Biarritztől Rotterdamig
Dátum: 2006. január 24., kedd, 12:44
Az elkövetkezendő öt napban az Atlanti-óceán partján fekvő Biarritz az audiovizuális programok Mekkája lesz: 19. alkalommal rendezik meg a FIPA-t (Festival des Programmes Audiovisuels), Európa egyik leghíresebb és legnagyobb film és tévéműsor fesztiválját.

A pazar környezetben megrendezett FIPA rövidfilm versenyébe Sopsits Árpád legutóbbi alkotása a Ritmusok nyert meghívást. A Céllövölde és a Torzók rendezőjének új 15 perces kisfilmje 2005-ben készült a Hunnia Stúdióban. A francia fesztivál nemzetközi zsűrijének munkájában Szinetár Miklós is részt vesz idén.

Az európai fesztiválszezon felütéseként számon tartott rotterdami filmfesztivált – január 15-vel kezdődően – immár 35. alkalommal rendezik meg. A tavalyi évben több mint 300 000 nézőt vonzó, nagy szakmai elismertségnek örvendő rendezvény sokszínű programjába Magyarországról idén idén hat film érkezik.

Dr. Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából (képünkön) című alkotását a rendező jelenlétében vetítik a fesztivál „Sturm und Drang” elnevezésű szekciójában. Vranik Roland Feket kefe című szemlefődíjas filmjét szintén ebben a válogatásban mutatják be. Vranik Roland az European Film Promotion által szervezett „Passions & Promises” (Szenvedélyek és Ígéretek) program egyik résztvevője. A kilenc különböző nyelvet beszélő és filmnyelvet használó fiatal filmrendező részvételével szervezett talk-show témája a film iránti közös szerelem.

A független és innovatív filmművészetnek szentelt rotterdami mustra „White Light” szekciójában és Mundruczó Kornél Johanna és Fliegauf Benedek Dealer című filmje kapott bemutatkozási lehetőséget. Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását a rövidfilmek között vetítik és az Inforg Stúdió koprodukciójában készült Bab’Aziz című film is a műsoron lesz Rotterdamban. A török-magyar koprodukcióban készült alkotás a Filmszemle információs programjában lesz.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ