Esmények
Tizenhárom díjával rekordot döntött a második amerikai elnök, John Adams életét feldolgozó sorozat, a Reklámőrültek (Mad Men) pedig az első díjazott a legjobb drámai sorozat kategóriában az idén hatvanadszor kiosztott Emmy-díjak történetében, amelyet nem az HBO sugároz.
Esmények
A What Just Happened című, Barry Levinson rendezte amerikai alkotás bemutatásával nyílt meg pénteken este a 43. nemzetközi filmfesztivál a nyugat-csehországi Karlovy Varyban.
Esmények
Csütörtökön nyílik meg a 30. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek fő versenyprogramjában indul Bacsó Péter Majdnem szűz című filmje, a Legjobb 12 elnevezésű, a korábbi díjnyertesekből összeállított sorozatban pedig levetítik Szabó István Apa című alkotását.
Esmények
A péntek esti ünnepélyes díjátadóval lezárult az Együttélés kárpát-medencei, nemzeti és etnikai kisebbségek nemzetközi dokumentumfilm fesztiválja Esztergomban, ahol három nap alatt 50 versenyfilmet és 12 információs vetítést láthattak az érdeklődők.
Esmények
Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.
Esmények
A brazil Fernando Meirelles Vakság című filmjének díszbemutatójával szerda este megkezdődött a 61. Cannes-i Filmfesztivál. A május 25-ig tartó filmes seregszemlén a játékfilmek kategóriájában 22 film – köztük Mundruczó Kornél Delta című alkotása – verseng egymással az Arany Pálmáért.
Esmények
Szirmai Márton filmjeit Clevelandben és Athénban is nemzetközi fesztiváldíjakkal ismerték el a közelmúltban. A 2006-ban rendezett Szalontüdő című rövidfilmért a clevelandi seregszemle „Clower and Maggie” díját nyerte el a magyar rendező; a március 16-án véget ért nagyszabású ohiói filmünnepre 160 rövidfilmet hívtak meg.
Esmények
A Dialektus fesztiválon az idén 17 európai országból 50 film versenyez négy kategóriában az Aranyszarvas-díjért, a mustrának március 4-től a budapesti Vörösmarty mozi és a DocuArt Kocsiszín ad otthont – tájékoztatott a szervező Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány.
Esmények
Fehér György televíziós rendezőre emlékezve vasárnap adták át a róla elnevezett emlékdíjat a Magyar Állami Operaházban.
Esmények
Minden korábbinál színpompásabbnak ígérkezik az idei berlini filmfesztivál, az 58. Berlinale, amely csütörtök este Martin Scorsese a Rolling Stones együttesről forgatott filmjével nyílik meg a német fővárosban.
Esmények
Több mint 380 film és számos világhírű sztár – köztük a legnevesebb színészek és rendezők – szerepelnek az idei berlini filmfesztivál programjában.
Esmények
A 39. Magyar Filmszemle, a magyar film éves seregszemléje ma kezdődik meg Budapesten. Az ünnepélyes megnyitón adják át az ez évi kitüntetéseket, majd filmrészleteket vetítenek a mustrán látható alkotásokból.
Esmények
Kedden kezdődik a 39. Magyar Filmszemle, amelynek versenyprogramjában 103 alkotás – 18 játékfilm, 33 dokumentumfilm, 3 kreatív dokumentum játékfilm, 36 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 13 tudományos és ismeretterjesztő film – szerepel.
Esmények
Ötödik születésnapját ünnepli a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja (CineFest), a rendezvénysorozat vasárnap kora este kezdődik a miskolci Művészetek Házában.
Esmények
Takesi Kitano japán színész-rendező életműdíjának átadásával és a Hancock című amerikai film világbemutatójával nyílt meg csütörtök este a jubileumi, 30. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál.
Esmények
Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című dokumentumfilmjének ítélte oda a zsűri idén a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének (MADE) Kamera-díját; Balog Gábor Megmaradtak maradéka és Kovács Kristóf Malaccal teljes című alkotása különdíjat nyert – közölte a szervezet a díjátadó napján, pénteken.
Esmények
A francia Laurent Cantet Entre les murs (A falak között) című alkotása nyerte el vasárnap a fődíjat, az Arany Pálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.
Esmények
Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat szerdán.
Esmények
Svéd horrorfilm és libériai békeaktivistákról szóló amerikai dokumentumfilm vitte el a 7. Tribeca nemzetközi filmfesztivál fődíjait csütörtökön New Yorkban.
Esmények
A dokumentumfilmeknek szentelt új fővárosi mozi, a DocuArt Kocsiszín megnyitójával megkezdődött kedden a Dialektus filmfesztivál, az európai dokumentumfilmek mustrája; az idén 17 országból 50 film versenyez négy kategóriában az Aranyszarvas-díjért.
Esmények
A Dialektus Európa legkreatívabb és legérzékenyebb dokumentumfilmjeinek versenye. Azért jött létre, hogy megmutassuk a világ kulturális sokszínűségét, azt, hogy Európa filmalkotói hogyan látják a valóságot. Nincs izgalmasabb az emberi történeteknél!
Esmények
Martin Scorsese a Rolling Stones együttesről forgatott filmjének bemutatójával nyílt meg csütörtök este az 58. Berlini Filmfesztivál, közismert nevén a Berlinale.
Esmények
A Delta, Mundruczó Kornél filmje kapta a 39. Magyar Filmszemle fődíját, az első alkalommal odaítélt Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Ragályi Elemér vehette át Nincs kegyelem című alkotásáért kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban.
Esmények
Megkezdődött a 39. Magyar Filmszemle; a megnyitó ünnepségen kitüntetéseket adtak át, majd filmrészleteket vetítettek a mustrán látható alkotásokból kedden este Budapesten, a Millenáris Teátrumban.
Esmények
Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje nyerte el a zsűri Nagydíját és az Arte francia-német kulturális televízió díját, Marjai Virág pedig a legjobb női alakítás díját a franciaországi Angers Premier Plans filmfesztiválján.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ