Dokumentumfilmes Kamera-díj
Dátum: 2008. június 7., szombat, 9:16
Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című dokumentumfilmjének ítélte oda a zsűri idén a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének (MADE) Kamera-díját; Balog Gábor Megmaradtak maradéka és Kovács Kristóf Malaccal teljes című alkotása különdíjat nyert – közölte a szervezet a díjátadó napján, pénteken.

A Kamera-díjat a MADE 2000-ben alapította, azzal a céllal, hogy a hazai filmszemléken induló dokumentumfilmek közül a legjobbat jutalmazza. 2007 óta a díj hivatalos támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Az idén egy rendkívül sokszínű mezőnyből, összesen 32 film közül választotta ki a zsűri - Varga Ágota, B. Révész László, Vékás Péter és Nádasy László filmrendező - a díjra legérdemesebbnek tartott alkotást.

A kilencedik Kamera-díjat a zsűri egyhangúlag Böszörményi Zsuzsának és Kai Salminennek ítélte. A 39. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmjének járó díjjal is elismert Hosszú utazás alkotói az Oktatási és Kulturális Minisztérium jóvoltából 300.000 forintos pénzjutalmat is kapnak a vándordíjhoz, Haraszty István képzőművész bronzból készült alkotásához.

B. Révész László zsűritag méltató szavai szerint az alkotópáros hihetetlenül finom iróniával mutatta be Szelmenc végletesen abszurd történetét, amelyben a „falu hosszú utazásra indult, úgy, hogy végig egy helyben maradt". Szelmencet ugyanis a második világháború után kettévágták: egyik fele korábban Csehszlovákiához, másik fele a Szovjetunióhoz tartozott, ma pedig Szlovákia, illetve Ukrajna része, és bár egy pár éve már elkészült a helyi határátkelőhely, az ukrán részen élők még mindig csak vízummal látogathatnak el a falu másik felébe.

Mint azt B. Révész László kiemelte, Szelmenc neve és példája számára legalább olyan fontos és emlékezetes, mint sok nagy csata és egyéb történelmi sorsforduló emléke és példája.

Az idén a Kamera-díj mellett két különdíjat is odaítélt a grémium. Az Erdélyi János filmrendező által felajánlott pénzjutalmat Balog Gábornak ítélte a zsűri a Megmaradtak maradéka című filmjéért.

A másik különdíjat - a rendező következő filmjének teljes utómunka kapacitását a MADE Stúdiójában, valamint a Ráday Könyvesház könyvutalványát - Kovács Kristóf nyerte el Malaccal teljes című filmjéért.

 Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ A félszemű sokkal tökéletlenebb a vaknál, mert tudja, mije hiányzik."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ