Sárdobálás a filmünnep előtt
Dátum: 2006. február 1., szerda, 0:24
A 37. Magyar Filmszemle szervezőinek reménye szerint nem befolyásolja majd a kedden este megnyílt rendezvényt, hogy a napokban fény derült Szabó István filmrendező ügynökmúltjára. Janisch Attila, a szemletanács elnöke és Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára a megnyitó helyszínén, Szabó István legújabb filmje, a Rokonok bemutató vetítése előtt mondta el véleményét a Budapest Kongresszusi Központban.

– A szemléknek az alkotók jelenidejéről kell szólnia. - szögezte le Janisch Attila, hozzátéve: a filmszemlének ünnepnek kell lennie, nem szabad, hogy a figyelem elterelődjön más irányba.

Véleménye szerint a történtek miatt is jó, hogy az öttagú játékfilmes zsűriben három külföldi szakember kapott helyet. Mint mondta, azokat „nem fogja annyira érdekelni ez", bár úgy gondolja, hogy a két másik magyar tagot sem fogja befolyásolni.

Mint megjegyezte, nem volt ízléses egy ilyen volumenű rendezvény előtt a feltáró cikket megjelentetni, a közzététel időpontja nem lehet véletlen. A rendező úgy látja azonban, hogy ez nem tudja tönkretenni a szemle hangulatát, azon dolgoznak legalábbis, hogy ez ne történjen meg.

Szomjas György eddigi beszélgetései alapján úgy ítélte meg, hogy az ügyben egységes a filmszakma. A játékfilmes zsűri majdani döntése kapcsán reményét fejezte ki, hogy szakmai döntés születik, ezt kérik a testület tagjaitól, s véleménye szerint a külföldi tagok megfelelő távolságból tudnak majd határozni.

Arra a kérdésre, szóba került-e a Rokonok visszavonása a versenyből, Szomjas György közölte: a szervezők részéről semmilyen korrekció nem vetődött fel, és az alkotók sem jeleztek ilyen szándékot.

A szövetség főtitkára szintén úgy látja, hogy a feltáró cikk időzítése nem volt szerencsés, hiszen lehetett tudni, hogy filmünnep következik.

Marx József, a Szabó István életútjáról szóló monográfia szerzője közölte: ha felkérést kap egy javított, bővített vagy átdolgozott kiadásra, örömmel megírja.

Mint mondta, a korábbi kötet tartalmához nem kell hozzányúlni, mert a főiskolára vonatkozó fejezetben a könyv érzékelteti az akkori hangulatot. Az a rész viszont, amely a filmek bizonyos jeleneteiről szól, most számára is egy kicsit világosabb lett - tette hozzá.

Arra a kérdésre, végez-e esetleg további kutatást az életmű kiegészítésére, azt mondta: a plusz kutatás azt jelenti, hogy újra kell nézni Szabó István filmjeit.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„Kutya nehéz úgy hazudni, hogy az ember nem ismeri az igazságot."
Esterházy Péter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ