Esmények
Újabb díjat nyert külföldi fesztiválkörútján Kenyeres Bálint rövidfilmje, a Before Dawn. Kenyeres alkotása a nemrég Tamperében elnyert UIP rövidfilmdíj után, Kalifornia nemzetközi filmfesztiválján részesült elismerésben.
Esmények
2006. szeptemberében immár harmadik alkalommal rendezik meg a CineFest-et, vagyis a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválját Miskolcon. A fesztiválra a jelentkezési határidő 2006. június 30.
Esmények
Március 4-én, hagyományosan az Oscar-díjak kiosztása előtt egy nappal immár huszonhatodik alkalommal adják át Los Angelesben a legrosszabb filmeknek járó „kitüntetést", az Arany Málna díjakat.
Esmények
A CineFest–Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja 2006. szeptemberében már harmadik alkalommal várja a fiatalokat és filmes szakembereket Miskolcra. A CineFest egy olyan fesztivál, ahol a fiatal alkotók a filmkészítés különböző területein nagyjátékfilmekkel, kisjátékfilmekkel, dokumentumfilmekkel, kísérleti- és animációs filmekkel egyaránt pályázhatnak.
Esmények
A 37. Magyar Filmszemle szervezőinek reménye szerint nem befolyásolja majd a kedden este megnyílt rendezvényt, hogy a napokban fény derült Szabó István filmrendező ügynökmúltjára. Janisch Attila, a szemletanács elnöke és Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára a megnyitó helyszínén, Szabó István legújabb filmje, a Rokonok bemutató vetítése előtt mondta el véleményét a Budapest Kongresszusi Központban.
Esmények
A tavaly bemutatott alkotásoknak megítélt Magyar Filmkritikusok Díjait és az Árvai Jolán-díjat hétfőn adták át Budapesten, a Magyar Sajtó Házában. Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: van a fejében egy aktuális gondolat, ami valószínűleg mindenkit foglalkoztat. Két rosszat lehet tenni, vagy beszélni róla, vagy kerülni a témát, ő az utóbbit választja - mondta.
Esmények
Az elkövetkezendő öt napban az Atlanti-óceán partján fekvő Biarritz az audiovizuális programok Mekkája lesz: 19. alkalommal rendezik meg a FIPA-t (Festival des Programmes Audiovisuels), Európa egyik leghíresebb és legnagyobb film és tévéműsor fesztiválját.
Esmények
Hat napon át vetítik szerdától New York-ban a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) Tarr Béla 1994-ben készült 420 perces, Sátántangó című filmjét. A Krasznahorkai László azonos című regényéből készült filmről és az alkotóról a The New York Times írt méltatást.
Esmények
Csáki László Darazsak, ludak, körtefa című filmje a ljubljanai Animateka zsűrijének elismerő oklevelét nyerte el. A Duna Műhelyben készült ötperces alkotás a zsűri elismerését „elbűvölő egyszerűségével, és az animáció egyik legősibb technikájára és eszköztárára való hivatkozás eredetiségével” nyerte el.
Esmények
A lengyelországi Lódzban tegnap este véget ért operatőri filmfesztivál fődíját a Sorstalanság című film nyerte el. Pados Gyula a film fényképezésért vehette át az Arany Békát, mely a nagyvilág operatőrei számára az elmúlt tizenhárom évben komoly szakmai elismeréssé vált.
Esmények
Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása fesztiválsikereinek köszönhetően hamarosan a francia moziforgalmazásba kerül. A 13 perces mű ugyanis a hétvégén véget ért bukaresti DaKino díjai mellett a 26. Villeurbanne-i Rövidfilm Fesztivál G.R.A.C.-díját is elnyerte Franciországban.
Esmények
Az idén második évfolyamába lépett a Verzió Filmfesztivál, amelynek keretében december 1- és 4-között több, mint 40 filmet mutatnak be három budapesti helyszínen.
Esmények
A varsói zsidó filmfesztivál nagydíját, valamint a legjobb színész, a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőr díját is elnyerte Koltai Lajos Sorstalanság című filmje.
Esmények
Először hirdet versenyt a Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek ez évi, március 30-án induló programjában több, mint ötven alkotás szerepel - közölték a szervezők csütörtökön. Az eseményt négy fővárosi helyszínen rendezik meg: az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth moziban, a Toldi moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban - olvasható a közleményben.
Esmények
Paul Haggis rendező Ütközések című alkotása kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat a vasárnap este kezdődött 78. díjátadó ünnepségen. A faji békétlenségről szóló film, amely elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv díját is, az Oscar-gála egyik nagy meglepetése volt, megelőzve a nagy esélyest, a Túl a barátságont. Jelölt volt még a Capote, a Good night and good Luck, valamint a München is.
Esmények
A francia mozikban óriási közönségsikert aratott De battre de mon coeur s'est arreté (Megszűnt a szívem dobogni) című film, Jacques Audiard (képünkön) alkotása szombat éjjel összesen nyolc kategóriában nyerte el - köztük a legjobb rendezőnek és a legjobb francia filmnek járó - francia Oscar-díjnak számító César-díjat.
Esmények
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd este megnyitotta a 37. Magyar Filmszemlét; azt mondta, itt van egy új filmes csapat, amelyik nyilvánvalóan olyan dolgokra lesz képes, mint a korábbi nagy generációk. A kormányfő a Budapest Kongresszusi Központban rendezett ünnepségen arról beszélt: jó lenne, ha vigyázni tudnánk erre a fantasztikus művészetre, és azokra az emberekre, akik megteremtették, mert „ők kicsikét mi is vagyunk".
Esmények
A 79 éves Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember és még sok-sok kiváló film lengyel rendezője életműdíjat, tiszteletbeli Medve-díjat kap az idei berlini filmfesztiválon, amelyet február 9-én nyitnak meg Marc Evans brit-kanadai koprodukcióban készült filmjével, a Snow Cake-kel.
Esmények
A 37. Magyar Filmszemle nyitó ünnepségén, kedd este a Budapest Kongresszusi Központban átadják az Életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere elismerést. Valószínűleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – amennyiben egyéb elfoglaltsága nem akadályozza – részt vesz az ünnepségen és beszédet is mond; a meghívott vendégek között van Bozóki András kulturális miniszter is.
Esmények
A meleg cowboyok tragikus románcáról szóló Brokeback Mountain című filmet négy Arany Glóbusszal díjazta hétfőn a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a Los Angeles-i Beverly Hilton báltermében hétfő este megtartott 63. díjkiosztó gálán. A nyughatatlan (Walk The Line) című, Johnny Cashről szóló filmbiográfia három Arany Glóbuszt nyert.
Esmények
2005. december 23-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, kiváló művész, a Magyar Mozgókép mestere.
Esmények
M. Tóth Géza Maestro című animációja volt a zsűri kedvence a Bordeaux melletti Bégles-ben. Az idén 15. alkalommal megrendezett „Mágikus éjszakák” nemzetközi animációs filmfesztiválon a zsűri különdíját nyerte el az ötperces 3D animáció.
Esmények
A legjobb rendező díját vehette át Belgiumban Török Ferenc a Szezon című filmalkotásáért. Az antwerpeni „Festival van de Sociale Film” filmszemén Török személyesen mutatta be a 2004-ban készült mozit a belga közönségnek.
Esmények
A rendező, Krzysztof Krauze, az emlékezetes „Adósság" című film rendezője „Az én Nikiforom”-ban egy őstehetségnek, a Krynicai Nikiforként ismert (eredeti nevén: Epifan Drowniak) naiv festőnek a keserű sorsát idézi fel. A forgatókönyvet a koldus festő életéből vett tényekre és Nikifor barátjának emlékezéseire építette a művész munkásságának utolsó nyolc évére és a két festő nem mindennapi barátságára koncentrálva. A film vetítése az Európa Filmhét keretében lesz 2005. november 29-én, vagyis ma este 9- órakor.
Esmények
Mészáros Márta Nagy Imre-filmje nyitja meg holnap este (november 23-án) a történelmi filmek nemzetközi fesztiválját a franciaországi Pessac-ban. A temetetlen halott című alkotást Mészáros Márta személyesen mutatja be a francia közönségnek. A tematikus filmfesztivál versenyprogramjába összesen hét mű kapott meghívást. A fesztivál kapcsán a híres magyar rendezőnő részt vesz a l’Histoire magazin szervezte „Európa, egy szenvedély története – Viszlát Jalta: elfelejthető-e a vasfüggöny?” címmel tartandó kerekasztal beszélgetésben; vendége lesz a francia közszolgálati rádiónak és más fontos médiumoknak is filmjének francia premierje kapcsán.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„ A hülyeség magánügy, amíg el nem mondjuk senkinek."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ