A Berlinale krónikája
Dátum: 2008. február 4., hétfő, 17:10
Több mint 380 film és számos világhírű sztár – köztük a legnevesebb színészek és rendezők – szerepelnek az idei berlini filmfesztivál programjában.

A nemzetközi filmvilág egyik legrangosabb seregszemléjét, közismert nevén a Berlinalét február 7 és 17 között rendezik a német fővárosban, s azon mintegy 50 ország, köztük Magyarország vesz részt. A fesztivál fődíjáért, az Arany Medvéért a világ minden tájáról 21 film vetélkedik.

A Berlinale Cannes és Velence mellett a világ egyik legjelentősebb filmfesztiválja. A szervezők szerint ugyanakkor az évente eladott mintegy 200 ezer belépőjeggyel a legnagyobb közönséggel rendelkezik a fesztiválok sorában.

Az idei immár az 58. Berlinale. Az első filmfesztivált 1951-ben rendezték akkor még Nyugat-Berlinben, mégpedig amerikai támogatással, s azt a szabad világ felé egyfajta kirakatnak szánták. Az első fesztiválok vendégei egyebek között olyan világhírességek voltak, mint Cary Grant, Sophia Loren, Gary Cooper és Jean Gabin.

A fesztiválon a politikai enyhüléssel párhuzamosan 1974-ben mutattak be először egy szovjet filmet, egy évvel később pedig az első film debütált az akkori NDK-ból. S 1991-ben - a német újraegyesülés után - rendezték az első immár „össz-berlini" Berlinalét.

A fesztivál sajátos magyar vonatkozása, hogy 1975-ben - a kelet-európai térségből elsőként - a legjobb rendezőnek járó fesztivál-fődíjat, az Arany Medvét Örökbefogadás című filmjéért Mészáros Márta kapta. A világhírű magyar filmrendező tavaly „ismételt", s életműve elismeréseként ugyancsak az egyik fő díjban, a Berlinale Kamera-díjában részesült.

A fesztivál igazgatója - főintendánsa - 2001 óta Dieter Kosslick, aki nemcsak általános ismertséggel, hanem hasonló megbecsüléssel is rendelkezik a nemzetközi filmvilágban.

A fesztivál fődíja az Arany Medve, amely a legjobb filmnek - olykor a legjobb rendezőnek is - jár. Ezüst Medvével díjazzák a legjobb férfi és női főszereplőt, Ezüst Medve jár rendszerint a kiemelkedő művészi teljesítményért, s Ezüst Medve általában a nemzetközi zsűri különdíja is. A művészi életművet rendszerint tiszteletbeli Arany Medvével, vagy rendező esetében - mint az tavaly Mészáros Mártával történt - Kamera-díjjal ismerik el.

De az említetteken kívül díjakat osztanak a különböző kategóriákban, s kitüntetik a legjobb elsőfilmest, a legjobb játékfilmet, a legtehetségesebb fiatal színészt és rendezőt, s ezzel még nem ért véget a sor.

Tavaly - minden előzetes várakozásra rácáfolva - kínai film, a Van Csüan-an (Wang Quan-an) által rendezett Tuja házassága című film kapta az 57. Berlinale fődíját, az Arany Medvét.

(MTI-Panoráma, Pietsch Lajos, Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Ha barátaim félszeműek, akkor profilból nézem őket."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ