Árvai Jolán-díjak
Dátum: 2006. január 30., hétfő, 18:42
A tavaly bemutatott alkotásoknak megítélt Magyar Filmkritikusok Díjait és az Árvai Jolán-díjat hétfőn adták át Budapesten, a Magyar Sajtó Házában. Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: van a fejében egy aktuális gondolat, ami valószínűleg mindenkit foglalkoztat. Két rosszat lehet tenni, vagy beszélni róla, vagy kerülni a témát, ő az utóbbit választja - mondta.

(A napokban derült ki, hogy Szabó István Oscar-díjas filmrendező fiatalon, az ötvenes évek végétől, ügynökként jelentéseket írt a belső elhárításnak.)

Eötvös Pál azt mondta, a filmkritikusi díjak átadása olyan régi tekintélyes rendezvény, amely „az újságírók kulturális missziójának mai adekvát megjelenése".

A MÚOSZ film- és tévékritikusi szakosztálya által 1962-ben alapított elismeréseket a szakosztály tagjainak szavazatai alapján, magyar filmeknek ítélik oda.

A filmkritikusok B. Nagy László-díjával Jeles Andrást jutalmazták a József és testvérei című filmért.

Az Életmű-díjat - amelyet a Magyar Mozgókép Közalapítvány ajánlott fel - Kovács András vehette át.

A legjobb rendezés díjával Mundruczó Kornélt tüntették ki a Johanna című filmért.

A legjobb első film díját Vranik Roland a Fekete kefe, a legjobb kisjátékfilm díját Kenyeres Bálint a Before Dawn című filmért, a legjobb dokumentumfilm díját Balog Gábor, illetve Hajdú Farkas-Zoltán Az árulásról című alkotásért kapta.

A legjobb operatőr díjára Nagy Andrást érdemesítették a Johanna és A fény ösvényei című filmek fényképezéséért; a T-Mobile által a legjobb kísérleti filmnek felajánlott díjat Kardos Sándor nyerte el a Résfilm című munkájáért.

A legjobb férfi főszerep díját Cserhalmi Györgynek Az igazi Mikulás című filmben nyújtott alakításáért ítélték oda, a T-Online által a legjobb női főszerepért felajánlott díjjal Schell Juditot jutalmazták a Csak szex és más semmi című filmben nyújtott szerepformálásáért.

A legjobb férfi epizódista Bertók Lajos lett A porcelánbaba című filmben nyújtott alakításáért; a nők között ugyanezt a díjat Csákányi Eszternek ítélték oda Az igazi Mikulás című filmbeli játékáért.

A 2006. évi Árvai Jolán-díjjal Salgó Zoltán technikai rendező-rendezőasszisztenst, valamint - posztumusz - Békés József dramaturg-szerkesztőt jutalmazták. A 2002-ben alapított elismerést olyan filmkészítőknek ítélik oda, akik nem részesülhetnek művészeti díjban, de a filmalkotás során kiemelkedő munkát végeznek. (Árvai Jolán, a Fiatal Művészek Stúdiójának 2002-ben elhunyt alapító tagja számos sikeres magyar film producereként tevékenykedett.)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ A közvéleményt meg lehet mérgezni, de csak olyan méreggel, amelyik ízlik neki."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ