Előzetes a filmszemléről
Dátum: 2006. január 30., hétfő, 14:06
A 37. Magyar Filmszemle nyitó ünnepségén, kedd este a Budapest Kongresszusi Központban átadják az Életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere elismerést. Valószínűleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – amennyiben egyéb elfoglaltsága nem akadályozza – részt vesz az ünnepségen és beszédet is mond; a meghívott vendégek között van Bozóki András kulturális miniszter is.

Életműdíjat adományoznak a január 19-én, 84. évében elhunyt Agárdy Gábor színművésznek, a Nemzet Színészének, továbbá Dargay Attila animációs filmrendezőnek, György István filmrendezőnek és Szalontai Árpádné naplóvezetőnek, a Magyar Mozgókép Mestere elismeréssel Nepp József rajzfilmrendezőt tüntetik ki.

A mustra versenyprogramjában 103 alkotás - 24 nagyjátékfilm, 28 kísérleti és kisjátékfilm, 39 dokumentumfilm és 12 tudományos-ismeretterjesztő film - szerepel.

A február 7-ig tartó szemlét - amelynek a Millenáris Park, a Mammut Mozi és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz a helyszíne - Szabó István Rokonok című filmje nyitja meg; a Móricz Zsigmond azonos című regényéből készült alkotást a keddi nyitó ünnepségen vetítik le.

A szervezők szerint azt nem tudni, hogy Szabó István - akiről a napokban derült ki, hogy fiatalon titkosügynökként jelentéseket írt az egykori belső reakció elhárítását végző osztálynak - megjelenik-e a filmszelme megnyitóján, filmje premierjén.

A filmszemle költségvetése mintegy 150 millió forint; a két főszervező a Magyar Filmművészek Szövetsége és a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ A tévedés többnyire olyan igazság, amely eltévesztette a maga időpontját."
Étienne Rey
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ