Biarritztől Rotterdamig
Dátum: 2006. január 24., kedd, 12:44
Az elkövetkezendő öt napban az Atlanti-óceán partján fekvő Biarritz az audiovizuális programok Mekkája lesz: 19. alkalommal rendezik meg a FIPA-t (Festival des Programmes Audiovisuels), Európa egyik leghíresebb és legnagyobb film és tévéműsor fesztiválját.

A pazar környezetben megrendezett FIPA rövidfilm versenyébe Sopsits Árpád legutóbbi alkotása a Ritmusok nyert meghívást. A Céllövölde és a Torzók rendezőjének új 15 perces kisfilmje 2005-ben készült a Hunnia Stúdióban. A francia fesztivál nemzetközi zsűrijének munkájában Szinetár Miklós is részt vesz idén.

Az európai fesztiválszezon felütéseként számon tartott rotterdami filmfesztivált – január 15-vel kezdődően – immár 35. alkalommal rendezik meg. A tavalyi évben több mint 300 000 nézőt vonzó, nagy szakmai elismertségnek örvendő rendezvény sokszínű programjába Magyarországról idén idén hat film érkezik.

Dr. Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából (képünkön) című alkotását a rendező jelenlétében vetítik a fesztivál „Sturm und Drang” elnevezésű szekciójában. Vranik Roland Feket kefe című szemlefődíjas filmjét szintén ebben a válogatásban mutatják be. Vranik Roland az European Film Promotion által szervezett „Passions & Promises” (Szenvedélyek és Ígéretek) program egyik résztvevője. A kilenc különböző nyelvet beszélő és filmnyelvet használó fiatal filmrendező részvételével szervezett talk-show témája a film iránti közös szerelem.

A független és innovatív filmművészetnek szentelt rotterdami mustra „White Light” szekciójában és Mundruczó Kornél Johanna és Fliegauf Benedek Dealer című filmje kapott bemutatkozási lehetőséget. Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását a rövidfilmek között vetítik és az Inforg Stúdió koprodukciójában készült Bab’Aziz című film is a műsoron lesz Rotterdamban. A török-magyar koprodukcióban készült alkotás a Filmszemle információs programjában lesz.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„Könnyebb az emberiséget szeretni, mint az embert."
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ