Az Együttélés – kisebbségi dokumentumfilm fesztivál díjazottjai
Dátum: 2008. június 2., hétfő, 7:50
A péntek esti ünnepélyes díjátadóval lezárult az Együttélés kárpát-medencei, nemzeti és etnikai kisebbségek nemzetközi dokumentumfilm fesztiválja Esztergomban, ahol három nap alatt 50 versenyfilmet és 12 információs vetítést láthattak az érdeklődők.
A versenyfilmek díjazása nem hagyományos, hanem kétszintű elbírálás alapján történt: 10 produkció alkotói kaptak lehetőséget arra, hogy filmjüket DVD-n megjelentessék, közülük öten ezen felül a rendezvény szponzorai által felajánlott pénzjutalmakban részesültek. Az est folyamán az Országos Diákzsűri is átadta oklevelét az általa kiválasztott külön-, illetve fődíjas produkció alkotóinak.

Az 50 versenyfilm közül a zsűri - Lányi András író, zsűri elnöke, Péterffy András, filmrendező és Zalán Vince, filmkritikus – ítélete alapján a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete az alábbi 10 alkotásnak biztosítja a DVD megjelenés lehetőségét:

Mohi Sándor: Ahogy az Isten elrendeli és  Imádság

                        Gulyás Gyula: Mámo

                        Fekete Ibolya: Csángók

                        Magyar N.Attila (): Hazatérő képek

                        Litauszki János: Cérnaszálon

Gulyás János: Ahol cigány van, ott már gond van

Siflis Zoltán: Temetetlen holtjaink - Epilógussal

Szőnyi József: Pilisi mész

Tóth Péter Pál: Czivetekben tarczatok meg


A DVD-ket a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete oktatási intézményekben, könyvtárakban kívánja terjeszteni.

A 10 kiemelt film alkotói közül az alábbiak a rendezvény szponzorai által felajánlott díjakban is részesültek. A díjkiosztón a filmeket Lányi András, a zsűri elnöke méltatta.


Esztergom Város Önkormányzatának 500.000 forint értékű fődíját Mohi Sándor kapta az Imádság és az Ahogy az Isten elrendeli című filmekért.
Lányi András a következőkkel indokolta a döntést: a szavakon, a megfogalmazható dolgokon túl a mindennapi élet apró dolgait szenteli meg Mohi Sándor az Imádság című filmjében. Az Ahogy az Isten elrendeli című munkájában a rendező belülről láttatja Olga népes cigány családjának életét, azokat az emberi viszonyokat, amelyek a kívülállók számára érthetetlenek, így a kamera szinte családtaggá válik.

 A Duna Televízió által felajánlott legjobb dokumentumfilmnek járó 100.000 forint értékű díjat, Gulyás Gyulának adták át a Mámó című munkájáért. A Duna Televízió ezen felül vállalta, hogy megvásárolja a filmet és műsorára tűzi. A zsűrielnök a rendező méltatásakor elmondta: Gulyás Gyula kivételes empátiája a családi mozi közelségébe hozza az idős erdélyi asszonyt. A filmkészítő a megfigyelő kívülállását feladva válik elkötelezett résztvevőjévé az ábrázolt élethelyzetnek.

 A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 400.000 forintos, a legjobb rendezőnek járó díját Fekete Ibolya kapta a Csángók című alkotásért. A film leegyszerűsítések és előítéltek nélkül, a maga teljes összetettségében segít megérteni a csángó-sorsot – hangsúlyozta Lányi az értékeléskor.

 Az Esztergomi Helyi Televíziós Egyesület (EHTE) által felajánlott 300.000 forintos legjobb operatőrnek járó díját megosztva Váradi Gábor és Kása Béla kapta Magyar N. Attila() Hazatérő képek című filmjében nyújtott munkájáért. A legszebb magyar 'roadmovie', visszapillantás az Erdélyt járó, magyar értelmiség zarándokútjaira – méltatta az elnök Váradi és Kása munkáját.

A Magyar Dokumentumfilm Rendező Egyesülete (MADE) Litauszki János következő filmjének teljes utómunka-kapacitására biztosít lehetőséget. A rendező a Cérnaszálon című filmjéért kapta meg az egyesület által felajánlott különdíjat. Lányi András a filmet „a filmszociográfia műfajának különösen érzékeny, visszafogott csodájának" nevezte.

Az Országos Diákzsűri a fődíjat Siflis Zoltánnak, a Temetetlen holtajaink - Epilógussal című filmjéért, a különdíjat pedig Zsigmond Dezsőnek az Aranykalyiba című filmjéért ítélte oda.


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ