Megnyílt a DocuArt mozi és a Dialektus Filmfesztivál
Dátum: 2008. március 4., kedd, 20:38
A dokumentumfilmeknek szentelt új fővárosi mozi, a DocuArt Kocsiszín megnyitójával megkezdődött kedden a Dialektus filmfesztivál, az európai dokumentumfilmek mustrája; az idén 17 országból 50 film versenyez négy kategóriában az Aranyszarvas-díjért.

A DocuArt Kocsiszín még „kialakulatlan", de igazi közösségépítő hellyé kell válnia - hangsúlyozta Füredi Zoltán, a főváros új kulturális központjának igazgatója a Dialektus filmfesztivál megnyitójával egybekötött ünnepségen.

Felidézte, hogy már régen megálmodták a dokumentum- és rövidfilmeknek, kísérleti- és kisjátékfilmeknek szentelt mozit, elképzelésük pedig találkozott a IX. kerületi önkormányzat kulturális törekvéseivel, vagyis azzal, hogy a Ráday utcát és környékét kulturális értékeket felmutató övezetté alakítják.

A Dialektus filmfesztivállal kapcsolatban Füredi Zoltán elmondta, hogy az idén 260 filmmel neveztek 28 országból, a versenyprogramban pedig 50 mozgókép indul.

Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának elnöke megnyitó beszédében felidézte, hogy André Bazinnek volt egy víziója, mely szerint a „film Isten nyelve". Isten nem tudott 260 nyelven - hangsúlyozta a Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, utalva a fesztiválra nevezett 260 alkotásra.

Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy Grunwalsky Ferenc javaslatára az Erkel utca és a Ráday utca sarkán álló palota egykori kocsiszínjének hasznosítására kiírt közbeszerzési pályázat kritériumaként kikötötték, hogy filmhez kapcsolódjon a hasznosítás.

A DocuArt kicsit még változni fog - vélekedett a polgármester, megjegyezve, hogy örülne, ha sűrűn lennének itt annyian, mint a megnyitó ünnepségen.

A DocuArt Kocsiszín az Ybl Miklós tervei szerint neoreneszánsz stílusban épült Károlyi-Almássy-palota egykori kocsiszínjében kapott helyet. A mintegy 130 négyzetméteres, 50 férőhelyes moziban olyan dokumentumfilmeket, kísérleti- és kisjátékfilmeket, valamint rövidfilmeket láthatnak az érdeklődők, amelyek eddig teljesen kimaradtak a forgalmazásból vagy nehezen hozzáférhetőek.

A március 9-ig tartó Dialektus filmfesztiválnak a DocuArt Kocsiszín mellett a Vörömarty mozi ad otthont. A seregszemle programját koncertek, fotókiállítások, alkotói találkozók, konferenciák, valamint műhely-beszélgetések színesítik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ