Az idei Emmy-díjasok
Dátum: 2008. szeptember 22., hétfő, 8:15
Tizenhárom díjával rekordot döntött a második amerikai elnök, John Adams életét feldolgozó sorozat, a Reklámőrültek (Mad Men) pedig az első díjazott a legjobb drámai sorozat kategóriában az idén hatvanadszor kiosztott Emmy-díjak történetében, amelyet nem az HBO sugároz.

A televíziós műfajok legrangosabb amerikai díjait a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája ítéli oda a 13 ezer tag szavazata alapján. A díjazott kategóriák száma az idők során úgy megnőtt, hogy a szárnyas nőalakot ábrázoló szobrocskákat két menetben adják át. Az úgynevezett kreatív kategóriák - például a legjobb jelmez, vágás, főcímzene - nyertesei szeptember 13-án kapták meg a díjat, a "rendes" díjakat pedig helyi idő szerint vasárnap este osztották ki Los Angelesben háromórás gálaműsor keretében.

Az HBO-n futó történelmi sorozat, a John Adams a nyolc kreatív díj mellé további ötöt gyűjtött be. A címszereplő, Paul Giamatti például a legjobb színész díját kapta, az elnökfeleség, Abigail Adams szerepét játszó Laura Linney pedig a legjobb színésznőnek járó szobrot vehette át. A hétrészes sorozat így kettővel több Emmyt nyert el, mint a korábbi rekorder, a 2004-ben tizenegy díjjal kitüntetett Angels in America.

A Magyarországon nemrégiben indult Reklámőrültek - amelynek főszereplői a 60-as évek Amerikájában a reklámiparban dolgozó fiatal szakemberek - Amerikában az AMC csatornán megy és a legjobb drámai sorozat díjával együtt összesen hat Emmyt nyert, köztük a legjobb forgatókönyv és a legjobb főcímdizájn díját. A kategóriában a legjobb színésznő díját Glenn Close kapta a Damages című ügyvédes-bírósági sorozatban nyújtott alakításért. A férfi színészek közül Bryan Cranston (Breaking Bad) bizonyult a legjobbnak.

A vígjátéksorozatok közül az abszolút győztes hét Emmyvel a sorozatfilmes szakma világát bemutató 30 Rock, amely egymás után másodszor vitte el a kategória fődíját. A stúdiófőnököt játszó Alec Baldwin a legjobb színész díját kapta meg, Tina Fey, a sorozat kreátora, producere és főszereplője pedig a legjobb színésznőnek járó díjat és a legjobb forgatókönyért járó díjat is elvitte.

Magyar vonatkozás, hogy a drámai sorozat kategória legjobb női színésznőjének járó díj jelöltjei között ott volt a legjobban fizetett amerikai sorozatszínésznő, Mariska Hargitay, a 2006-ban elhunyt magyar származású testépítő bajnok, Mickey Hargitay lánya. Magyar művész egyébként legutóbb 1996-ban kapott Emmy-díjat; Ragályi Elemér a Raszputyin című alkotás fényképezéséért.

 


 

 
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„A világ gonoszságára Istennek egyetlen mentsége van – hogy nem létezik."
Friedrich Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ