BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Osztrák művészeti díjat kap Szabó István
Dátum: 2008. október 13., hétfő, 17:12
Osztrák művészeti díjjal ismerik el Szabó István életművét. A világhírű, Oscar-díjas magyar filmrendezőnek a badeni (Baden bei Wien) Sellő filmnapok keretében nyújtják majd át a kitüntetést.

A Kurier osztrák napilap filmkritikusának kezdeményezésére létrehozott Sellő-díjakat az idén ötödik alkalommal ítélték oda egyebek között az új színésznemzedék kinevelésében szerzett érdemek elismeréseként. A magyar rendező, akinek Oscar-díjas alkotásában, a Mephistóban osztrák színész, Klaus Maria Brandauer játszotta a főszerepet, szakmai pályafutása során nyújtott teljesítményéért kapja a kitüntetést.

Az újság hétfői számában megjelent interjúban Szabó István egyebek között arról beszélt, hogy sok, a közös történelemből táplálkozó rokon vonás található a két ország között. Mint mondta, az osztrák-magyar mentalitáshoz tartozott a különböző kultúrák és gondolkodásmódok befogadása, miként az is, hogy sokan több nyelvet beszéltek, vagy legalábbis megértették, amit mondtak nekik. "Akkoriban a társadalom még nyitottabb volt - egy kicsit úgy, mint Hollywood" - vélekedett.

Utalt arra, hogy jó néhányan éppen Hollywoodban váltak világhírűvé mind a magyarok, mind az osztrákok közül - név szerint Kertész Mihályt, Korda Sándort, Billy Wildert és Fred Zinnemannt megemlítve. A Sellő filmnapok rendezvénysorozata a jövő héten kezdődik.Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Az állatvilágot számos környezeti veszély fenyegeti. De legalább megkímélik a televíziótól."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ