Esmények
Újabb díjat nyert külföldi fesztiválkörútján Kenyeres Bálint rövidfilmje, a Before Dawn. Kenyeres alkotása a nemrég Tamperében elnyert UIP rövidfilmdíj után, Kalifornia nemzetközi filmfesztiválján részesült elismerésben.
Esmények
2006. szeptemberében immár harmadik alkalommal rendezik meg a CineFest-et, vagyis a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválját Miskolcon. A fesztiválra a jelentkezési határidő 2006. június 30.
Esmények
Március 4-én, hagyományosan az Oscar-díjak kiosztása előtt egy nappal immár huszonhatodik alkalommal adják át Los Angelesben a legrosszabb filmeknek járó „kitüntetést", az Arany Málna díjakat.
Esmények
A CineFest–Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja 2006. szeptemberében már harmadik alkalommal várja a fiatalokat és filmes szakembereket Miskolcra. A CineFest egy olyan fesztivál, ahol a fiatal alkotók a filmkészítés különböző területein nagyjátékfilmekkel, kisjátékfilmekkel, dokumentumfilmekkel, kísérleti- és animációs filmekkel egyaránt pályázhatnak.
Esmények
A 37. Magyar Filmszemle szervezőinek reménye szerint nem befolyásolja majd a kedden este megnyílt rendezvényt, hogy a napokban fény derült Szabó István filmrendező ügynökmúltjára. Janisch Attila, a szemletanács elnöke és Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára a megnyitó helyszínén, Szabó István legújabb filmje, a Rokonok bemutató vetítése előtt mondta el véleményét a Budapest Kongresszusi Központban.
Esmények
A tavaly bemutatott alkotásoknak megítélt Magyar Filmkritikusok Díjait és az Árvai Jolán-díjat hétfőn adták át Budapesten, a Magyar Sajtó Házában. Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: van a fejében egy aktuális gondolat, ami valószínűleg mindenkit foglalkoztat. Két rosszat lehet tenni, vagy beszélni róla, vagy kerülni a témát, ő az utóbbit választja - mondta.
Esmények
Az elkövetkezendő öt napban az Atlanti-óceán partján fekvő Biarritz az audiovizuális programok Mekkája lesz: 19. alkalommal rendezik meg a FIPA-t (Festival des Programmes Audiovisuels), Európa egyik leghíresebb és legnagyobb film és tévéműsor fesztiválját.
Esmények
Hat napon át vetítik szerdától New York-ban a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) Tarr Béla 1994-ben készült 420 perces, Sátántangó című filmjét. A Krasznahorkai László azonos című regényéből készült filmről és az alkotóról a The New York Times írt méltatást.
Esmények
Csáki László Darazsak, ludak, körtefa című filmje a ljubljanai Animateka zsűrijének elismerő oklevelét nyerte el. A Duna Műhelyben készült ötperces alkotás a zsűri elismerését „elbűvölő egyszerűségével, és az animáció egyik legősibb technikájára és eszköztárára való hivatkozás eredetiségével” nyerte el.
Esmények
A lengyelországi Lódzban tegnap este véget ért operatőri filmfesztivál fődíját a Sorstalanság című film nyerte el. Pados Gyula a film fényképezésért vehette át az Arany Békát, mely a nagyvilág operatőrei számára az elmúlt tizenhárom évben komoly szakmai elismeréssé vált.
Esmények
Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása fesztiválsikereinek köszönhetően hamarosan a francia moziforgalmazásba kerül. A 13 perces mű ugyanis a hétvégén véget ért bukaresti DaKino díjai mellett a 26. Villeurbanne-i Rövidfilm Fesztivál G.R.A.C.-díját is elnyerte Franciországban.
Esmények
Az idén második évfolyamába lépett a Verzió Filmfesztivál, amelynek keretében december 1- és 4-között több, mint 40 filmet mutatnak be három budapesti helyszínen.
Esmények
A varsói zsidó filmfesztivál nagydíját, valamint a legjobb színész, a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőr díját is elnyerte Koltai Lajos Sorstalanság című filmje.
Esmények
Először hirdet versenyt a Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek ez évi, március 30-án induló programjában több, mint ötven alkotás szerepel - közölték a szervezők csütörtökön. Az eseményt négy fővárosi helyszínen rendezik meg: az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth moziban, a Toldi moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban - olvasható a közleményben.
Esmények
Paul Haggis rendező Ütközések című alkotása kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat a vasárnap este kezdődött 78. díjátadó ünnepségen. A faji békétlenségről szóló film, amely elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv díját is, az Oscar-gála egyik nagy meglepetése volt, megelőzve a nagy esélyest, a Túl a barátságont. Jelölt volt még a Capote, a Good night and good Luck, valamint a München is.
Esmények
A francia mozikban óriási közönségsikert aratott De battre de mon coeur s'est arreté (Megszűnt a szívem dobogni) című film, Jacques Audiard (képünkön) alkotása szombat éjjel összesen nyolc kategóriában nyerte el - köztük a legjobb rendezőnek és a legjobb francia filmnek járó - francia Oscar-díjnak számító César-díjat.
Esmények
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd este megnyitotta a 37. Magyar Filmszemlét; azt mondta, itt van egy új filmes csapat, amelyik nyilvánvalóan olyan dolgokra lesz képes, mint a korábbi nagy generációk. A kormányfő a Budapest Kongresszusi Központban rendezett ünnepségen arról beszélt: jó lenne, ha vigyázni tudnánk erre a fantasztikus művészetre, és azokra az emberekre, akik megteremtették, mert „ők kicsikét mi is vagyunk".
Esmények
A 79 éves Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember és még sok-sok kiváló film lengyel rendezője életműdíjat, tiszteletbeli Medve-díjat kap az idei berlini filmfesztiválon, amelyet február 9-én nyitnak meg Marc Evans brit-kanadai koprodukcióban készült filmjével, a Snow Cake-kel.
Esmények
A 37. Magyar Filmszemle nyitó ünnepségén, kedd este a Budapest Kongresszusi Központban átadják az Életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere elismerést. Valószínűleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – amennyiben egyéb elfoglaltsága nem akadályozza – részt vesz az ünnepségen és beszédet is mond; a meghívott vendégek között van Bozóki András kulturális miniszter is.
Esmények
A meleg cowboyok tragikus románcáról szóló Brokeback Mountain című filmet négy Arany Glóbusszal díjazta hétfőn a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a Los Angeles-i Beverly Hilton báltermében hétfő este megtartott 63. díjkiosztó gálán. A nyughatatlan (Walk The Line) című, Johnny Cashről szóló filmbiográfia három Arany Glóbuszt nyert.
Esmények
2005. december 23-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, kiváló művész, a Magyar Mozgókép mestere.
Esmények
M. Tóth Géza Maestro című animációja volt a zsűri kedvence a Bordeaux melletti Bégles-ben. Az idén 15. alkalommal megrendezett „Mágikus éjszakák” nemzetközi animációs filmfesztiválon a zsűri különdíját nyerte el az ötperces 3D animáció.
Esmények
A legjobb rendező díját vehette át Belgiumban Török Ferenc a Szezon című filmalkotásáért. Az antwerpeni „Festival van de Sociale Film” filmszemén Török személyesen mutatta be a 2004-ban készült mozit a belga közönségnek.
Esmények
A rendező, Krzysztof Krauze, az emlékezetes „Adósság" című film rendezője „Az én Nikiforom”-ban egy őstehetségnek, a Krynicai Nikiforként ismert (eredeti nevén: Epifan Drowniak) naiv festőnek a keserű sorsát idézi fel. A forgatókönyvet a koldus festő életéből vett tényekre és Nikifor barátjának emlékezéseire építette a művész munkásságának utolsó nyolc évére és a két festő nem mindennapi barátságára koncentrálva. A film vetítése az Európa Filmhét keretében lesz 2005. november 29-én, vagyis ma este 9- órakor.
Esmények
Mészáros Márta Nagy Imre-filmje nyitja meg holnap este (november 23-án) a történelmi filmek nemzetközi fesztiválját a franciaországi Pessac-ban. A temetetlen halott című alkotást Mészáros Márta személyesen mutatja be a francia közönségnek. A tematikus filmfesztivál versenyprogramjába összesen hét mű kapott meghívást. A fesztivál kapcsán a híres magyar rendezőnő részt vesz a l’Histoire magazin szervezte „Európa, egy szenvedély története – Viszlát Jalta: elfelejthető-e a vasfüggöny?” címmel tartandó kerekasztal beszélgetésben; vendége lesz a francia közszolgálati rádiónak és más fontos médiumoknak is filmjének francia premierje kapcsán.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Az életet csak előretekintve lehet élni, ám megérteni csak visszatekintve lehet."
Soren Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ