Esmények
Tizenhárom díjával rekordot döntött a második amerikai elnök, John Adams életét feldolgozó sorozat, a Reklámőrültek (Mad Men) pedig az első díjazott a legjobb drámai sorozat kategóriában az idén hatvanadszor kiosztott Emmy-díjak történetében, amelyet nem az HBO sugároz.
Esmények
A What Just Happened című, Barry Levinson rendezte amerikai alkotás bemutatásával nyílt meg pénteken este a 43. nemzetközi filmfesztivál a nyugat-csehországi Karlovy Varyban.
Esmények
Csütörtökön nyílik meg a 30. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek fő versenyprogramjában indul Bacsó Péter Majdnem szűz című filmje, a Legjobb 12 elnevezésű, a korábbi díjnyertesekből összeállított sorozatban pedig levetítik Szabó István Apa című alkotását.
Esmények
A péntek esti ünnepélyes díjátadóval lezárult az Együttélés kárpát-medencei, nemzeti és etnikai kisebbségek nemzetközi dokumentumfilm fesztiválja Esztergomban, ahol három nap alatt 50 versenyfilmet és 12 információs vetítést láthattak az érdeklődők.
Esmények
Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.
Esmények
A brazil Fernando Meirelles Vakság című filmjének díszbemutatójával szerda este megkezdődött a 61. Cannes-i Filmfesztivál. A május 25-ig tartó filmes seregszemlén a játékfilmek kategóriájában 22 film – köztük Mundruczó Kornél Delta című alkotása – verseng egymással az Arany Pálmáért.
Esmények
Szirmai Márton filmjeit Clevelandben és Athénban is nemzetközi fesztiváldíjakkal ismerték el a közelmúltban. A 2006-ban rendezett Szalontüdő című rövidfilmért a clevelandi seregszemle „Clower and Maggie” díját nyerte el a magyar rendező; a március 16-án véget ért nagyszabású ohiói filmünnepre 160 rövidfilmet hívtak meg.
Esmények
A Dialektus fesztiválon az idén 17 európai országból 50 film versenyez négy kategóriában az Aranyszarvas-díjért, a mustrának március 4-től a budapesti Vörösmarty mozi és a DocuArt Kocsiszín ad otthont – tájékoztatott a szervező Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány.
Esmények
Fehér György televíziós rendezőre emlékezve vasárnap adták át a róla elnevezett emlékdíjat a Magyar Állami Operaházban.
Esmények
Minden korábbinál színpompásabbnak ígérkezik az idei berlini filmfesztivál, az 58. Berlinale, amely csütörtök este Martin Scorsese a Rolling Stones együttesről forgatott filmjével nyílik meg a német fővárosban.
Esmények
Több mint 380 film és számos világhírű sztár – köztük a legnevesebb színészek és rendezők – szerepelnek az idei berlini filmfesztivál programjában.
Esmények
A 39. Magyar Filmszemle, a magyar film éves seregszemléje ma kezdődik meg Budapesten. Az ünnepélyes megnyitón adják át az ez évi kitüntetéseket, majd filmrészleteket vetítenek a mustrán látható alkotásokból.
Esmények
Kedden kezdődik a 39. Magyar Filmszemle, amelynek versenyprogramjában 103 alkotás – 18 játékfilm, 33 dokumentumfilm, 3 kreatív dokumentum játékfilm, 36 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 13 tudományos és ismeretterjesztő film – szerepel.
Esmények
Ötödik születésnapját ünnepli a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja (CineFest), a rendezvénysorozat vasárnap kora este kezdődik a miskolci Művészetek Házában.
Esmények
Takesi Kitano japán színész-rendező életműdíjának átadásával és a Hancock című amerikai film világbemutatójával nyílt meg csütörtök este a jubileumi, 30. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál.
Esmények
Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című dokumentumfilmjének ítélte oda a zsűri idén a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének (MADE) Kamera-díját; Balog Gábor Megmaradtak maradéka és Kovács Kristóf Malaccal teljes című alkotása különdíjat nyert – közölte a szervezet a díjátadó napján, pénteken.
Esmények
A francia Laurent Cantet Entre les murs (A falak között) című alkotása nyerte el vasárnap a fődíjat, az Arany Pálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.
Esmények
Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat szerdán.
Esmények
Svéd horrorfilm és libériai békeaktivistákról szóló amerikai dokumentumfilm vitte el a 7. Tribeca nemzetközi filmfesztivál fődíjait csütörtökön New Yorkban.
Esmények
A dokumentumfilmeknek szentelt új fővárosi mozi, a DocuArt Kocsiszín megnyitójával megkezdődött kedden a Dialektus filmfesztivál, az európai dokumentumfilmek mustrája; az idén 17 országból 50 film versenyez négy kategóriában az Aranyszarvas-díjért.
Esmények
A Dialektus Európa legkreatívabb és legérzékenyebb dokumentumfilmjeinek versenye. Azért jött létre, hogy megmutassuk a világ kulturális sokszínűségét, azt, hogy Európa filmalkotói hogyan látják a valóságot. Nincs izgalmasabb az emberi történeteknél!
Esmények
Martin Scorsese a Rolling Stones együttesről forgatott filmjének bemutatójával nyílt meg csütörtök este az 58. Berlini Filmfesztivál, közismert nevén a Berlinale.
Esmények
A Delta, Mundruczó Kornél filmje kapta a 39. Magyar Filmszemle fődíját, az első alkalommal odaítélt Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Ragályi Elemér vehette át Nincs kegyelem című alkotásáért kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban.
Esmények
Megkezdődött a 39. Magyar Filmszemle; a megnyitó ünnepségen kitüntetéseket adtak át, majd filmrészleteket vetítettek a mustrán látható alkotásokból kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban.
Esmények
Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje nyerte el a zsűri Nagydíját és az Arte francia-német kulturális televízió díját, Marjai Virág pedig a legjobb női alakítás díját a franciaországi Angers Premier Plans filmfesztiválján.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Az igazságokat gyakran kell ismételni, mert a tévedéseket is gyakran ismétlik."
Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ