Megnyílt a DocuArt mozi és a Dialektus Filmfesztivál
Dátum: 2008. március 4., kedd, 20:38
A dokumentumfilmeknek szentelt új fővárosi mozi, a DocuArt Kocsiszín megnyitójával megkezdődött kedden a Dialektus filmfesztivál, az európai dokumentumfilmek mustrája; az idén 17 országból 50 film versenyez négy kategóriában az Aranyszarvas-díjért.

A DocuArt Kocsiszín még „kialakulatlan", de igazi közösségépítő hellyé kell válnia - hangsúlyozta Füredi Zoltán, a főváros új kulturális központjának igazgatója a Dialektus filmfesztivál megnyitójával egybekötött ünnepségen.

Felidézte, hogy már régen megálmodták a dokumentum- és rövidfilmeknek, kísérleti- és kisjátékfilmeknek szentelt mozit, elképzelésük pedig találkozott a IX. kerületi önkormányzat kulturális törekvéseivel, vagyis azzal, hogy a Ráday utcát és környékét kulturális értékeket felmutató övezetté alakítják.

A Dialektus filmfesztivállal kapcsolatban Füredi Zoltán elmondta, hogy az idén 260 filmmel neveztek 28 országból, a versenyprogramban pedig 50 mozgókép indul.

Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának elnöke megnyitó beszédében felidézte, hogy André Bazinnek volt egy víziója, mely szerint a „film Isten nyelve". Isten nem tudott 260 nyelven - hangsúlyozta a Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, utalva a fesztiválra nevezett 260 alkotásra.

Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy Grunwalsky Ferenc javaslatára az Erkel utca és a Ráday utca sarkán álló palota egykori kocsiszínjének hasznosítására kiírt közbeszerzési pályázat kritériumaként kikötötték, hogy filmhez kapcsolódjon a hasznosítás.

A DocuArt kicsit még változni fog - vélekedett a polgármester, megjegyezve, hogy örülne, ha sűrűn lennének itt annyian, mint a megnyitó ünnepségen.

A DocuArt Kocsiszín az Ybl Miklós tervei szerint neoreneszánsz stílusban épült Károlyi-Almássy-palota egykori kocsiszínjében kapott helyet. A mintegy 130 négyzetméteres, 50 férőhelyes moziban olyan dokumentumfilmeket, kísérleti- és kisjátékfilmeket, valamint rövidfilmeket láthatnak az érdeklődők, amelyek eddig teljesen kimaradtak a forgalmazásból vagy nehezen hozzáférhetőek.

A március 9-ig tartó Dialektus filmfesztiválnak a DocuArt Kocsiszín mellett a Vörömarty mozi ad otthont. A seregszemle programját koncertek, fotókiállítások, alkotói találkozók, konferenciák, valamint műhely-beszélgetések színesítik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ