Megnyílt a 61. Cannes-i Filmfesztivál
Dátum: 2008. május 15., csütörtök, 8:23
A brazil Fernando Meirelles Vakság című filmjének díszbemutatójával szerda este megkezdődött a 61. Cannes-i Filmfesztivál. A május 25-ig tartó filmes seregszemlén a játékfilmek kategóriájában 22 film – köztük Mundruczó Kornél Delta című alkotása – verseng egymással az Arany Pálmáért.

A hivatalos versenyprogram első filmjének, a brazil Fernando Meirelles Blindness (Vakság) című filozófiai thrillerének bemutatójával vette kezdetét a fesztivál, amelyet az 1985-ben elkészült, kilenc és félórás Soá (Shoah) című dokumentumfilm 82 éves rendezője, Claude Lanzmann nyitott meg.

A rövid megnyitó ünnepségen az amerikai énekes és gitáros Richie Havens előadta a Freedom (Szabadság) című dalt, amellyel 1969-ben a woodstocki fesztivált is megnyitotta.

A zsűrielnök Sean Penn amerikai színész-rendező köszöntőjében kiemelte, hogy Cannes „mindig nagy filmeket és nagy színészeket" hívott meg, s ezért arra kérte a forgalmazókat, hogy támogassák azokat az alkotásokat is, amelyek nem fognak május 25-én díjat kapni.

A zsűrielnök délutáni sajtótájékoztatóján újságírói kérdésére válaszolva azt hangsúlyozta, hogy a kínai földrengés szinte minden filmjéről alkotott ítéletében befolyásolni fogja, hasonlóan ahhoz, ami jelenleg Burmában történik.

Politikai hangnemben nyilatkozott a zsűri egyik tagja, Rachid Bouchareb francia rendező is, aki szerint a díszletben, a zenében, a képekben, a szereplők kiválasztásában mindig van politika. Ugyanakkor egy filmnek mindenekelőtt „művészi alkotásnak" kell lennie - tette hozzá egyik másik zsűritag, a Persepolis című animációs film iráni-francia rendezőnője, Marjane Satrapi.

„Bármilyen módon is választjuk ki az aranypálmást, azt hiszem, abban egyetértünk, hogy a győztes film rendezőjének tisztában kell lennie az őt körülvevő világgal" - fogalmazta meg a zsűri üzenetét a politikai elkötelezettségéről közismert Sean Penn.

A megnyitó ünnepség előtt fotósok gyűrűjében és rajongók üdvrivalgása közepette a Vakság című mozi teljes stábja felvonult a Fesztiválpalota dísztermébe vezető vörös szőnyegen. A rendező Fernando Meirellest és a főszereplő Julianne Moore-t, Danny Glovert és Gael Garcia Bernalt óriási tapssal fogadta a díszbemutató közönsége, többek között Faye Dunaway, Eva Longoria, Dennis Hopper és a vasárnap bemutatásra kerülő legújabb Indiana Jones-film női főszereplője, az ausztrál Cate Blanchett.

A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján csütörtöktől a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilm kerül bemutatásra a hivatalos versenyprogramban. A magyar versenyfilm, a Delta díszbemutatója kedd délután lesz.

Az Arany Pálmát május 25-én Robert de Niro fogja átnyújtani.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Nagyon nehéz szakítani egymással, amikor már nem szeretjük egymást."
Francois de la Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ