nyugat-Berlinben, mégpedig amerikai támogatással, s azt a szabad világ felé egyfajta kirakatnak szánták. Az első fesztiválok vendégei egyebek között olyan világhírességek voltak, mint Cary Grant, Sophia Loren, Gary Cooper és Jean Gabin.

A fesztiválon a politikai enyhüléssel párhuzamosan 1974-ben mutattak be először egy szovjet filmet, egy évvel később pedig az első film debütált az akkori NDK-ból. S 1991-ben - a német újraegyesülés után - rendezték az első immár „össz-berlini" Berlinalét.

A fesztivál sajátos magyar vonatkozása, hogy 1975-ben - a kelet-európai térségből elsőként - a legjobb rendezőnek járó fesztivál-fődíjat, az Arany Medvét Örökbefogadás című filmjéért Mészáros Márta kapta. A világhírű magyar filmrendező tavaly „ismételt", s életműve elismeréseként ugyancsak az egyik fő díjban, a Berlinale Kamera-díjában részesült.

A fesztivál igazgatója - főintendánsa - 2001 óta Dieter Kosslick, aki nemcsak általános ismertséggel, hanem hasonló megbecsüléssel is rendelkezik a nemzetközi filmvilágban.

A fesztivál fődíja az Arany Medve, amely a legjobb filmnek - olykor a legjobb rendezőnek is - jár. Ezüst Medvével díjazzák a legjobb férfi és női főszereplőt, Ezüst Medve jár rendszerint a kiemelkedő művészi teljesítményért, s Ezüst Medve általában a nemzetközi zsűri különdíja is. A művészi életművet rendszerint tiszteletbeli Arany Medvével, vagy rendező esetében - mint az tavaly Mészáros Mártával történt - Kamera-díjjal ismerik el.

De az említetteken kívül díjakat osztanak a különböző kategóriákban, s kitüntetik a legjobb elsőfilmest, a legjobb játékfilmet, a legtehetségesebb fiatal színészt és rendezőt, s ezzel még nem ért véget a sor.

Tavaly - minden előzetes várakozásra rácáfolva - kínai film, a Van Csüan-an (Wang Quan-an) által rendezett Tuja házassága című film kapta az 57. Berlinale fődíját, az Arany Medvét.

(MTI-Panoráma, Pietsch Lajos, Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ