Indul az 58. Berlinale
Dátum: 2008. február 6., szerda, 12:20
Minden korábbinál színpompásabbnak ígérkezik az idei berlini filmfesztivál, az 58. Berlinale, amely csütörtök este Martin Scorsese a Rolling Stones együttesről forgatott filmjével nyílik meg a német fővárosban.

A Berlinale csaknem hatvanéves történetében még soha ennyi világsztárt és híres rendezőt nem vártak a német fővárosba, mint a nemzetközi filmvilág mostani seregszemléjére, kezdve Mick Jaggertől, Keith Richardstól és a Rolling Stones többi tagjától Scarlet Johansonnon, Penélope Cruzon, Ben Kingsley-n és Natalie Portmanon keresztül egészen Madonnáig, Julia Robertsig, vagy éppen Robert De Niróig. De nem kevésbé tekintélyes az Arany és az Ezüst Medvéket, valamint az egyéb különböző díjakat odaítélő nemzetközi zsűri összetétele sem, annak elnöke például a világhírű francia rendező, Costa Gavras lesz. Amúgy 120 sofőr és a Volkswagen cég több mint 150 luxusautója áll bevetésre a sztárok szállítására.

Önmagában már a nyitófilm is úttörő, jelezve a klasszikus mellett a rock és a popzene hódítását a filmművészetben is. Az Oscar-díjas olasz rendező két évvel ezelőtt a Rolling Stones két New York-i koncertjét rögzítette, s ebből vágta össze a filmet, archív felvételekkel és interjúkkal „fűszerezve".

A tizenegy napig tartó filmfesztivált - amelyet szakértők Cannes után és hajszállal Velence előtt - a második helyen említenek a világ legrangosabb fesztiváljainak sorában - páratlan érdeklődés kíséri. A szervezők arra számítanak, hogy ezúttal megdől az eddigi jegyeladási rekord, amely tavaly egészen pontosan 430 894-t tett ki.

A fesztivál fő versenyprogramjában huszonegy film indul, amelyet a zsűri 384 közül válogatott ki. A nevezések száma több mint ötezer volt, ami jelzi, hogy már előzetesen is alapos rostálás történt. Természetesen a fesztiválon levetítik a többi 363 filmet is, amúgy az összes közül mintegy száz világpremier.

A Berlinale történetében az igazi fődíj a legjobb filmnek járó Arany Medve, amelyet tavaly - meglehetős meglepetést okozva - egy „alig jegyzett" kínai film, a Vang Csüan-an (Wang Quan-an) által rendezett Tuja házassága nyert el. Az idei esélyesek között említik Scorsese Shine A Light című Rolling Stones-filmjét, a spanyol Isabel Coixet drámáját, az Elegy-t (Elégia), a brit Mike Leigh Happy-Go-Lucky (Könnyelmű) című produkcióját, valamint Robert Guédugian francia rendező Lady Jane című bűnügyi drámáját, s nem utolsósorban Mike Nichols politikai szatíráját, a napokban Magyarországon is bemutatásra kerülő Charlie Wilson háborúja című filmet. Már csak a főszereplők, Julia Roberts és Tom Hanks miatt is. A vetélkedés azonban teljesen nyitott, s a 21 versenyfilm bármelyike lehet a befutó.

A legjobb filmnek járó Arany Medve mellett Ezüst Medve jár a legjobb rendezőnek, a legjobb férfi, illetve női főszereplőnek, s a zsűri rendszerint különdíjat - szintén Ezüst Medvét - ad a kiemelkedő művészi teljesítményért is. Az életművet pedig szintén Arany Medvével vagy Kamera-díjjal jutalmazzák, mint tavaly a magyar Mészáros Márta esetében.

A filmek pedig különböző kategóriákban kerülnek bemutatásra, a versenyfilmek mellett rövidfilm-kategóriában, a dokumentumfilm-kategóriában, valamint a többi között a Panoráma, a Fórum és a Generation szekciójában. Madonna egyébként rendezőként debütál a Berlinale egyik szekciójában.

Az idei fesztiválon 59 ország, köztük Magyarország vesz részt. A rendező Németország két filmmel képviselteti magát az idei Berlinalén a tavalyi néggyel szemben. Amit a fesztivál német főigazgatója, Dieter Kosslick meglehetős találékonysággal úgy jellemzett: az elmúlt év „történelmi fellendülést" jelentett a német filmipar számára, most viszont minden visszatért a normális kerékvágásba.

(MTI-Panoráma - Pietsch Lajos, Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ Vannak gonosz emberek, akik kevésbé lennének veszedelmesek, ha nem volna bennük semmi jóság."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ