Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja Miskolcon
Dátum: 2008. szeptember 14., vasárnap, 13:04
Ötödik születésnapját ünnepli a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja (CineFest), a rendezvénysorozat vasárnap kora este kezdődik a miskolci Művészetek Házában.

Bíró Tibor fesztiváligazgató azt mondta: az ötödik, azaz a jubileumi fesztiválon a hagyományosan kitűnő versenyfilmek mellett különösen sokféle programmal, igazi pezsgő fesztiválhangulattal, bulikkal és koncertekkel várják az érdeklődőket.

Szinte minden napra jut valami: hétfőn, szeptember 15-én fiatal filmes fórummal kezdődnek a szakmai programok, ahol a versenyfilmek alkotói és producerei filmvásárlókkal és filmforgalmazókkal találkozhatnak. A szervezők célja, hogy minél több fesztiválfilm jusson el a mozikba és a televíziók képernyőjére - részletezte.

Hozzátette: a Művészetek Házában szeptember 17-én, szerdán a 14 órakor kezdődő nyilvános workshop tárgya Közép-Európa és Hollywood kapcsolata: a résztvevők - neves kritikusok, filmtörténészek - arra keresik a választ, mi a titka az Amerikába vándorolt európai származású alkotóknak.

A programok kapcsán arról is beszámolt, hogy csütörtökön a Művészetek Házában a dokumentumfilmeseké a főszerep. Szalay Péter rendező vezetésével 15 órától a rendszerváltás dokumentumfilmjeiből kaphatnak rövid, érdekes és szubjektív ízelítőt az érdeklődők, a vetítéseket Almási Tamás, Papp Gábor Zsigmond és Sós Ágnes rendezők részvételével viták is kísérik.

Az idei "Nők a képben" tematikus programhoz több beszélgetés kapcsolódik, amelyeket pénteken tartanak szintén a Művészetek Házában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a CineFest idén először életműdíjat ad ki. A kitüntetett Gyarmathy Lívia, a Magyar Mozgókép Mestere, akivel Stőhr Lóránt kritikus beszélget majd. Filmjeiből retrospektív sorozatot válogattak a szervezők.

Arról is beszámolt, hogy idén 280 nevezés érkezett a versenyre. A Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljára 48 országból öt kategóriában - nagyjátékfilm, kisjáték- és kísérleti film, dokumentumfilm, animációs film és speciális kategória - érkeztek alkotások. Az előzsűri döntése értelmében a legjobb 67 film versenyezhet a díjakért, amelyek 24 országot képviselnek. Egyebek mellett 7 lengyel, 7 német, 4 észt, 2 angol, 4 izraeli, 15 magyar és 6 spanyol film került a versenyprogramba, köztük 10 nagyjátékfilm, 25 kisjátékfilm, 12 animációs film és 13 dokumentumfilm.

A szervezők koncertekkel is várják a miskolciakat és a városba látogatókat.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Amikor egy kutya megugat egy árnyékot, tízezer kutya valósággá teszi azt."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ