Mundróczó Kornélé a kritikusok fődíja Cannes-ban
Dátum: 2008. május 24., szombat, 18:52
Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.

A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusok az Arany Pálmára jelölt hivatalos versenyprogram 22 alkotása közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül választották ki a szerintük legjobb filmet.

A Mundruczó Kornél Delta című alkotásának ítélt FIPRESCI-díjat a hivatalos díjkiosztást megelőző napon, a fesztivál igazgatójának, Thierry Frémaux-nak a jelenlétében a cannes-i Fesztiválpalota mellett található Plage des Palmes-on (Pálmák strandján) nyújtották a kritikusok a magyar versenyfilm német producerének, ugyanis a rendező és a film alkotói már hazautaztak Magyarországra - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t.

A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjának sorsáról kilenc tagú nemzetközi zsűri döntött, az elnöki posztot Howard Feinstein, az amerikai Filmmaker Magazine neves ítésze töltötte be. A zsűri további tagjai Portugália, Oroszország, Hollandia, Franciaország, Dánia, Anglia és Szerbia vezető filmkritikusai voltak. A FIPRESCI-zsűri a cannes-i fesztivál valamennyi szekciójában bemutatott alkotás - 57 játékfilm - közül választotta ki a hivatalos versenyprogram, valamint a párhuzamos programok legjobbjait.

A romániai Duna-deltában forgatott magyar versenyfilmet - amely a 39. Magyar Filmszemlén elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját - nagy közönségsikerrel kedden mutatták be a 61. Cannes-i Filmfesztiválon, s a francia sajtó már másnap kizárólag elismerő kritikákban méltatta a Deltát.

Mundruczó Kornél telefonon elmondta: ez a díj nagyon rangos elismerést jelent. „A kritikusok visszajelzése elsősorban arról szól, hogy szabad a megkezdett úton járni" - tette hozzá a rendező.

A díjnyertes arra emlékeztetett, hogy az öt évvel ezelőtt elkezdett Deltát az eredeti főszereplő, Bertók Lajos halála miatt újra kellett forgatni Lajkó Félix-szel, s a kritikusok díja ezért azt is jelenti, hogy volt értelme végigcsinálni és befejezni a filmet. „Ez a díj tulajdonképpen bátorságot ad a további folytatáshoz" - fogalmazott Mundruczó.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mit jelentett a cannes-i szereplés a 33 éves rendező karrierje szempontjából, Mundruczó elmondta: „A legnagyobb élményt továbbra is a keddi díszbemutató jelenti számomra, ahol nem voltak jelen a kritikusok és a zsűri, hanem csak a közönség. A nézők pozitív reagálása nekem őszintén nagyon sokat jelentett, s az, hogy a közönségsiker után a kritikusoknak is tetszett a film, az külön örömet okoz, és nagyon komoly elismerésként értékelem" - hangsúlyozta a díjazott.

(Venczel Katalin)

 


 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ Mutassatok nekem hat sort bárki írásából, s én találok benne olyat, amiért fel lehet akasztani."
Armand Jean Du Plessis Richelieu
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ