Andrzej Wajda életműdíjat kap Berlinben
Dátum: 2006. január 30., hétfő, 18:46
A 79 éves Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember és még sok-sok kiváló film lengyel rendezője életműdíjat, tiszteletbeli Medve-díjat kap az idei berlini filmfesztiválon, amelyet február 9-én nyitnak meg Marc Evans brit-kanadai koprodukcióban készült filmjével, a Snow Cake-kel.

A másik tiszteletbeli Medve-díjban Ian McKellen brit színész, A gyűrűk ura filmváltozatának egyik szereplője részesül.

Dieter Kosslick, az 56. berlini filmfesztivál, a Berlinale igazgatója hétfői sajtóértekezletén úgy vélte, hogy az idei filmek nagyon politikusak és életközeliek. A különböző szekciókban 56 ország 360 filmjét vetítik, a versenyprogramban 19 világpremier szerepel, a zsűrit Charlotte Rampling brit színésznő vezeti.

A Berlinalét még mindig a legfontosabb filmfesztiválként tartják számon Cannes és Velence mellett, nimbusza azonban halványul. Korábban, még Berlin kettéosztottsága idején, a Berlinale a közép- és kelet-európai filmek legfőbb fórumának számított, az idén a programban nagyítóval kell keresni a közép- és kelet-európai filmeket. A versenyfilmek közé magyar filmet nem válogattak be.

Igaz viszont, hogy a három vezető filmfesztivál közül a Berlinale tömegeket vonz: a vetítőtermekbe tódul a közönség, az idén is körülbelül 150 ezer nézőt várnak a mozikba.

A Berlinale érzékenyen reagál a politikai világhelyzetre, s ezt a válogatás tükrözi. Stephen Gaghan amerikai rendező Syriana című filmje George Clooney-val a főszerepben a nemzetközi olajbiznisz világában játszódik, a brit Michael Winterbottom The Road to Guantánamo című drámája arról szól, hogy miként tévesztenek össze három brit muzulmánt tálibokkal. A britek a guantánamói amerikai bázison kötnek ki, ahol vádemelés nélkül tartják őket fogva.

Reflektorfény vetül Berlinben Iránra is, bár a közép-keleti ország filmművészetet nem kell külön bemutatni: Abbász Kiarosztami és mások már megszerezték a reputációt Iránnak. A Berlinben látható egyik iráni film, a Zemesztán Rafi Pitts rendezésében teheráni hétköznapokról mesél. Jasmila Zbanic Grbavica című alkotása Bosznia-Hercegovinából azt mutatja be, hogy egy tinédzser miként viseli el a polgárháború következményeit. A német filmesek ezúttal is élvezik a hazai pálya előnyét - a versenyben négy német film is szerepel -, s a szervezők filmekkel is emlékeztetnek arra, hogy nyáron Németország labdarúgó világbajnokságot rendez.

Dieter Kosslick ötödik éve vezeti a Berlinalét, s szerződését újabb öt évre meghosszabbították. Számára az egyik legfőbb gondot mindig az jelenti, hogy eljönnek-e Berlinbe a meghívott világsztárok és sztárrendezők. Az idén mások mellett Meryl Streep, George Clooney, Claude Chabrol, Isabella Rossellini, Isabelle Huppert, Heath Ledger, Roberto Benigni, Alan Rickman, Sigourney Weaver, Natalie Portman, és Philipp Seymour Hoffman jelezte, hogy végigsétál a vörös szőnyegen.

(MTI-Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc/Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ A nagyságot az jellemzi, hogy irányt mutat."
Friedrich Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ