30. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2008. június 18., szerda, 17:48
Csütörtökön nyílik meg a 30. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek fő versenyprogramjában indul Bacsó Péter Majdnem szűz című filmje, a Legjobb 12 elnevezésű, a korábbi díjnyertesekből összeállított sorozatban pedig levetítik Szabó István Apa című alkotását.

Szabó István több alkotásából retrospektív sorozatot is láthatnak a nézők, s az egyik vetítés kapcsán várhatóan bemutatják a tavasszal elhunyt Alekszandr Trosin filmesztéta, a magyar filmművészet legkiválóbb orosz ismerője Szabó Istvánról írt könyvét.

Szerdán még nem lehetett pontosan tudni, hogy Bacsó Péter vagy Szabó István részt vesz-e személyesen is a fesztiválon.

Magyar részvétellel zajlik viszont az első filmes rendezők Perspektívák című versenye is: a zsűriben foglal helyet Szász János rendező, akinek Ópium című filmje kapta a 29. moszkvai fesztiválon a legjobb női alakításnak járó Arany Szent György-díjat.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján Peter Berg Hancock című filmjét vetítik Will Smith és Charlize Theron főszereplésével. A vetítés - a szerzők hozzájárulásával - megelőzi az amerikai bemutatót.

Az A. kategóriás fesztivál rendkívül gazdag programjában Homage-sorozatot láthatnak a nézők Takeshi Kitano, John Cassavetes, Isabel Huppert és Liv Ulmann filmjeiből - Liv Ullmann egyébként idén a fő verseny zsűrijének elnöke is. Lesz kínai és izraeli filmsorozat, s külön sorozattal emlékeznek meg a filmművészet közelmúltban elhunyt nagyjairól: Sydney Pollackról, Michelangelo Antonioniról és Ingmar Bergmanról.

Külön sorozatban élvezheti az érdeklődő közönség a múlt század eleji orosz és a szovjet korszak legkiválóbb alkotásaiból összeválogatott filmeket, s Nyikita Mihalkov, a fesztivál elnöke által készített tavalyi összeállítása után idén Gleb Panfilov kedvenc filmjeit vetítik egy külön sorozatban.

A fesztivál rendkívül gazdag programjában a nézők gálavetítéseken láthatnak premierfilmeket és még sok más sorozatban kereshetik meg régi kedvenceiket vagy a világ filmművészetének új alkotásait.

A záró ceremónián Emir Kusturica Maradona by Kusturica című filmjét vetítik, és természetesen kiosztják a fesztivál díjait.Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ A fal mindig keményebb, mint a fejünk, amellyel be akarjuk törni."
Marie Curie
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ