Sárdobálás a filmünnep előtt
Dátum: 2006. február 1., szerda, 0:24
A 37. Magyar Filmszemle szervezőinek reménye szerint nem befolyásolja majd a kedden este megnyílt rendezvényt, hogy a napokban fény derült Szabó István filmrendező ügynökmúltjára. Janisch Attila, a szemletanács elnöke és Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára a megnyitó helyszínén, Szabó István legújabb filmje, a Rokonok bemutató vetítése előtt mondta el véleményét a Budapest Kongresszusi Központban.

– A szemléknek az alkotók jelenidejéről kell szólnia. - szögezte le Janisch Attila, hozzátéve: a filmszemlének ünnepnek kell lennie, nem szabad, hogy a figyelem elterelődjön más irányba.

Véleménye szerint a történtek miatt is jó, hogy az öttagú játékfilmes zsűriben három külföldi szakember kapott helyet. Mint mondta, azokat „nem fogja annyira érdekelni ez", bár úgy gondolja, hogy a két másik magyar tagot sem fogja befolyásolni.

Mint megjegyezte, nem volt ízléses egy ilyen volumenű rendezvény előtt a feltáró cikket megjelentetni, a közzététel időpontja nem lehet véletlen. A rendező úgy látja azonban, hogy ez nem tudja tönkretenni a szemle hangulatát, azon dolgoznak legalábbis, hogy ez ne történjen meg.

Szomjas György eddigi beszélgetései alapján úgy ítélte meg, hogy az ügyben egységes a filmszakma. A játékfilmes zsűri majdani döntése kapcsán reményét fejezte ki, hogy szakmai döntés születik, ezt kérik a testület tagjaitól, s véleménye szerint a külföldi tagok megfelelő távolságból tudnak majd határozni.

Arra a kérdésre, szóba került-e a Rokonok visszavonása a versenyből, Szomjas György közölte: a szervezők részéről semmilyen korrekció nem vetődött fel, és az alkotók sem jeleztek ilyen szándékot.

A szövetség főtitkára szintén úgy látja, hogy a feltáró cikk időzítése nem volt szerencsés, hiszen lehetett tudni, hogy filmünnep következik.

Marx József, a Szabó István életútjáról szóló monográfia szerzője közölte: ha felkérést kap egy javított, bővített vagy átdolgozott kiadásra, örömmel megírja.

Mint mondta, a korábbi kötet tartalmához nem kell hozzányúlni, mert a főiskolára vonatkozó fejezetben a könyv érzékelteti az akkori hangulatot. Az a rész viszont, amely a filmek bizonyos jeleneteiről szól, most számára is egy kicsit világosabb lett - tette hozzá.

Arra a kérdésre, végez-e esetleg további kutatást az életmű kiegészítésére, azt mondta: a plusz kutatás azt jelenti, hogy újra kell nézni Szabó István filmjeit.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Becsüld meg a kezdőt – ő semmi, de még minden lehet."
Forbáth Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ