Hírek

Az Előző életek című dráma kapta a fődíjat a filmes díjszezon nem hivatalos nyitányának tekintett, Gotham díjátadó gálán hétfőn este New Yorkban - számolt be róla a Indiewire.com filmes portál.

Hírek

Hayao Miyazaki legújabb, A fiú és a szürke gém című filmjével kezdődik a november 28. és december 3. között tartó 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Hírek

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet szombaton az MTI-vel.

Hírek

Hetedik alkalommal rendezi meg a DUE Médiahálózat a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Nagy Magyar Filmtesztet: a vetélkedő első fordulójában a 14-20 év közti diákok február 8-ig válaszolhatnak a kérdésekre. Az idei filmteszt az elmúlt évek kiváló hazai alkotásaira is fókuszál.

Hírek

Rófusz Ferenc öt filmjét láthatja a közönség november 23. és 26. között az Art+ Cinema moziban.

Hírek

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje a marokkói Szale városában megrendezett szemle, míg Császi Ádám Háromezer számozott darab című alkotása a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál fődíját nyerte el a hétvégén. Gauder Áron Kojot négy lelke című animációja a portugáliai Espinhoban, a Cinanimán lett a legjobb és a bolognai Future Filmfesztiválon is díjazták - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t hétfőn.

Hírek

A spanyol filmművészet tíz új alkotását láthatja a közönség november 21. és 26. között a Spanyol Filmhéten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Hírek

A németországi Cottbusi Filmfesztiválon a FIPRESCI - a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének - díját, a franciaországi Arras Film Festivalon pedig a Kritikusok díját nyerte a hétvégén Tudor Giurgiu rendező magyar koprodukcióban készült Libertate 89 - Nagyszeben című történelmi drámája - közölte a film kommunikációjával megbízott ügynökség hétfőn az MTI-vel.

Hírek

Húsz díjat osztottak ki a 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon, a fogyatékossággal élők nemzetközi filmes seregszemléjén, amelyen 60 filmet láthatott a közönség - tájékoztatták a szervezők pénteken az MTI-t.

Hírek

Várhatóan jövő évben mutatják be a Ma este gyilkolunk című, Agatha Christie-stílusát idéző, humoros és fordulatokban gazdag krimi-vígjátékot Fazakas Péter rendezésében.

Hírek

Hiánypótló eseménynek bizonyult, így idén is megrendezik a Kolozsvári Magyar Rajzfilmhétvégét november 11-én és 12-én, valamint november 18-án és 19-én a kincses városban - tájékoztatta az MTI-t Oláh Emese kolozsvári alpolgármester sajtóirodája.

Hírek

Magyarországi film, Gyimesi Anna Affrikáta című alkotása nyerte idén a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját - közölték vasárnap a szervezők.

Hírek

A fogyatékossággal élők által készített hatvan filmet láthat a közönség a kedden kezdődő 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon Budapesten, Egerben, Szolnokon és Szombathelyen - tájékoztatták a szervezők az MTI-t pénteken.

Hírek

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.

Hírek

Kilencven éve, 1933. november 28-án született Sára Sándor Kossuth Nagydíjas, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Randidrogos támadásokról, valamint a Ceausescu-diktatúráról készülő dokumentumfilm és Bartók Béla emigrációban töltött éveit bemutató fikciós tévéfilm nyert támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) televíziós és streaming pályázatán.

Hírek

Iskolateremtő pedagógiai tevékenységért Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró kapja az idei Moholy-Nagy-díjat, az elismerést november 30-án adják át - tájékoztatta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) az MTI-t szerdán.

Hírek

Több mint száz új és klasszikus magyar filmet tesz elérhetővé az iskolák, oktatási intézmények számára csoportos mozivetítések szervezéséhez a KLASSZ Napok országos programsorozat.

Hírek

A budapesti rendező, Zsigmond Dezső A kolompok nyelvén - Gyékénykoporsó című filmje kapta meg a XXII. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet pénteken adtak át a Hungarikum Ligetben.

Hírek

A franciaországi Arras-ban Moldovai Katalin bemutatkozó mozifilmje, az Elfogy a levegő kapta a közönségdíjat, míg a Tallinni Black Nights fesztiválról a legjobb animációs rövidfilm díját hozta el Hegyi Olivér A szív kertje című alkotása - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-t.

Hírek

A milánói FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon a zsűri "Mention d Honneur 2023" különdíját érdemelte ki a jelenlegi legidősebb élő olimpiai bajnokról, a 102 éves Keleti Ágnesről készült dokumentumfilm.

Hírek

Díjnyertes filmekkel és új magyar alkotásokkal várja a közönséget az Európai Art Mozi Nap, amelyet a kontinens több száz mozijában, köztük 29 magyarországi art moziban rendeznek meg vasárnap.

Hírek

Az elmúlt év magyar filmterméséből mutat be válogatást november 12-19. között a román főváros közönségének a 17. Bukaresti Magyar Filmhét.

Hírek

Az Európai Filmakadémia (EFA) kedden videoüzenetben jelentette be az idei Európai Filmdíj-jelöléseket. A legtöbb - öt - kategóriában Jonathan Glazer Zone of Interest című holokausztdrámáját jelölték a díjra. Az animációs és a rövidfilmes kategóriában magyar jelölt is szerepel.

Hírek

Kedden kezdődik a 17. Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Román Kulturális Intézet és az Uránia együttműködésében ezúttal hat új alkotást láthat a közönség - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„Minden piszok, ami nincsen a maga helyén."
Max Planck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ