Dialektus Fesztivál 2008
Dátum: 2008. február 26., kedd, 7:43
A Dialektus Európa legkreatívabb és legérzékenyebb dokumentumfilmjeinek versenye. Azért jött létre, hogy megmutassuk a világ kulturális sokszínűségét, azt, hogy Európa filmalkotói hogyan látják a valóságot. Nincs izgalmasabb az emberi történeteknél!
A 2002-ben alapított Dialektus az első években magyar néprajzi és antropológiai film-fesztiválként működött. 2007-ben hirdettünk először európai versenyprogramot dokumentumfilmek, antropológiai filmek és néprajzi filmek számára. Külön szekcióban versenyeztek a fiatal filmesek filmjei.

A fesztivál igazi közönségrendezvény, hiszen a páratlan dokumentumfilmes parádé mellett koncertek, fotókiállítások, alkotói találkozók színesítik a programot. A filmes szakma számára is értékes programokat, konferenciát, műhely-beszélgetéseket szervezünk.

A külföldi és hazai rendezők, illetve az európai partnerfesztiválok szervezőinek meghívásával, a versenyprogrammal, a sokrétű kísérő rendezvényekkel (retrospektív vetítések, viták, konferencia, prezentációk, kiállítások, koncertek stb.) olyan kreatív környezetet teremtünk, amely új dimenzióba tudja helyezni a nálunk – lássuk be – kissé megfáradt dokumentumfilmes szcénát.

Ez a célunk! Bebizonyítani, hogy a dokumentumfilm lehet művészi, lehet izgalmas, lehet döbbenetes, lehet FILM!

A fesztivált 2005 után gyártott európai filmek számára hirdettük meg – idén 34 országból 255 nevezés érkezett, ebből 171 külföldi és 74 magyar film.  A válogatás alapján 17 európai ország 50 filmjét vetítjük a Dialektuson. A sokféle nézőpontot, néha jól bevált, máskor teljesen újszerű beszédmódokat képviselő filmeket témájuk alapján csoportosítottuk.

A szekciók:

A helyzet

A szekció filmjei különböző világok izgalmas, néha szélsőséges élethelyzeteiről, szubkultúráiról mesélnek. A Vőlegények (Sugartown: The Bridegrooms) egy nőhiánnyal küzdő görög falu öreglegényeinek oroszországi utazását kíséri, melynek nem tagadott célja az asszonyszerzés… A Vesztesek és nyertesek (Loosers and Winners) témája egy németországi gyár, amely teljes egészében egy kínai cég tulajdonába került, s ahol a helyi németek jobbára csak segédmunkát kaphatnak. Bepillanthatunk az ukrajnai AIDS-helyzetbe a Borotvaélen (On the Edge) c. film révén, de ide soroltuk a londoni házfoglalókat bemutató 5 és fél tető (5 1/2 roofs), vagy a Verzió fesztiválon vihart kavart Dübörög a nemzeti rock c. filmet is, amely a hazai szélső jobb kultuszzenekaráról, a Romantikus erőszakról és rajongótáboráról fest testközeli képet. És a média hogy működik? A sajtó „etethet” csak bármivel minket, vagy átejthetjük az újságírókat mi is, könnyedén? Praktikus tanácsokkal szolgál média hackereknek a Hackni című magyar film.

További információk:
www.dialektusfesztival.hu

 Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„Hazának mindig akkor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül."
Friedrich Dürrenmatt
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ