Mundróczó Kornélé a kritikusok fődíja Cannes-ban
Dátum: 2008. május 24., szombat, 18:52
Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.

A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusok az Arany Pálmára jelölt hivatalos versenyprogram 22 alkotása közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül választották ki a szerintük legjobb filmet.

A Mundruczó Kornél Delta című alkotásának ítélt FIPRESCI-díjat a hivatalos díjkiosztást megelőző napon, a fesztivál igazgatójának, Thierry Frémaux-nak a jelenlétében a cannes-i Fesztiválpalota mellett található Plage des Palmes-on (Pálmák strandján) nyújtották a kritikusok a magyar versenyfilm német producerének, ugyanis a rendező és a film alkotói már hazautaztak Magyarországra - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t.

A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjának sorsáról kilenc tagú nemzetközi zsűri döntött, az elnöki posztot Howard Feinstein, az amerikai Filmmaker Magazine neves ítésze töltötte be. A zsűri további tagjai Portugália, Oroszország, Hollandia, Franciaország, Dánia, Anglia és Szerbia vezető filmkritikusai voltak. A FIPRESCI-zsűri a cannes-i fesztivál valamennyi szekciójában bemutatott alkotás - 57 játékfilm - közül választotta ki a hivatalos versenyprogram, valamint a párhuzamos programok legjobbjait.

A romániai Duna-deltában forgatott magyar versenyfilmet - amely a 39. Magyar Filmszemlén elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját - nagy közönségsikerrel kedden mutatták be a 61. Cannes-i Filmfesztiválon, s a francia sajtó már másnap kizárólag elismerő kritikákban méltatta a Deltát.

Mundruczó Kornél telefonon elmondta: ez a díj nagyon rangos elismerést jelent. „A kritikusok visszajelzése elsősorban arról szól, hogy szabad a megkezdett úton járni" - tette hozzá a rendező.

A díjnyertes arra emlékeztetett, hogy az öt évvel ezelőtt elkezdett Deltát az eredeti főszereplő, Bertók Lajos halála miatt újra kellett forgatni Lajkó Félix-szel, s a kritikusok díja ezért azt is jelenti, hogy volt értelme végigcsinálni és befejezni a filmet. „Ez a díj tulajdonképpen bátorságot ad a további folytatáshoz" - fogalmazott Mundruczó.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mit jelentett a cannes-i szereplés a 33 éves rendező karrierje szempontjából, Mundruczó elmondta: „A legnagyobb élményt továbbra is a keddi díszbemutató jelenti számomra, ahol nem voltak jelen a kritikusok és a zsűri, hanem csak a közönség. A nézők pozitív reagálása nekem őszintén nagyon sokat jelentett, s az, hogy a közönségsiker után a kritikusoknak is tetszett a film, az külön örömet okoz, és nagyon komoly elismerésként értékelem" - hangsúlyozta a díjazott.

(Venczel Katalin)

 


 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Ellenségeinken mérhetjük fel, milyen magasan állunk."
Capus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ