Tribeca győztesei
Dátum: 2008. május 3., szombat, 10:23
Svéd horrorfilm és libériai békeaktivistákról szóló amerikai dokumentumfilm vitte el a 7. Tribeca nemzetközi filmfesztivál fődíjait csütörtökön New Yorkban.

A Tomas Alfredson rendezte Let the Right One In című produkció a legjobb zsánerfilm, a Gini Reticker rendezésében készült Pray the Devil Back to Hell pedig a legjobb dokumentumjátékfilm kategória győztese lett. A díjakkal egyenként 25 ezer dolláros (4 millió forint) jutalmat is átvehettek az alkotók.

„A fesztivál díjainak többségét olyan filmesek kapták, akik pályafutásuk elején járnak" - mondta a fesztivál művészeti igazgatója.

A vasárnap záruló filmmustrán 41 országból érkezett 121 játékfilmet és 79 rövidfilmet mutattak be a szervezők.

A svéd horror egy 12 éves fiúcskáról szól, aki brutális bántalmazása miatt bosszúról álmodik. Összebarátkozik a szomszéd lánnyal, aki viszont a barátságnál jobban vágyik a vérre.

A zsűri indoklásában azzal magyarázta döntését, hogy a produkció „igézően tárja fel a magányt és az elidegenülést a vámpírmítosz mesteri újraértelmezésével".

A győztes dokufilm Libéria női békeaktivistáiról szól, akik segítettek véget vetni az országban 1989-2003-ig dúló, kétszázezer halálos áldozatot követelő polgárháborúnak. Kampányuk Ellen Johnson-Sirleaf, Afrika első női elnökének megválasztásában csúcsosodott ki.

„A libériai nők megmutatták, hogy a közösség, az anyai szeretet és az állhatatosság hogyan képes megváltoztatni egy társadalom sorsát" - méltatta a filmet a zsűri.

A fesztivál tavalyi legjobb dokumentumfilmje, a Taxi to the Dark Side, idén Oscar-díjat kapott.

A legjobb játékfilmben szereplő színész díját Thomas Turgose és Piotr Jagiello vették át a Sommers Town című brit filmben nyújtott alakításukért. A legjobb színésznő Eileen Walsh lett az Eden című filmmel.

A Tribeca fesztivál a 2001. szeptember 11-i tragikus terrortámadás után született, azzal a céllal, hogy segítsen a város alsó-manhattani részének felpezsdítésében.

(MTI-Panoráma)

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ