Tribeca győztesei
Dátum: 2008. május 3., szombat, 10:23
Svéd horrorfilm és libériai békeaktivistákról szóló amerikai dokumentumfilm vitte el a 7. Tribeca nemzetközi filmfesztivál fődíjait csütörtökön New Yorkban.

A Tomas Alfredson rendezte Let the Right One In című produkció a legjobb zsánerfilm, a Gini Reticker rendezésében készült Pray the Devil Back to Hell pedig a legjobb dokumentumjátékfilm kategória győztese lett. A díjakkal egyenként 25 ezer dolláros (4 millió forint) jutalmat is átvehettek az alkotók.

„A fesztivál díjainak többségét olyan filmesek kapták, akik pályafutásuk elején járnak" - mondta a fesztivál művészeti igazgatója.

A vasárnap záruló filmmustrán 41 országból érkezett 121 játékfilmet és 79 rövidfilmet mutattak be a szervezők.

A svéd horror egy 12 éves fiúcskáról szól, aki brutális bántalmazása miatt bosszúról álmodik. Összebarátkozik a szomszéd lánnyal, aki viszont a barátságnál jobban vágyik a vérre.

A zsűri indoklásában azzal magyarázta döntését, hogy a produkció „igézően tárja fel a magányt és az elidegenülést a vámpírmítosz mesteri újraértelmezésével".

A győztes dokufilm Libéria női békeaktivistáiról szól, akik segítettek véget vetni az országban 1989-2003-ig dúló, kétszázezer halálos áldozatot követelő polgárháborúnak. Kampányuk Ellen Johnson-Sirleaf, Afrika első női elnökének megválasztásában csúcsosodott ki.

„A libériai nők megmutatták, hogy a közösség, az anyai szeretet és az állhatatosság hogyan képes megváltoztatni egy társadalom sorsát" - méltatta a filmet a zsűri.

A fesztivál tavalyi legjobb dokumentumfilmje, a Taxi to the Dark Side, idén Oscar-díjat kapott.

A legjobb játékfilmben szereplő színész díját Thomas Turgose és Piotr Jagiello vették át a Sommers Town című brit filmben nyújtott alakításukért. A legjobb színésznő Eileen Walsh lett az Eden című filmmel.

A Tribeca fesztivál a 2001. szeptember 11-i tragikus terrortámadás után született, azzal a céllal, hogy segítsen a város alsó-manhattani részének felpezsdítésében.

(MTI-Panoráma)

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ Van...visszavezető út a fantáziától a valósághoz, s ez - a művészet."
Freud
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ