Az idei Emmy-díjasok
Dátum: 2008. szeptember 22., hétfő, 8:15
Tizenhárom díjával rekordot döntött a második amerikai elnök, John Adams életét feldolgozó sorozat, a Reklámőrültek (Mad Men) pedig az első díjazott a legjobb drámai sorozat kategóriában az idén hatvanadszor kiosztott Emmy-díjak történetében, amelyet nem az HBO sugároz.

A televíziós műfajok legrangosabb amerikai díjait a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája ítéli oda a 13 ezer tag szavazata alapján. A díjazott kategóriák száma az idők során úgy megnőtt, hogy a szárnyas nőalakot ábrázoló szobrocskákat két menetben adják át. Az úgynevezett kreatív kategóriák - például a legjobb jelmez, vágás, főcímzene - nyertesei szeptember 13-án kapták meg a díjat, a "rendes" díjakat pedig helyi idő szerint vasárnap este osztották ki Los Angelesben háromórás gálaműsor keretében.

Az HBO-n futó történelmi sorozat, a John Adams a nyolc kreatív díj mellé további ötöt gyűjtött be. A címszereplő, Paul Giamatti például a legjobb színész díját kapta, az elnökfeleség, Abigail Adams szerepét játszó Laura Linney pedig a legjobb színésznőnek járó szobrot vehette át. A hétrészes sorozat így kettővel több Emmyt nyert el, mint a korábbi rekorder, a 2004-ben tizenegy díjjal kitüntetett Angels in America.

A Magyarországon nemrégiben indult Reklámőrültek - amelynek főszereplői a 60-as évek Amerikájában a reklámiparban dolgozó fiatal szakemberek - Amerikában az AMC csatornán megy és a legjobb drámai sorozat díjával együtt összesen hat Emmyt nyert, köztük a legjobb forgatókönyv és a legjobb főcímdizájn díját. A kategóriában a legjobb színésznő díját Glenn Close kapta a Damages című ügyvédes-bírósági sorozatban nyújtott alakításért. A férfi színészek közül Bryan Cranston (Breaking Bad) bizonyult a legjobbnak.

A vígjátéksorozatok közül az abszolút győztes hét Emmyvel a sorozatfilmes szakma világát bemutató 30 Rock, amely egymás után másodszor vitte el a kategória fődíját. A stúdiófőnököt játszó Alec Baldwin a legjobb színész díját kapta meg, Tina Fey, a sorozat kreátora, producere és főszereplője pedig a legjobb színésznőnek járó díjat és a legjobb forgatókönyért járó díjat is elvitte.

Magyar vonatkozás, hogy a drámai sorozat kategória legjobb női színésznőjének járó díj jelöltjei között ott volt a legjobban fizetett amerikai sorozatszínésznő, Mariska Hargitay, a 2006-ban elhunyt magyar származású testépítő bajnok, Mickey Hargitay lánya. Magyar művész egyébként legutóbb 1996-ban kapott Emmy-díjat; Ragályi Elemér a Raszputyin című alkotás fényképezéséért.

 


 

 
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ