Esmények
November 8-tól 12-ig kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A rendezvényen 43 film lesz látható 31 országból; 32 premier 4 nap alatt. A Verzió 3 filmfesztivált Göncz Árpád és Gazdag Gyula után idén Jancsó Miklós nyitja meg 2006. november 8-án a Toldi moziban.
Esmények
Magyar film kapta a fődíjat az október 21-én véget ért európai film fesztiválon, a franciaországi Essonne-ban. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét választotta a nyolcadik alkalommal megrendezett Cinessone nemzetközi zsűrije.
Esmények
Róma lázban ég: pénteken kezdődik első, egy hétig tartó filmfesztiválja, A mozi ünnepe.
Esmények
Az alábbiakban a harmadik CineFest Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztivál díjnyertes filmjeinek listáját közöljük.
Esmények
Több nemzetközi filmes rendezvény tűzi műsorra Tarr Béla munkáit szeptember második felében. Az olaszországi Forliban szeptember 14-én kezdődő Crisalide filmfesztiválon Tarr három emblematikus alkotását mutatják be.
Esmények
Huszonöt országból érkezett alkotások láthatók a Szolnokon szeptember 27-30. között tartandó nemzetközi képzőművészeti filmszemlén, amelyet minden eddiginél kevesebb pénzbõl rendeznek meg az art moziként működõ, felújított Tisza filmszínházban - jelentették be a szervezők az esemény leendõ helyszínén szerdán tartott sajtótájékoztatón.
Esmények
Brian de Palma rendező megtörtént bűnügyet feldolgozó krimijével, a James Ellroy bestsellere alapján készült The Black Dahliával (A fekete dália) nyílt meg szerda este a 63. Velencei Filmfesztivál, amelyen két magyar alkotás is versenybe száll.
Esmények
Augusztus 27-én Los Angelesben 58. alkalommal adják át a televíziós Oscar-díjnak is nevezett Emmy-díjakat. A díjakat amerikai televíziós produkciók kaphatják, a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája ítéli oda, szavazni csak a 13 ezer tag jogosult, és mindenki csak saját művészeti szekciójában.
Esmények
Politzer Péter Gránátok című alkotása nyerte el az idei fődíjat a fiatal filmesek CinemadaMare nevű olaszországi nemzetközi rövidfilmfesztiválján.
Esmények
A Palicsi-tó partján július 15-én kezdődik az Európai Film Fesztivál két magyar versenyfilmmel és az új magyar filmeket bemutató különprogrammal. A monarchiabeli fürdőhelyen 1992-ben alapított filmszemle mindkét versenyprogramjában indul magyar film. Pacskovszky József Lopott képek című műve 14 vetélytárssal egyetemben indul az Arany Toronyért.
Esmények
A Sherrybaby című, Laurie Collyer rendezte amerikai film kapta szombaton este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az idei 41. nemzetközi filmfesztivál nagydíját, a Kristályglóbuszt. A fődíjjal együtt 20 ezer dolláros pénzjutalom is jár.
Esmények
Kettős magyar sikerrel zárult a 14. Art Film fesztivál Trencsényteplicen: Hajdu Szabolcs a legjobb forgatókönyv díját nyerte el Fehér tenyér című filmjéért, Kenyeres Bálint Before Dawn című munkája pedig a legjobb rövidfilm díját kapta meg szombat este.
Esmények
Sundance, Arizona, San Jose, Syracuse és Tiburon után újabb amerikai diadalt könyvelhet el Kenyeres Bálint Before Dawn című munkája, amit a 32. Seattle Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmnek járó nagydíjjal jutalmaztak.
Esmények
Az animációs filmeké lesz a főszerep szombaton: a Manifeszt/ASIFA Hungary és a Mozinet Magazin szervezésében négy budapesti moziban délelőtt tíz órától éjjel egyig vetítenek animációs filmeket az Animáció Világnapján.
Esmények
Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön Kossuth-díjat adományozott a 85 éves Jancsó Miklós filmrendezőnek a Sándor-palota Tükörtermében.
Esmények
Magyar film nyerte el az antalyai nemzetközi filmfesztivál legjobb rendezőjének járó díját szombat este. Pálfi György a Taxidermia című filmjéért kapta meg a rangos elismerést a török riviérán.
Esmények
Több mint negyven nagyjátékfilmmel várja a második Pécsi Nemzetközi Filmünnep a látogatókat október 2-7-ig - mondták a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
Esmények
Meglepetést okozott a 63. velencei filmfesztivál Catherine Deneuve vezette zsűrijének döntése, amellyel szombaton Csia Csang-ko (Jia Zhangke) 36 éves kínai filmrendező Sanxia Haoren (Still life) címmel bemutatott filmjét jutalmazta az Arany Oroszlánnal, a fesztivál nagydíjával.
Esmények
A 2006-os Los Angelesi Rövidfilmfesztivál legjobb művészi rendezésért járó díját M. Nagy Richárd kapta. A rendező Hal a parton című alkotásával nyerte a rendezvény idei díját.
Esmények
A 24 című kémthriller kapta idén a legjobb drámai sorozatnak járó Emmy-díjat, míg a legjobb vígjátéksorozat kategóriában az azonos nevű brit alkotás által ihletett The Office című munkahelyi szatírát jutalmazták.
Esmények
A CineFest–Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja 2006. szeptemberében harmadik alkalommal várja a fiatalokat és filmes szakembereket Miskolcra. a CINEFEST, a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja. Idén kicsit korábban, szeptember 16. és 23. között zajlik majd a versengés, melyben 27 ország 80 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, immár két helyszín, négy vetítőtermében.
Esmények
2006. augusztus 4-8. között másodszor kerül megrendezésre a BUSHO – Budapest Short – Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Kultiplex Moziban. A rendezvényre közel 20 országból érkeztek alkotások, és a négy nap alatt 14 órányi versenyfilm kerül vetítésre.
Esmények
Az olaszországi Capalbioban nemrég véget ért rövidfilmversenyen Kenyeres Bálint Before Dawn című filmje a Toszkán Filmbizottság-díját, valamint a legjobb operatőr díját is elnyerte. A bravúros alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Esmények
Szombat este két jelentős nemzetközi filmfesztiválon is elismertek magyar filmművészeket: Brüsszelben megosztva kapta az európai film fesztivál fődíját, az Írisz-díjat a Friss levegő és a Taxidermia, ugyanezen az estén a 41. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon a Fehér tenyér a zsűri elismerő oklevelét kapta meg.
Esmények
Kim Ki Duk, a neves dél-koreai rendező Idő című alkotásának világpremierjével pénteken este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban ünnepélyesen megnyílt a 41. nemzetközi filmfesztivál.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ ...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..."
Reymont
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ