Francia film nyert Cannes-ban
Dátum: 2008. május 26., hétfő, 7:13
A francia Laurent Cantet Entre les murs (A falak között) című alkotása nyerte el vasárnap a fődíjat, az Arany Pálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.

A díjat - amelyet az amerikai rendező-színész Sean Penn elnökletével ítélt oda a kilenctagú nemzetközi zsűri - Robert de Niro amerikai színész nyújtotta át a rendezőnek.

Laurent Cantet-t, aki a győztes filmben játszó kamaszok gyűrűjében vette át a fődíjat, óriási ovációval, állva ünnepelte a cannes-i Fesztiválpalota Lumiere nagytermének 2300 fős közönsége. Utoljára 21 évvel ezelőtt kapott Arany Pálmát francia film: Maurice Pialat A Sátán árnyékában című alkotása.

Sean Penn rövid köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a zsűri egyöntetűen döntött arról, hogy egy „nagyon nagyon meglepő" filmnek ítéli a fődíjat.

Az Arany Pálmát nyert alkotás, a 46 éves Laurent Cantet ötödik játékfilmje - amely utólag került bele a hivatalos versenyprogramba - a főszerepet alakító Francois Bégaudeau azonos című regénye alapján készült. Az improvizációs gyakorlatok során létrejött alkotás félig dokumentarista, félig fiktív módon egy párizsi középiskolai osztály mindennapjait mutatja be egy fiatal francia tanár óráin keresztül. A rendező szerint filmje arról szól, hogy milyen ténylegesen egy iskola, és nem arról, hogy milyennek kellene lennie.

A falak között című filmet szombat este a hivatalos versenyprogram utolsó alkotásaként óriási közönségsikerrel mutatták be Cannes-ban, s a vasárnapi lapok is méltató kritikákat írtak róla.

Az Arany Pálma után a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját, az olasz Matteo Garrone filmje, a Gomorra kapta, míg a zsűri díját szintén olasz film, Paolo Sorrentino Il divo című alkotása érdemelte ki.

Élete első filmszerepéért a legjobb női alakítás díját nagy meglepetésre Sandra Corveloni brazil színésznő, a Linha de Passe című filmben nyújtott játékáért kapta.

A legjobb férfi alakítás díját viszont a várakozásoknak megfelelően a 41 éves Benicio del Toro Ernesto „Che" Guevara megformálásért érdemelte ki, amelyet az amerikai Steven Soderbergh Che című négy és fél órás, két részes filmjében nyújtott.

A legjobb rendezésért járó díjat a török versenyfilm, a Három majom rendezőjének, Nuri Bilge Ceylannak, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat pedig a kétszeres Arany Pálma-díjas Jean-Pierre és Luc Dardenne-nek a Le silence de Lorna (Lorna csendje) című filmjük könyvéért ítélte oda a zsűri.

Román film nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát: a 31 éves Marian Crisan Megatron című alkotása. A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Arany Kamera díjat az angol Steve McQueen Hunger című filmje érdemelte ki, amely az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű párhuzamos, alternatív versenyprogram nyitófilmje volt.

Catherine Deneuve francia színésznőnek - aki a Karácsonyi mese című versenyfilm főszerepét alakítja - és Clint Eastwood amerikai rendező-színésznek teljes életművéért ítélte oda a zsűri a 61. Cannes-i Filmfesztivál különdíját. Az amerikai rendező Changeling című filmével versenyzett idén az Arany Pálmáért, de a díjkiosztó ünnepségen nem jelent meg.

A magyar versenyfilm, Mundruczó Kornél Delta című alkotása szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját nyerte el a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusok az Arany Pálmára jelölt hivatalos versenyprogram 22 alkotása közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül ítélték a legjobbnak a magyar alkotást.

(Venczel Katalin)

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„Rettenetes, hogy a valóságot nem lehet megismerni a tények miatt."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ