Dialektus Fesztivál 2008
Dátum: 2008. február 26., kedd, 7:43
A Dialektus Európa legkreatívabb és legérzékenyebb dokumentumfilmjeinek versenye. Azért jött létre, hogy megmutassuk a világ kulturális sokszínűségét, azt, hogy Európa filmalkotói hogyan látják a valóságot. Nincs izgalmasabb az emberi történeteknél!
A 2002-ben alapított Dialektus az első években magyar néprajzi és antropológiai film-fesztiválként működött. 2007-ben hirdettünk először európai versenyprogramot dokumentumfilmek, antropológiai filmek és néprajzi filmek számára. Külön szekcióban versenyeztek a fiatal filmesek filmjei.

A fesztivál igazi közönségrendezvény, hiszen a páratlan dokumentumfilmes parádé mellett koncertek, fotókiállítások, alkotói találkozók színesítik a programot. A filmes szakma számára is értékes programokat, konferenciát, műhely-beszélgetéseket szervezünk.

A külföldi és hazai rendezők, illetve az európai partnerfesztiválok szervezőinek meghívásával, a versenyprogrammal, a sokrétű kísérő rendezvényekkel (retrospektív vetítések, viták, konferencia, prezentációk, kiállítások, koncertek stb.) olyan kreatív környezetet teremtünk, amely új dimenzióba tudja helyezni a nálunk – lássuk be – kissé megfáradt dokumentumfilmes szcénát.

Ez a célunk! Bebizonyítani, hogy a dokumentumfilm lehet művészi, lehet izgalmas, lehet döbbenetes, lehet FILM!

A fesztivált 2005 után gyártott európai filmek számára hirdettük meg – idén 34 országból 255 nevezés érkezett, ebből 171 külföldi és 74 magyar film.  A válogatás alapján 17 európai ország 50 filmjét vetítjük a Dialektuson. A sokféle nézőpontot, néha jól bevált, máskor teljesen újszerű beszédmódokat képviselő filmeket témájuk alapján csoportosítottuk.

A szekciók:

A helyzet

A szekció filmjei különböző világok izgalmas, néha szélsőséges élethelyzeteiről, szubkultúráiról mesélnek. A Vőlegények (Sugartown: The Bridegrooms) egy nőhiánnyal küzdő görög falu öreglegényeinek oroszországi utazását kíséri, melynek nem tagadott célja az asszonyszerzés… A Vesztesek és nyertesek (Loosers and Winners) témája egy németországi gyár, amely teljes egészében egy kínai cég tulajdonába került, s ahol a helyi németek jobbára csak segédmunkát kaphatnak. Bepillanthatunk az ukrajnai AIDS-helyzetbe a Borotvaélen (On the Edge) c. film révén, de ide soroltuk a londoni házfoglalókat bemutató 5 és fél tető (5 1/2 roofs), vagy a Verzió fesztiválon vihart kavart Dübörög a nemzeti rock c. filmet is, amely a hazai szélső jobb kultuszzenekaráról, a Romantikus erőszakról és rajongótáboráról fest testközeli képet. És a média hogy működik? A sajtó „etethet” csak bármivel minket, vagy átejthetjük az újságírókat mi is, könnyedén? Praktikus tanácsokkal szolgál média hackereknek a Hackni című magyar film.

További információk:
www.dialektusfesztival.hu

 Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ A bölcs udvariassága, hogy színleli a középszerűt."
Balázs Tibor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ